Det internasjonale fotballforbundet FIFA er i institusjonell krise, og hyppige og avslørende rapporter tyder på at ukulturen herjet hver gang forbundet skulle avgjøre hvem som får VM.

Nå skriver den spanske avisen AS at Japan bestakk søramerikanske fotballtopper for å sikre retten til være VM-vert i 2002 sammen med nabolandet Sør-Korea.

Opplysningene til avisen stammer fra en anonym kilde, som skal ha jobbet for det søramerikanske fotballorganet COMNEBOL i 15 år.

Kilden, som den spanske avisen kaller «informant X», kommer med detaljerte opplysninger om hvordan søramerikanske fotballtopper fordelte pengene.

Daværende fotballpresident i Japan Ken Naganuma, som nå er død, skal ha sendt 1,5 millioner dollar (om lag 12 millioner kroner etter dagens kurs) til COMNEBOL.

Et beløp tilsvarende om lag 9 millioner kroner skal ha gått rett til Nicolás Leoz. Han var på det tidspunktet president i COMNEBOL, og er én av fotballtoppene som har blitt arrestert i sammenheng med FBI-etterforskningen.

Gikk fra dør til dør

«Informant X» forteller at han fikk ansvaret for 1 million dollar (rundt 8 millioner kroner etter dagens kurs). Arbeidsinstruksen var å fordele dette på viktige personer i COMNEBOL-systemet under en konferanse i den paraguayanske hovedstaden Asunción.

— De ga meg én million i cash, i dollar, og en liste med initialer og tall. Jeg dro til hotellet Yacht&Golf Club i Asunción, og, som de ba meg om, fordelte pengene til de som styrte COMNEBOL.

«Informant X» gikk fra dør til dør for å dele ut pengene.

— De så meg ikke i øynene engang. De lukket døren, og jeg fikk til neste rom, etter rekkefølgen som sto på listen. Ikke alle fikk like mye.

Den anonyme kilden forteller at det var dette oppdraget fikk konsekvenser for jobbfremtiden.

— Det var ikke anbefalt å gå langs gattene i Asunción med en koffert full av penger, alene og uten beskyttelse. Jeg følte at jeg var i fare. Det var da jeg ba om å bli flyttet at de ga meg en annen jobb. Men de tok det ikke bra. Jeg sa det, og da begynte problemene, presset, forfølgingen og overvåkningen, forteller «Informant X».

Leoz erklærte sin uskyld

Det er Nicolás Leoz som blir trukket frem som hovedskurken i AS' artikkelserie. Leoz er for øyeblikket i hjemmearrest i Asunción. FBI har bedt om å få sendt Leoz til USA, og paraguyanske myndigheter behandler nå denne forespørselen.

Etter at Leoz ble arrestert i mai kom hans advokat med en uttalelse.

— Herr Leoz har informert meg om at han ikke vet noe om forbrytelsene han anklages for og han vil definitivt erklære sin uskyld når den formelle anklagen kommer. Han har ingenting å skjule, sa advokaten Raul Barriocanal ifølge AFP.

Dermed mener Leoz trolig at opplysningene i AS er oppspinn. Selv begrunner «Informant X» ønsket om å være anonym slik:

— Jeg er redd for å stå frem, men ikke for å fortelle det jeg vet. Jeg er mer redd på grunn av det som kan skje etterpå. Jeg beklager til amerikanske myndigheter, men jeg styrer over min egen frykt.