Klar tale til lokale ledere og trenere fra Eamonn Dolan, leder for ungdomsakademiet til Premier League-klubben Reading.

Visdomsord og gode råd haglet da den tidligere West Ham-spilleren snakket om talentutvikling på en fagkonferanse i forkant av helgens store Fylkeskonferanse for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv. FC Reading, som faktisk er den eldste klubben i dagens Premier League, har ikke de samme økonomiske musklene som Manchester United og Arsenal. Klubben må jobbe smartere enn sine gullkantede konkurrenter. Stikkord: rekruttering og ungdomssatsing.

– Når du arbeider med ungdom, uansett idrett og klubb, så arbeider du med fremtiden. Et veldig motiverende arbeid! Du skal utvikle unge medmennesker, som trener skal du omsette dine ideer og visjoner i praksis – jeg synes dette er litt av et privilegium, sier den 40 år gamle iren.

Han har tidligere også jobbet tett sammen med Tottenham-legenden Steve Perryman i småklubben Exeter. Ikke uventet var han hentet til Bergen og fylkeskonferansen av Knut Kristiansen.

– Jeg synes det er viktig å utdanne spillere som stiller spørsmål. Ungdom som tenker selv, som ikke tar trenerens tankegods som en fasit. Det er greit at vi skal prøve å skape morgendagens fotballstjerner, men teknikk og fysikk må ikke gå på bekostning av det intellektuelle.

Headhuntet som 10-åring

Eamonn Nolan som var irsk landslagsspiller allerede som 18-åring, og som midt i karrieren ble rammet av kreft 25 år gammel, kjenner fotballen fra de fleste nivåer. Selv ble han headhuntet til West Ham som 10-åring. I dag er han så anerkjent for sitt ungdomsakademi i Reading, at selveste Chelsea ville ha ham over til den blå bastionen i London. De fikk et høflig «nei takk».

– Ungdomssatsing betyr uendelig mye for samholdet i klubben, og skaper harmoni. Å drive med rekruttering er ikke noe man gjør for seg selv i en satellittilværelse. Det angår hele klubben, og i min filosofi er det helt naturlig at førstelagsspillerne trekkes inn.

Å bringe spillere opp til førstelaget fra egne rekker har mange fordeler, ikke minst økonomisk. En slik spiller er billigere enn å kjøpe, ingen transfersummer, lønnen blir sannsynligvis lavere – og spilleren har innebygget både lidenskap og lojalitet til klubben.

– Jeg vil si til trenere og klubbledere at de må være realistiske, ta steg for steg. Det tar rundt syv år å ferdigutvikle en fotballspiller.

– Teknikk, teknikk, teknikk

– Hva ser du etter hos de unge?

– Teknikk, teknikk, teknikk kommer først. Så ser jeg etter det psykologiske potensialet, og etter innstillingen. Har vi en «vinner» foran oss, en «kriger» eller en «leder»?

Eamonn Nolan hadde også klare meldinger og tips til Brann med seg i kofferten fra Reading.

– Brann må få skikk på talentarbeidet sitt så raskt som mulig. Jeg vil anta at de beste unge spillere i distriktet her vil spille for Brann, og da må det stå klart et proft opplegg. I går kveld var jeg ute i Vestlandshallen, og la meg gjøre dette helt klart – så flotte innendørs treningsfaciliteter har vi ikke i England. Dette er den beste fotballhallen jeg har sett! Hvis ikke Brann klarer å produsere toppspillere med slike omgivelser og muligheter, så må det være noe alvorlig galt i klubben.

– Men det er jo ikke mange unge talenter fra egne rekker som når førstelagene i Premier League?

– Mange suksesshistorier

– Det er nok rett, men det finnes flere og flere suksesshistorier. Klubbene blir mer og mer obs på verdien av egne ungdomsakademier. Jeg tipper at om en 10-års tid vil man se mye bedre tekniske britiske spillere enn i dag. Våre beste unge blir skikkelig utdannet, ordentlig trent, får et profesjonelt forhold til både ernæring og helse. Nivået heves.

– Hva satser dere på i Reading?

– Å kombinere den klassiske britiske «spirit» med teknisk, fartsfylt fotball. Ingen lange baller!

Eamonn Nolan hadde dette utvetydige synspunktet på dagens engelske fotball:

– Den største feilen hos mange klubber er at det er altfor lite stabilitet og gjennomtenkt strategi på toppen.