Elhadji Mour Samb (23) og Mehdi Dioury (18) signerte onsdag for TIL.

Vi har gått igjennom deres afrikanske forgjengere i kronologisk rekkefølge etter første gang de kom til TIL, og børssatt oppholdet deres på Alfheim på en skala fra 1-10.

Afo Doodo

Afo Dodoo (1999)

Midtstopperen født i 1973 fra Ghana hadde totalt 23 landskamper da han kom til TIL. Han flyttet fra Ghana til greske Kalamata i 1995. Der spilte han til 1998 før han kom til Tromsø. I 1996 spilte han fire kamper i OL i Atlanta for Ghana.

Slik gikk det:

Dodoo fikk en cupkamp 5.mai 1999 på A-laget. Kom inn som innbytter for Gaute Helstrup på Idrettsheia i Salangen da TIL vant 8-0. 23 minutters spilletid, Etter TIL-oppholdet den sesongen dro han til svenske Enköping og Landskrona. I disse to klubbene spilte han fra 1999 til 2003. Grunnet hjemlengsel dro han tilbake til hjemlandet der han ble Landskronas kontakt for å se etter nye foballtalenter.

Vurdering: 1 (av 10)

Abdoulaye M`Baye Foto: Ronald Johansen

Abdoulaye M’Baye (2000-2001)

Spiss som kom til Tromsø høsten 2000 fra den tunisiske klubben Club Africaine. Skulle overta etter Rune Lange, og det var mildt sagt store sko på fylle.

Slik gikk det:

Scoret bare ett eneste mål i eliteserien våren 2001 i en sesong TIL rykket ned. Endte opp på totalt seks seriemål gjennom hele sesongen, og ni totalt. Forsvant videre til Kina og Shanghai før han var tilbake i norsk fotball og spilte et par sesonger for Aalesund og Vålerenga før han la opp i 2005. Dro hjem til Dakar i Senegal der han startet en motebutikk, et drosjefirma og eiendomsinvestor. Har også eget fotballakademi.

Vurdering: 3 (av 10)

Karim Essediri Foto: Ronald Johansen

Karim Essediri (2001-2005)

Kantspiller som ble hentet sammen med M’Baye fra tunisiske Club Africaine foran 2001-sesongen.

Slik gikk det:

Ble en flopp den første sesongen, og fikk mye skyld i TILs nedrykk til 1.-divisjon. I 2002 fikk han lite spilletid, og ble leid ut til Bodø/Glimt. Sommeren 2003 snudde mye da Terje Skarsfjord og Lars Espejord ble trenere. Sesongen etter under Per-Mathias Høgmo ble Essediri en av klubbens nøkkelspillere offensivt med blant annet Ole-Martin Årst og Lars Iver Strand. Spilte for Rosenborg i 2006 før han dro til Lillestrøm i 2007. Der ble han til han la opp i 2013.

Vurdering 7 (av 10)

Kara Mbodj

Kara Mbodj (2010-2012)

Hentet fra Diambars-akademiet vinteren 2010 sammen med Saliou Ciss for cirka halvannen million kroner. Overbeviste på første trening, og fikk kontrakt ut 2013.

Slik gikk det:

Tok raskt en fast plass som sentral midtbanespiller, og sammen med Ruben Yttergård Jenssen var han sentral i TILs sterke plasseringer i 2010, 2011 og 2012. Kunne blitt solgt flere ganger, men endte til slutt opp i belgiske Genk for drøye 10 millioner kroner etter å ha tapt cupfinalen mot Hødd i november 2012. Gikk i 2015 videre til Anderlecht for cirka 40 millioner kroner. Senest i januar var han sterkt linket til Leicester, fjorårets sensasjonelle ligavinner. Kare er fast på det senegalesiske landslaget.

Vurdering: 10 (av 10)

Saliou Ciss med Kara Mbodj i bakgrunnen

Saliou Ciss (2010-2013)

Kom samtidig som Mbodj fra Diambars-akademiet i TIL for samme sum.

Slik gikk det:

Spilte mest back, men ble også prøvd i andre posisjoner. Slo for alvor gjennom for TIL i 2011, og var mer eller mindre fast på laget etter det. Fikk med seg både sølv og bronse i tiden i Tromsø. Ble solgt til franske Valenciennes etter å ha spilt hjemmekampen mot Besiktas i august 2013. Salgssummen var på i underkant av fem millioner kroner, og av dette skulle Diambars ha 25 prosent.

