– Det var helt fantastisk. Å toppe dette mesterskapet med gull i dag er en fantastisk følelse, sier Johaug til VG.

Johaug parkerte feltet etter bare 3,8 kilometer og avstanden ble til slutt vanvittige 2:34,2 minutter ned til Heidi Weng og Frida Karlsson. På det meste var Johaug 2:57,7 minutter foran neste kvinne.

– Jeg kjenner at jeg er rørt. Jeg vet at man blir eldre og eldre med årene, og at dette livet tar snart slutt. Det bare å nyte mens jeg kan, sier 32-åringen til NRK.

Fra før hadde Marit Bjørgen rekorden for klareste seier på tremil i mesterskap. Bjørgen slo Krista Pärmäkoski med 1:49,5 minutter under OL i 2018 i klassisk stil.

– Det betyr utrolig mye å lykkes så til de grader i VM her. Jeg vet at jeg ikke har mange mesterskap igjen. Da betyr det ekstra mye, sier Johaug til VG.

Sang på D.D.E

På vei mot mål sang Johaug på D.D.Es låt «Det går likar no». I skogen spilte lagvenninnen Lotta Udnes Weng, som ikke gikk løpet, slageren på en høyttaler.

– Da måtte jeg synge med. Jeg er vokst opp på bygda, og de spilte nok den til ære for meg, sier Johaug.

Bjarne Brøndbo, vokalist i D.D.E, fulgte løpet i starten, men så ikke avslutningen da spenningen om gullet var borte. Men han fikk høre av en kompis at Johaug sang på låten hans.

– Det må da være riktig anledning når man er så soleklar vinner. Også er det fin fart i sangen i forhold til rytmikk osv. Det er mange som bruker den til trening. Det er stas at vi blir plukket fram i slike øyeblikk, sier Brøndbo til VG.

– Hvorfor tror du akkurat denne sangen ble sunget?

– Det 25 år siden «Det går likar no» kom ut, og da var hun fire-fem år år. Hun har nok hørt den lenge. Ungene var gale etter den sangen, så jeg tipper Therese kan den, svarer Brøndbo.

Bak Johaug ble det drama:

Tangerte Välbe

I VM-sammenheng hadde Larisa Lazutina den mest suverene seieren fra 1999 da hun slo Olga Danilova med 1:34 minutt.

– Avstanden sier bare noe om hvor sterk Therese er og hvor stor idrettsutøver hun er, sier Ole Morten Iversen, landslagstrener til VG.

Johaugs mest suverene tremil-gull fra VM var fra tidligere i Falun i 2015 da hun slo Bjørgen med 52,3 sekunder. I verdencupen banket 32-åringen venninnen Ingvild Flugstad Østberg med 3:46,5 minutt under Holmenkollen-tremila i 2016.

Johaug er nå oppe i 14 VM-gull. Hun tangerer dermed Jelena Välbe. Kun Marit Bjørgen er foran med 18. Johaug har nå ti individuelle VM-gull på distanse, og tangerer Välbes rekord.

– Johaug er suveren. Det er imponerende, sier Charlotte Kalla, som måtte bryte, til VG.

Karlsson skadet seg: