Sparta-keeper Tobias Normann hindret alle Vålerengas straffeslagsleggere, mens Spartas overlistet Vålerenga-keeper Steffen Søberg to ganger.

– Jeg får være såpass ærlig å si at det føltes blytungt. Men du kommer langt med hjerte og karakter. Vi er egentlig bare glade for at vi kan spille ishockey igjen, og det så ut til at vi var i stand til det, sier Sparta-kaptein Niklas Roest (34) utenfor bortelagsgarderoben under tribunene i Nye Jordal Amfi.

– Vålerenga var klart best i andre periode, men jeg synes vi var det i første og tredje - og «sudden death» og straffeslagskonkurransen. (Tobias) Normann hadde noen kanonredninger, og (Christoffer) Karlsen og (Kristian) Jakobsson satte noen fine straffer, tilføyer landslagsveteranen.

Den norske toppserien i ishockey har heller ikke gått klar av coronaviruset. Det var i utgangspunktet seriekampen mellom Vålerenga og Sparta Sarpsborg i publikumstomme Nye Jordal tirsdag et tydelig eksempel på.

Hjemmelaget hadde på grunn av utsatte kamper ikke spilt på 10 dager. For gjestene fra Sarpsborg var imidlertid utgangspunktet dårligere.

Torsdag 19. november vant det da friske Sparta-mannskapet 6–5 over Manglerud Star på hjemmebane. Dagen etter ble det kjent at en spiller tilknyttet laget hadde testet positivt for covid-19. I løpet av kort tid var totalt 17 spillere i større eller mindre grad syke. Etter karantene, tilfriskning og noen treningsøkter gjorde trener Sjur Robert Nilsens unge lag corona-comeback tirsdag 15. desember - 26 dager etter forrige kamp.

– Jeg har hatt to treninger på is den siste måneden, søndag og mandag. Laget vi stilte med her nå, har hatt én ordentlig trening sammen, forteller tobarnsfar Niklas Roest - som smittet samboeren etter å ha fått covid-19-symptomene «hodepine, unormalt trøtt og sliten».

GODE GENER: Svein Petter Falk-Larssen scorer Spartas og kampens første mål i overtall. Vålerenga-back Daniel Sørvik er tilskuer til at keeper Steffen Søberg må se pucken snike seg inn bak ham. Foto: HELGE MIKALSEN

Fra kampstart virket det imidlertid som om Vålerenga-trener Roy Johansens så langt friske spillere kom rett fra stabilt sideleie. To scoringer for Sparta ved Svein Petter Falk-Larssen og Mattias Nilsson - begge i overtallsspill fem mot fire utespillere - var fullt fortjent.

2–0 til Sparta etter første periode det samme.

I andre periode ryddet Tobias Normann opp da vertene ble mer nærgående, og Sparta kom til gode avslutninger etter smidige spillevendinger.

Det kampbildet sprakk da tidligere Sparta-spiller Kalle Ekelund kittet et presist håndleddsskudd i nettaket bak Normann. Det tente en gnist hos Vålerenga og dempet dampen hos Sparta. Snaut seks minutter etter reduseringen utlignet landslagsveteran Martin Røymark til 2–2 i overtallsspill fem mot fire, etter en frekkispasning fra Tommi Taimi.

SISU: Vålerengas finske back Tommi Taimi blir gratulert av kaptein Tobias Lindström, Sondre Olden og Wayde Murphy etter å ha gitt hjemmelaget ledelsen (3–2) for første gang i kampen mot Sparta i Jordal Amfi. Foto: HELGE MIKALSEN

På spørsmål om han synes det var forsvarlig å spille kamp nå, smitteutbruddet tatt i betraktning, svarer Niklas Roest at han mener det var fysiologisk forsvarlig «fordi klubben har forhørt seg med Olympiatoppen og fagfolk».

– Men sportslig sett var det vel litt «bob-bob». Nå er det kamper så å si annen hver dag fremover, i desember og januar. Slik er det. Jeg er glad vi får muligheten til å ta igjen de kampene vi ikke har fått spilt. Vi får forsøke å være lure. Spille lurt og trene smart, sier Sparta-kapteinen.

65 sekunder før siste pause kunne han sørget for 3–2. Steffen Søberg reddet et skudd fra Niklas Roest, og etter en kjapp spillevending feide i stedet finske Tommi Taimi inn 3–2 til Vålerenga. Etter klikk-klakk - Sondre Olden, Wayde Murphy, Taimi - Normann helt utspilt.

LIKT IGJEN: Spartas Sander Thoresen utligner til 3–3 snaut to minutter inn i tredje periode. Pucken skliiiir inn bak Vålerenga-keeper Steffen Søberg. Foto: HELGE MIKALSEN

Forutsetningene tatt i betraktning, burde det ha vært nådestøtet for Sparta. Men to minutter inn i siste ordinære periode sto plutselig oppgjøret og vippet igjen etter Sander Thoresens 3–3-utligning. Noen minutter senere tok Sparta ledelsen 4–3 i overtallsspill - trodde «alle».

Unntatt dommerne, som annullerte «scoringen». Mystisk nok, for man vel si.

Snaut 10 minutter før slutt gjorde Axel Sundberg 4–3 for Vålerenga, etter enda en målgivende pasning fra Tommi Taimi. Men - igjen - kom Sparta tilbake, selvsagt i overtallsspill. Vålerengas Sondre Olden rakk bare å sitte 14 sekunder i utvisningsboksen før Niklas Roest utlignet fire og et halvt minutt før full tid.

Etter målløs spilleforlengelse, var Sparta helt suverene i straffeslagskonkurransen.