HASLE: Før denne sesongen hadde Casper Ruud og teamet rundt ham et mål om at 17-åringen skulle spille seg inn blant verdens 500 beste på ATP-rankingen.

Han har klart det med god margin.

Nå er han ranket som nummer 233 i verden og kan spille kvalifisering til de store Grand Slam-turneringene. Men før det blir snakk om Australian Open over nyttår, avslutter han sesongen med turnering i Oslo.

Noe stort på gang

— Vi snakker jo om utviklingen til Casper. Men vi lager ikke diagrammer og grafer for når han skal være inne blant de 100 beste i verden og når han skal være bedre enn min ranking fra 90-tallet. Pedro Rico, treneren hans, sier at han ser store ting. Det er ingen grunn til å bli fornøyd her, for dette kan nå veldig langt, sier pappa Christian Ruud.

Faren er den beste rankede norske tennisspilleren gjennom tidene. Han nådde en 39. plass to ganger på 90-tallet. Sønnen Casper ser ingen grunn til at han ikke skal slå den rekorden. Men han har samtidig et realistisk syn på egen utvikling.

— Vi sier ikke noe om når vi skal nå målene, men vi vet at vi kan gjøre det bra med tiden. Om jeg når helt opp er ikke sikkert engang, men jeg har lyst til å komme meg blant de 100 beste i verden og en dag være den aller beste, sier 17-åringen som blir 18 i desember.

Serv som sitter

Han har gjort store fremskritt denne sesongen og høydepunktet kom da han vant en såkalt en ATP Challenger-turnering i Sevilla i september.

Casper Ruud har slått gjennom internasjonalt som tennisspiller i år. Foto: NTB SCANPIX

Sportssjefen i Norges Tennisforbund, Øyvind Sørvald, er klar på at det er en del av spillet som han mestrer bedre enn noen gang før. Det handler om serven.— Han er blitt sterkere. Kroppen har satt seg, og han har fått uttelling på den fysiske treningen. Vi kan godt si at gutten er blitt mann i løpet av sesongen, sier pappa Christian Ruud.

Nå er han oppe i over 200 kilometer i timen på sine server. Dermed har han lagt nok en alen til sin vekst som tennisspiller.

— Vi skal samtidig være klar over at det også i veldig stor grad handler om trening og utallige repetisjoner. Det sammen med en mer voksen kropp, har gjort at han plutselig har en bedre serv, sier pappa-Ruud.

Stor interesse

Den enorme fremgangen Casper Ruud har hatt denne sesongen har også mediene merket seg. Da han holdt pressekonferanse for ett år siden foran den tilsvarende turneringen i tennisanlegget på Hasle møtte det opp en journalist. Da han holdt pressekonferanse i går var det så godt som fullt i det lille møterommet i andre etasje over tennisbanene hvor turneringen allerede var godt i gang.

Australian Open blir hans første store mål i den nye sesongen. For første gang skal han spille kvalifisering til en Grand Slam-turnering.

Spillere som ligger mellom 240 og 105 på verdensrankingen kan delta i kvalifiseringen. Det betyr at han må slå spillere som stort sett er ranket bedre enn ham i de tre kvalifiseringsrundene. Det skremmer ham ikke.

— Alle disse kan spille bra tennis. Men jeg har jo vist at jeg kan hamle opp med spillere ranket rundt nummer 100 i verden. Jeg sier ikke at jeg klarer å komme meg videre, men det er i høyeste grad en mulighet for det, sier Casper Ruud.

Han spiller sin første kamp i Collector Bank Norwegian Tennis Open tirsdag.