VARM VELKOMST: Björn Daniel Sverrisson (t.h.) ble tatt godt imot på sin første Viking-trening. Foto: PÅL CHRISTENSEN
DEBUTERER: Tirsdag får Björn Daniel Sverrisson sin Viking-debut. Med drakt nummer syv på ryggen skal han spille mot Folkets lag på Viking stadion. Foto: STAVANGER AFTENBLAD

STAVANGER (Aftenbladet): Vikings nye islending gjennomførte mandag sin første trening med klubben etter at han i sommer signerte en treårskontrakt. Selv om han ikke offisielt sett er Viking-spiller før 1. januar 2014, skal Sverrisson trene med klubben ut sesongen.

Midtbanespilleren skal bruke de neste sju ukene til å legge et godt grunnlag foran neste sesong, og 23-åringen legger ikke skjul på at han satser på å være i Vikings førsteellever når neste sesong sparkes i gang. Lykkes han med det, kan veien til landslagsspill for Island bli mye kortere.

— Jeg håper at denne overgangen skal gi meg økt oppmerksomhet hos landslagsledelsen. Siden kvaliteten i utenlandske ligaer er mye bedre enn i den islandske, blir normalt sett ikke spillere i den hjemlige serien tatt ut på A-landslaget. Sjansene mine kommer til å øke gjennom godt spill for Viking, sier Sverrisson til Aftenbladet.

God sesong

Sverrisson har i år gjennomført sin beste sesong som seniorspiller. Selv om Hafnarfjördur ikke klarte å forsvare fjorårets seriegull, havnet de til slutt på en finfin 2. plass i den islandske serien. I tillegg har klubben spilt kvalifiseringsrunder til både Champions League- og Europa League-spill. Sverrisson endte sesong med 27 kamper og 11 mål, hvor 21 av kampene og 9 av målene var i seriespillet.

— Selv om jeg også i fjor scoret ni seriemål, har dette vært min beste sesong. Jeg har spilt i en litt mer defensiv rolle denne sesongen, og flertallet av scoringene mine har kommet på hodet etter hjørnespark, sier Sverrisson.

Det at islendingen er målfarlig midtbanespiller, som i tillegg scorer mål på dødball, er utvilsomt en egenskap Viking-laget kommer til å nyte godt av. I Vikings vante 4-2-3-1-formasjon, mener Sverrisson han passer best i enten en defensiv midtbanerolle eller i posisjonen bak spissen.

— Jeg liker å spille i den defensive rolle når vi møter lag som legger seg lavt i banen og gir motstanderen lite rom. Da kan jeg holde på ballen og bidra med pasningsspillet mitt. Fordelen med den offensive rollen er at det da er lettere å komme inn i sekstenmeteren. De siste årene har jeg blitt mye flinkere til det og derfor har jeg også scoret flere mål. Alt i alt er jeg nok en «boks til boks»-spiller, sier spilleren som er best med venstrefoten.

Selv om han kun hadde vært på Viking-stadion noen timer da Aftenbladet snakket med Sverrisson, hadde han allerede lagt merke til store forskjeller fra hverdagen han er vant med på Island.

— Garderobene, stadion, gressmatten og støtteapparatet er mye større og flottere her, sier han.

Spiller mot Folkets lag

Mandag var det i hovedsak Indridi Sigurdsson som viste Sverrisson rundt på Viking stadion og på kvelden er han også invitert på middag hos Viking-kapteinen.

— Klart det betyr mye for meg at det allerede spiller to islendinger i klubben. Jon Dadi Bödvarsson kjenner jeg litt fra det islandske U21-landslaget, mens Indridi Sigurdsson hilste jeg på første gang i dag. Med dem i klubben vil det nok bli mye enklere å finne seg til rette, sier Sverrisson.

Tirsdag får Sverrisson sin Viking-debut. Med drakt nummer syv på ryggen skal han spille mot Folkets lag på Viking stadion. Selv om han gleder seg til å spille i den mørkeblå drakten, innrømmer Sverrisson at han har enda større forventninger til landskampen som spilles senere på kvelden. Vinner Island mot Norge på Ullevaal, får islendingene spille playoff til VM i Brasil neste år.

— Kampen mot Norge er den viktigste kampen i islandsk fotballhistorie. Det hadde vært helt fantastisk om det islandske landslaget kvalifiserer seg for VM, sier Sverrisson.

- Du satser altså på at Island kommer til Brasil og at en god vårsesong for Viking sender deg inn i VM-troppen?

— Hehe, det hadde vært en drøm, sier Sverrisson og smiler godt.