Verdens fotballøyne begynner å rettes mot neste måneds VM-sluttspill i Brasil. Men først skal det spilles to særdeles viktige klubbkamper.

Den gjeve Champions League-pokalen skal deles ut når Real Madrid og Atlético Madrid møtes på Estádio da Luz i Lisboa lørdag kveld.

Noen timer før den tid har det blitt klart hvem som rykker opp til Premier League sammen med Leicester og Burnley. Lørdag ettermiddag spilles playoff-finalen mellom Derby og Queens Park Rangers.

Vinneren kan ikke bare juble over at de får møte lag som Manchester City, Liverpool og Chelsea når sesongen starter opp igjen i august. Opprykksklubben kan også forvente seg astronomiske inntekter.

Daily Mail har anslått verdien av et opprykk til Premier League til minst 134 millioner pund. I norske kroner snakker vi om cirka 1,3 milliarder!

620 millioner for sisteplass

1,3 milliarder kroner er den inntekten som vinneren er sikret i løpet av de fem neste årene. Vinneren sitter igjen med alt, og 1,3 milliarder er en minstesum, skriver Daily Mail.

Bryter man ned summen er det slik at en bunnplassering i Premier League neste sesong er verdt 620 millioner kroner. Ender man sist og rykker ned er klubben sikret en nedrykks-fallskjerm på minst 720 millioner kroner i løpet av de neste fire årene.

foto
Derby og manager Steve McClaren. Foto: Digitalsport

Fallskjermen er lagt inn for at overgangen til Championship ikke skal bli for brutal for lagene som må ned fra pengemaskinen Premier League. Summen er størst det første året etter nedrykk – 260 millioner kroner. Deretter faller summen til 210 millioner, og deretter 120 millioner de to siste åreneDaily Mail påpeker at fallskjermen kan bli enda bedre dersom fremtidige TV-avtaler fra 2016 blir enda mer lukrative enn dagens.

Og dersom laget som rykker opp greier å beholde plassen i Premier League, slik Crystal Palace greide denne sesongen, blir inntekten enda høyere. 1,3 milliarder kroner er altså et «worse-case scenario». I tillegg til pengene man får ved å spille i Premier League er det på det rene at både billett— og sponsorinntekter vil øke.

Men det er ikke bare slik at pengene strømmer inn ved et opprykk. Nei da, store deler av midlene brukes vanligvis på feite overganger og like feite lønninger. Klubber som tenker mer langsiktig vil gjerne bruke en del av midlene til bedre fasiliteter og ungdomsavdelinger.

VM og CL langt bak

Daily Mail har satt opp en oversikt over hvilke idrettsarrangement som gir mest inntekter. Ingen arrangement slår Championship-finalen.

På 2. plass med 470 millioner kroner kommer Floyd Mayweathers boksetriumf mot Canelo Alvarez i fjor. Cricketkampen mellom West Indies Superstars og England Twenty20 i 2008 ga 130 millioner til vinneren, mens det ble 69 millioner kroner til vinneren av golfturneringen FedExCup og til vinneren av hesteløpet Dubai Cup.

Vender vi tilbake til fotball gir Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) 35 millioner dollar til finalevinneren i VM – rundt 210 millioner kroner. Sølvvinneren får 150 millioner kroner, mens 3. og 4. plass gir 120 millioner.

Vinneren av Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid får 10.5 millioner euro, rundt 85 millioner kroner. Taperen får 4 millioner euro mindre. Så må det føyes til at Champions League gir inntekter langt utover bare finalen. Det er anslått at forrige sesongs vinner Bayern München tjente 433 millioner kroner på CL-deltakelsen.

– Derby er favoritter

Når Derby og QPR møtes på Wembley lørdag ettermiddag er det alt eller ingenting. Harry Redknapps QPR rykket ned forrige sesong og var store favoritter til en direkte opprykksplass, men måtte altså ta til takke med playoff.

foto
Queens Park Rangers og manager Harry Redknapp. Foto: Digitalsport

Selv om QPR uansett vil få fallskjerm-penger noen år til, er det helt avgjørende for London-klubben å komme seg opp igjen. Klubben har enorme lønnsutgifter – i nedrykkssesongen brukte Queens Park Rangers 780 millioner kroner på lønn. Det var 200 millioner kroner mer enn hva spanske Atletico Madrid brukte, et lag som endte blant de tre beste i Spania og som kvalifiserte seg for Champions League. Denne sesongen vant de La Liga, og lørdag er de altså i finale i Champions League.Det blir et spesielt managermøte på Wembley. Derby-manager Steve McClaren startet sesongen som en del av trenerteamet til Harry Redknapp i QPR, før han overtok East Midlands-klubben.

– Derby er favoritter. De har vært i en fin stim, og Steve har gjort en fantastisk jobb med dem. Derby er et ungt lag fullt av energi, sier 67 år gamle Redknapp.

Mest sannsynlig må dét tolkes som en del av en psykologisk krigføring foran den spennende finalen – både sportslig og økonomisk sett.