– Laget er betydelig svekket nå, men likevel er det så mange gode på laget at det er muligheter for å kunne ta både gull, sølv og bronse, forteller Kjetil André Aamodt (49) til VG.

For kun et par uker siden kunne Norge stille med en av de sterkeste og bredeste troppene noen sinne. Nå ser det ganske annerledes ut.

Det startet med at både Braathen og McGrath falt i samme storslalåmrenn i Adelboden, den 8. januar. Nå er begge operert for leddbåndskader i kneet – og ute resten av sesongen.

Kun åtte dager senere falt Kilde på Super-G trening i østerrikske Hinterreit. Samme kveld mottok han beskjeden om at han hadde røket korsbåndet. Dagen etterpå ble det operasjon.

– Sånn det har blitt nå som vi har mistet så mange løpere, så må vi bare håpe og krysse fingrene for at vi tar én medalje.

For Norge har som nasjon tatt minst en medalje i alle VM i alpint siden 1991. Aamodt er den mestvinnende alpinisten med 12 VM-medaljer. Førsteplassen deler han med tyske Christl Cranz.

– Vi må håpe på én medalje, så vi holder «streaken» vår fra 91, sier alpinlegenden og fortsetter:

– Hvis vi skal være optimistiske kan vi håpe på tre medaljer, hvor ett av de er gull.

Henrik Kristoffersen (26) har hatt en berg og dalbane av en sesong med to slalåmseiere og også plasseringer helt nede i 27. plass i storslalåm.

Det er primært det å finne ski som funker på det harde underlaget i slalåmrennene og de åpne løypene i storslalåm som har vært problemene hans. Søndag i Chamonix var det mildvær og Kristoffersen fikk bevist at det ikke er kjøringen det er noe galt med.

– Det var veldig forløsende å se at jeg kjørte bra når utstyret funket. Jeg trives veldig godt på denne snøen og utstyret funker veldig bra her, noe man ser tydelig når alle på pallen kjører på Rossignol, sa Kristoffersen til VG etter Chamonix-slalåmen.

På kvinnenes side er sjansene for medalje mindre. Med Ragnhild Mowinckel som ikke har prestert på topp igjen etter skadecomebacket, er Kajsa Vickhoff Lie (22) i fartsrennene vår største medaljekandidat.

Fartsfantomet har en andreplass fra Super-G i Garmisch Partenkirchen som årsbeste. Da var hun seks tiendeler bak Lara Gut-Behrami som vant rennet.

Det må også nevnes at Maria Therese Tviberg (26) har kjørt noen solide slalåmrenn og har en åttendeplass i Semmering som årsbeste. Kristin Lysdahl (24) har også prestert godt i slalåm og står notert med to syvendeplasser denne sesongen.

Mina Fürst Holmann (25) kan bli damenes største joker til en VM-medalje i Cortina. Bærumsalpinisten kan kjøre ekstremt fort og hun åpnet sesongen med en femteplass i Sölden.

Aamodts vurderinger:

Slalåm: – Både Sebastian Foss-Solevåg (29) og Henrik Kristoffersen har begge vunnet slalåmrenn i verdenscupen denne sesongen, så der må begge regnes som medaljekandidater.

Storslalåm: – Vi har blitt litt svekket i storslalåm siden Braathen, McGrath og Kilde er ute. Men vi har fortsatt Kristoffersen, som er regjerende verdensmester, og Leif Kristian Nestvold-Haugen (33), som har en bronse fra VM i 2017.

Super-G: – Det er gode muligheter med Adrian Smiseth Sejersted (26) og Kjetil Jansrud (35) på start. De har begge pallplasseringer fra verdenscupen i år, og kan fort ta en medalje i VM. På kvinnesiden har vi også Kajsa Vickhoff Lie som er en klar utfordrer til å ta en medalje. Hun imponerte i Garmisch Partenkirchen og er i god form.

Utfor: – Her er vi mer outsidere. Sejersted og Jansrud har begge kjørt fort i utfor før, men de har ikke levert toppresultater i årets sesong. Vickhoff Lie kan også kjempe om en medalje i utfor, men der må alt klaffe om det skal bli noe.

Kombinasjon: – Det er vanskelig å si hvem som i det heletatt skal starte. Kanskje de tar ut Rasmus Windingstad (27), selv om han ikke har kjørt så fort i år.

Parallellslalåm: – Vi ingen store favoritter her. Norge har gjort det veldig bra noen ganger når det har vært storslalåm-versjonen, men i dette formatet har vi ikke prestert tidligere.

Lag-parallell: – Alt er litt åpent siden det er så små marginer. Vi gjorde det bra i OL i 2018 og tok en bronse der. Men det kommer veldig an på traseen og dagsformen til løperne. Hvis to løpere har dagen, kan man komme ganske langt med det.