Vurdering: 7 (av 10)

Mignane Diouf i duell med Harstad-spiller Marcus Ursin Ingebrigtsen. Foto: Ronald Johansen

Mignane Diouf (2010)

Ble lånt fra Diambars-akademiet til Tromsø og TIL fra 30. august til 30. november 2010 der han skulle overbevise for å få en kontrakt.

Slik gikk det:

Fikk bare en kamp for TIL i 2010 i seriekampen mot Start borte. Der kom han inn og spilte 12 minutter for Sigurd Rushfeldt i kampen som endte 1-1. Ble ikke vurdert som god nok for en kontrakt. Lånt ut på nytt fra Diambars i 2011 til den kanadiske klubben Montreal Impact i ett år. Fra 2013 spilte han i den marokkanske klubben Olympique Khoribouga. Derfra ble han leid ut til CA Khenifra halve 2015-sesongen. Fra januar 2016 tok Diouf permanent overgang til det omanske laget Muscat.

Vurdering: 2 (av 10)

Vieux Sane (til venstre) i duell med Hans Åge Yndestad på Alfheim. Foto: ØYVIND SIVERTSEN

Vieux Sane (2011)

Den fjerde spilleren som kom fra Diambars-akademiet i Senegal. Defensiv midtbanespiller som i likhet med Diouf ble lånt en halv sesong. Kom i august 2011.

Slik gikk det:

Spilte tre kamper for TILs A-lag i eliteserien høsten 2011 mot Start, Aalesund og Stabæk. TIL ønsket etter litt vingling å hente spilleren vinteren etter, men han valgte selv Bodø/Glimt i stedet. Årsaken til at et videre TIL-iopphold gikk i vasken skal ha vært både økonomi fra TILs side, og at Sane ikke ville være i skyggen av Kara Mbodj. Sane var fire sesonger i Bodø før han forsvant gratis til Stade Brest på nivå to i Frankrike i starten av 2016. Sommeren 2016 tok han turen videre til tyrkiske Bursaspor. I januar 2017 ble han lånt ut til franske Auxerre.

Vurdering: 2 (av 10)

Sega Ngom Foto: ØYVIND SIVERTSEN

Sega Ngom (2011)

Angrepsspilleren fra Senegal ble lånt fra Alta i juli 2011. Kom til Alta før 2010-sesongen der målscorerevnene hans gjorde at TIL ble interesserte.

Slik gikk det:

Fikk tre kamper i Eliteserien høsten 2011 mot Rosenborg, Haugesund og Aalesund uten å score. TIL ønsket ikke å benytte seg av en klausul etter sesongslutt, og dermed havnet Sega tilbake i Alta. Der var han helt til i vinter. Da ble den Tromsø-bosatte spissen klar for 2.-divisjonslaget Finnsnes.

Vurdering 2 (av 10)

Zakari Hamza Foto: Jørund Wessel Carlsen

Zakari Hamza (2013)

Hentet på lån fra den belgiske nivå to-klubben Eupen sommeren 2013. Ghaneseren har fortid i Aspire-akademiet i Qatar.

Slik gikk det:

Var en katastrofe-spiller fra start til slutt på Alfheim. Direkte utrent da han kom, og var så langt unna å spille for A-laget som det går an. Fikk sensasjonelt en kamp for TIL på A-lagsnivå. Det var på toppen av det hele i Europa League mot Anzhi da TIL valgte å spare en rekke spillere. Var signert på lån i 1,5 år, men ble sendt hjem etter et halvt. Endte opp i den islandske klubben Selfoss som spiller på nivå to der.

Vurdering: 0 (av 10)

Sofien Moussa Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Sofien Moussa (2016)

Etter ikke å ha fått lønn i rumenske Petrolul Ploiesti sa Moussa opp kontrakten og tok gratis overgang til Tromsø og TIL i februar 2016. Tunisieren hadde fortid som spiller i klubbene AS Marsa og Etoile du Sahel før han kom dro til Romania i 2015. Skrev ettårsavtale.

Slik gikk det:

Ble en publikumsfavoritt med sin oppofrende spillestil. Scoret fem mål i Eliteserien for TIL gjennom sesongen. Fikk lite spilletid ut på høsten da TIL slet, men fikk en slags oppreisning da han i siste kamp startet, og scoret ett av TILs tre mål i den avgjørende kampen mot Odd som gjorde at Gutan ikke rykket ned. Lenge på klubbjakt, men endte i februar opp i bulgarske Lokomotiv Gorna.

Vurdering: 5 (av 10)