Magnus Nordstrand Myntevik, leder for NFFs medisinske råd, bekrefter overfor VG at én av Grorud-spillerne er coronasmittet. Vedkommende fikk symptomer og ble syk kort tid etter kampen mellom Grorud og Stjørdals-Blink i helgen. Oslo-klubben vant 3–2.

– Den smittede er i isolasjon, og begge klubbene, samt spillerens nærkontakter, er satt i karantene. Så nå jobber vi med smittesporing, forteller Myntevik.

I en pressemelding på NFFs nettsider tirsdag kveld opplyser de om at den smittede spilleren fikk tirsdag bekreftet smitten. Onsdag er det full runde i hele serien, og Grorud spilt kamp hjemme mot Strømmen. Lørdag skulle de spilt bortekamp mot Jerv, men nå blir både Grorud og Stjørdals-Blinks kamper utsatt.

– Klubbenes spillere kan ikke stille på hverken trening eller kamp, understreker Myntevik.

– Så må vi bare følge med på om noen av de andre nærkontaktene eller spillerne utvikler symptomer, legger han til.

Grorud er før onsdagens runde på 14. plass i Obosligaen og står med 27 poeng etter 24 kamper etter søndagens seier mot Blink. Seks kamper gjenstår av sesongen, og Grorud har syv poeng ned til Kongsvinger på 15. plass. Det er 16 lag i divisjonen, og de to nederste plassene gir direkte nedrykk til nivå tre i Norge.

Daglig leder Jon Ole Reinhardsen i Grorud sier til VG at han ikke vet hvordan den aktuelle spilleren er blitt smittet.

– Har han vært uforsiktig?

– Vi har fulgt protokollene vi skal.

– Er han dårlig?

– Han hadde symptomer og ble derfor testet.

– Hva har dette å si for gjennomføringen av sesongen for Groruds del?

– Det betyr at det blir litt tettere kampprogram. Det er det det blir.

– Er dere rigget for det?

– Ja. Våre spillere er klare for det. Det er ikke fokus i dag. Nå skal de hjem og være i ti dagers karantene.

– Er det noen fare for at flere spillere har fått det?

– Det er alltid en fare, men det er ingen indikasjoner på det. Vi følger de retningslinjene vi har fått, sier Groruds daglige leder.

Fikk nei til regelendring

Dette er det andre, store smittetilfellet i Obosligaen i høst. I september testet en Jerv-spiller positivt for coronaviruset, og dermed måtte hele spillerstallen i karantene.

Nylig søkte Norges Fotballforbund om å endre den gjeldende karantenereglene i toppklubbene. NFF foreslo lik ordning som flere av Europas øvrige ligaer: At kun den smittepåviste spilleren/lederen måtte gjennom karantenen på ti dager, mens de øvrige på laget (nærkontaktene) kunne leve som vanlig dersom de testet negativt og var symptomfri.

Til det fikk NFF nei fra helsemyndighetene – og derfor må samtlige i troppen til de to Obosliga-klubbene nå gjennom ti dagers ufrivillig fotballpause.

Trener Roar Vikvang i Stjørdals-Blink forteller at hele laget var på treningsfeltet tirsdag ettermiddag da de fikk vite at de i stedet skulle i karantene.

– Ja, vi var nå ute på trening da artikkelen kom. Men nå har vi hatt medisinsk avdeling inne som har vært i kontakt med NFF og fått informert videre, sier Vikvang.

Coronasmitten og utsettelsene gjør at det blir flere hengekamper i divisjonen, noe som potensielt kan få store konsekvenser for tabellen og sesongens utfall. Akkurat nå er siste serierunde terminfestet til 5. desember.

Smittetrenden i Norge er stigende, og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ser alvorlig på situasjonen etter at det ble registrert 700 smittetilfeller det siste døgnet. Han har allerede varslet strengere tiltak.

Til sammen har over 21.000 mennesker blitt bekreftet smitte i Norge siden coronavirusets utbrudd. Det viser VGs corona-oversikt.

I Oslo har 1254 mennesker blitt smittet i løpet av de siste 14 dagene. Stjørdal kommune har i likhet med 66 andre kommuner i Norge en stigende smittetrend. 19 mennesker har blitt registrert smittet i løpet av de siste 14 dagene.

26. runde spilles 15. november. Det er foreløpig uklart om også denne runden påvirkes som følge av smitten i Grorud. I pressemeldingen opplyser NFF om at de kommer tilbake med mer informasjon om kampene som må flyttes.

– Det er beklagelig, men vi må være forberedt på slike scenarioer i disse tider. Dette er nok en påminnelse til oss alle om hvor viktig det er å følge fotballens protokoller og myndighetenes råd om smittevern. Så må jeg samtidig understreke at det ikke er noen mistanke om brudd på protokollen i denne saken, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i NFF.