JORDAL AMFI (aftenposten.no): Onsdag morgen hadde Vålerenga møte med UDI hvor de fikk en orientering i forbindelse med at klubben har benyttet to spillere som ikke har tatt arbeidstillatelse, og dermed har spilt ulovlig.

Men dette er ikke første gangen VIF benytter samme regelverk med spillere på korttidskontrakter.

— Vi har fulgt det samme regelverket de to siste årene. Vi har dummet oss ut. Vi har forholdt oss til det samme regelverket med de andre spillerne vi har hentet på tremånederskontrakter, vi har trodd at det var riktig. Hadde vi visst at vi hadde gjort noe feil hadde vi selvfølgelig gjort noe med det. Vi hadde bedt om hjelp slik at vi hadde fått orden på det og rettet opp. Vi har jo ikke gjort dette for å lure noen. Vi beklager all idioti, sier Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær.

Kjær sier til Aftenposten at de har handlet i god tro og fulgt et regelverk de trodde var gjeldende.

— Vi har dummet oss ut, enkelt og greit. Vi har ikke fulgt gjeldende lover, selv om vi trodde det, det har vi funnet ut i dag sammen med UDI. Rutinene våre har ikke vært i nærheten av gode, det innrømmer vi, sier Kjær til Aftenposten i ettermiddag.

Fulgt samme regler i flere år

Både Eric Chouinard og Brendan Brooks har spilt for VIF, senest i kvartfinalene mot Frisk Asker, uten arbeidstillatelse. Chouinard fikk sparken av klubben i helgen, men det var på bakgrunn av andre ting enn arbeidstillatelsen. I dag ble det klart at heller ikke Brendan Brooks får spille mer for VIF, det fordi UDI ikke ville klare å håndtere en eventuell søknad om arbeidstillatelse i tide til at han kunne få spille mer i sluttspillet.

Diskusjonen i den norske hockeyfamilien raser, og Vålerenga får så ørene flagrer i alle kanaler.

— Om dette gjør at folk kommer til å hate oss mer, ja, da får det bare bli sånn, sukker Kjær.

- Ingen formildende omstendigheter

Da VIF-spillerne ankom Jordal Amfi onsdag ettermiddag, før treningen i OL-hallen fra 1952, satt kommentarene løst.

— Jeg tror jeg har arbeidstillatelsen i orden, meldte landslagssback Daniel Sørvik og flirte.

Flirer gjør ikke VIF-direktør Kjær.

— Dette viser at det nok lønner seg å bruke advokater en gang for mye enn en gang for lite. Men i norsk hockey er vi underbemannet. Vi burde kanskje hatt en utlending mindre og en mann mer på kontoret, men den ressursen blir spist opp. Det er så mye å ta tak i. Det blir bare mer å gjøre jo flere man er, sier Kjær.

Han sier klubben tar den straffen de eventuelt får, og har ingen formening om hva som vil være riktig straff.

— Det finnes uansett ingen formildende omstendigheter. Vi har brutt norsk lov.

Knust Brooks

Han hevder både Chouinard og Brooks begge har fått lønn og betalt skatt slik som er vanlig for arbeidstakere.

— Det som er ironisk midt oppi dette er at når man bestiller skattekort for noen, så har ikke det noe med arbeidstillatelse å gjøre, de to tingene henger ikke sammen. Begge spillerne har fått lønn, begge har betalt skatt, alt har foregått riktig. Dette kan vi vise ved kontoutskrifter. Æresord, sier Kjær.

Brendan Brooks har vært en suksess etter at han kom til klubben. På 21 seriekamper noterte han seg for 27 poeng. På fem sluttspillkamper har det blitt seks poeng. Nå pakker han baggen og reiser hjem til Canada.

— Brendan tar dette steintøft. Det er vondt å se. Han er en fantastisk fyr, så dette er bare trist. Han er bekymret for fremtiden. For om dette får noe å si for om han får arbeidstillatelse i Norge hvis han vil fortsette å spille her. Han reiser hjem om ikke så lenge. Det er ikke noe poeng å gå her og se laget spille når han aller helst vil være med. Vi betaler pengene han har krav på, så økonomsik får det ikke noe å si for ham, sier Kjær.

Vålerenga nærmer seg stadig den russiske ligaen KHL. Snart er det bare opp til klubben selv om de vil delta i seriespill med et lag fra Vålerenga.

KHL

— Hva får det å si for KHL-planene hvis dere nektes å bruke spillere utenfor EØS?

— Hele konseptet her er at det skal være norske spillere og norske trenere. Vi hadde uansett ingen planer om å fylle det laget med russere eller hva det skulle være. Kanskje krydre med en og annen svenske

— Nå har vi fått en offisiell forespørsel fra KHL om vi kunne tenke oss å søke, det er det nærmeste man kommer en invitasjon. Vi har bedt dem sende oss alt vi trenger å vite, alle krav, alt mulig. De ønsker en tillatelse fra det norske hockeyforbundet, og 2. mars søkte vi forbundsstyret om å få delta i KHL. Der er det satt ned en gruppe som skal se på det, og i morgen møtes alle klubbene i Norge, her i Oslo, for å snakke om KHL. Forbundet tar en vurdering om de støtter prosjektet. I Vålerenga har vi gjort alt som trengs, sier Kjær.

- Hva med arena?

— Vi ser på muligheten for å spille noen kamper, de største kampene, i Oslo Spektrum. Og så få tillatelse til å spille resten på Jordal Amfi. Det er snakk om 31 hjemmekamper og 31 bortekamper. Så kommer sluttspillet i tillegg. Økonomi er også et spørsmål, her er det flere muligheter, sier Kjær.