Bare kort tid etter at 50-åringens speidertjenester ble overflødig i RBK, venter scoutingjobb i italienske Udinese, engelske Watford og spanske Granada — alle toppserieklubber.

— Jeg har vært på jobbsøk og lurt på veien videre etter Rosenborg-bruddet. Jeg har søkt meg til utlandet. Det har trigget meg mer. Jeg har vært så heldig å bli gjort god og spilt inn av andre fotballfolk overfor Pozzo-familien, som eier de tre klubbene. Etter et møte ble jeg tilbudt jobb som 1 av 8 sjefsspeidere, sier Torbjørnsen til NTB.

— Dette er en stor og omfattende jobb, hvor jeg har fått Skandinavia som hovedfelt, men skal også bistå en del med rapporter fra afrikansk, tsjekkisk og slovakisk fotball, forteller speideren videre.

Skandinavia interessant

Han har vært speider i 15 år, hvor av de ti siste årene i all hovedsak har handlet om Rosenborg.

— Det er hyggelig at folk i det internasjonale fotballnettverket mitt har lagt merke til at jeg har gjort en såpass god jobb i Rosenborg at jeg blir spilt inn til en så stor klubb som Udinese, hvor speiding er hele forretningsmodellen. Det er ekstra spennende at Pozzo-familien også har Watford. Her blir det mange strenger å spille på, sier den tidligere RBK-speideren.

- Betyr dette at vi får se norske spillere i Udinese, Watford og Granada framover?

— Skandinavia er for Pozzo-familien et interessant marked. Det er derfor jeg har fått jobben, sier en hemmelighetsfull Torbjørnsen.

Det var landslagssjef Per-Mathias Høgmo som sammen med Rune Bratseth hentet Torbjørnsen til Rosenborg i 2006. Før det jobbet speideren for agent Rune Hauge. Det var prøvespillet med Yssouf Kone som åpnet Torbjørnsens dører på Lerkendal.

Ekstremt dyrt

Stig Torbjørnsen begynner i speiderjobben for de tre klubbene ved årsskiftet.

Spesielt italienske Udinese er kjent for sitt speiderarbeid.

— Litt spesielt å vinke farvel til norsk fotball til fordel for Premier League og Serie A?

— Det kan du godt si. Udinese og Pozzo-familien har vært ekstremt gode på selge ekstremt dyrt og kjøpe billig. Det hadde vært moro å få bidra med en spiller eller to, men her er det mange om beinet. Det blir vanskelig å finne spillere, for de har veldig god oversikt verden rundt. Men de er kjent for speidernettverket sitt.

— Spesielt i Udinese, hvor de blant annet kjøpte Alexis Sánchez for 10 millioner kroner og solgte ham for 300. Udine-laget er en av få klubber i Italia som tjener penger på drift basert på speiding og spillerlogistikk, sier Torbjørnsen. (©NTB)