Espen Kofstad var Norges mann på Europatouren etter at han i 2012 vant Challenge Tour og rykket opp til de beste. Denne sesongen har blitt spolert på grunn av ryggproblemer, og Losby-spilleren måtte derfor ut i kvalifisering for å komme seg inn igjen.

Etter seks runder på finalesteget på den såkalte Qualifying School kunne Kofstad torsdag ettermiddag juble for nytt innpass i 2015-sesongen. På den sjette og siste runden gikk Kofstad tre under par og sikret seg deltagerkortet med god margin.

Kofstad lå godt i an i starten fordi han da hadde spilt den letteste av de to banene hvor kvalifiseringen har foregått. Men også på den vanskeligere Stadium Course holdt Norges beste golfer tungen rett i munnen og grepet riktig på køllene. Før den avsluttende runden lå han imidlertid bare ett slag innenfor grensen mellom himmel og helvete – de som greier kortet og de som ikke greier det. Å spille på Europatouen er til å leve av. Å spille på Challenge Tour er det ikke – med mindre man er helt i toppen.

Tredje forsøk

Kofstad hadde tre ganger tidligere prøvd seg i finalekvalet. To ganger har han misset E-tourkortet med ett slag og en gang med to slag. Senest i fjor var han ett slag unna.

Blant proffene kalles kvalifiseringen i Spania bare for helvetesuken. I løpet av seks dager skal det avgjøres om man har en plass i solen i 2015. Tusenvis drømmer om det – 25 greier det.

Med tanke på Kofstads lange skadeavbrekk var det imponerende at han så fort fikk pusset rusten, kvalifisert seg til finalen – og så sikre seg Europatourspill igjen.

Da Kofstad kom inn på det 18. hullet, kunne han greie seg med en dobbelt bogey. Han satte i stedet en birdie fra tre meter – hans fjerde på back nine.

Et stort comeback av Espen Kofstad.