– Jeg får jo mørke tanker innimellom. Men da er det veldig fint å trene.

De møtes en gang i måneden for å trene, ungdommene med ulike fysiske utfordringer. Vel så viktig som selve idretten er å treffe andre likesinnede.

Publisert:

Amalie Akselsen har en muskelsykdom og må bruke rullestolen mye. Hun trenger å trene armene mer og får veiledning av trener Gordon Crowe som selv sitter i rullestol. Foto: Jarle R. Martinsen

KRISTIANSAND: – Jeg får jo mørke tanker innimellom, det kan være tungt å være så mye bundet til en rullestol. Men da er det veldig fint å trene, bli sterkere. Og særlig er det gøy å treffe andre som har det mye som meg, sier 15 år gamle Amalie Akselsen.

Hun er bosatt på Gimlevang i Kristiansand og har en muskelsykdom som gjør at hun stort sett må bruke rullestol. Det er lørdag og hun deltar på den månedlige samlingen som Olympiatoppen Sør har i Kristiansand. Para-Ung trening kaller de det for, og hit kommer unge mennesker mellom 13 til 25 år fra hele Agder.

– Her har vi basistrening, lunsj og temaforedrag, forteller Gordon Crowe som sammen med Tarjei Nicolaisen er ansvarlig for disse paralympiske idrettstreffene.

Parasatsing

Olympiatoppen og Norges idrettsforbund er inne i tidenes parasatsing i Norge der målet er å doble antall medaljekandidater i Paralympiske leker i løpet av åtte år. Det er satt av seks millioner kroner årlig til langsiktige prosjekter for å utvikle flere parautøvere til internasjonalt toppnivå.

Saken fortsetter under bildet

Katrine Simonsen får kyndig veiledning av trener Tarjei Nicolaisen, ansvarlig for paralympisk idrett hos Olympiatoppen Sør. Foto: Jarle R. Martinsen

Men på samlingen som Fædrelandsvennen er med på, er det ingen av ungdommene som snakker om paralympiske leker. I stedet er det å bli kjent med andre og finne passende idretter som er viktigst.

Annen idrett

– Jeg spiller håndball, men har lyst til å se om det er annen idrett som kan passe. Kanskje svømming, sier Katrine Simonsen (18). Søgne-jenta har cerebral parese og er for første gang på para-Ung treningen.

Saken fortsetter under bildet

Katrine Simonsen og Anette Hansen har begge cerebral parese. De ble gode venninner under samlingen til Olympiatoppen Sør lørdag. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun drar i strikk sammen med 13 år gamle Anette Hansen som også har CP. Hun kommer fra Arendal og synes det er fint å trene med en som har samme diagnose.

– Jeg pleier å ri og trene friidrett, men har litt behov for pause fra det innimellom. Da er det å trene her knallfint, sier hun.

Les også

Skarstein merket at folk endret seg da hun ble lam. Nå skal hun danse foran én million seere.

Trene armene

Amalie Akselsen er på let etter en idrett hun kan drive med, kanskje roing eller badminton.

– Men nå er det viktigste for meg å trene armene, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet

Miljøet innen paraidrett for unge på Sørlandet er i ferd med å vokse. Olympiatoppen Sør håper flere blir med. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun har forresten et forbilde i Birgit Lovise Skarstein som har utmerket seg kraftig innen paralympisk roing. Hun har ni VM-medaljer og er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing.

– Det forteller at alt er mulig, mener Amalie.

Les også

Norges raskeste er nesten blind: – Å være frisk uten å ha visjoner er mye verre

Roser trenerne

Mamma Merete er med på samlingen og bekrefter at disse møtene er viktig for datteren.

– Det har vært vanskelig å finne et tilbud for henne, så dette er virkelig flott, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Erik Perez Iversen har ryggmargsbrokk. Det hindret ham ikke i å suse avgårde på rullestolen. Han satser på å utvikle seg innen badminton. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun roser trenerne opp i skyene.

– De er dyktige og stiller tydelig krav til ungdommene. Det er veldig bra, sier Akselsen.

Selv om det bare var en ny på lørdagens samling er ikke Crowe skuffet over det.

– Nei da, det er et langsiktig arbeid å bygge opp et godt miljø med flere unge utøvere med funksjonsnedsettelser som vil å drive med paraidrett, sier han.

Les også

Han er Norges raskeste, men den tregeste i butikken

Håper flere vil komme

Han er selv født i London og deltok i de paralympiske lekene i svømming i 1984 og 1988. Det resulterte i en sølvmedalje.

Nå håper han flere vil komme på samlingene. – Det er bare å ta kontakt med Olympiatoppen Sør i første omgang, sier Crowe.

Samlingen starter med felles oppvarming i volleyballhallen i kjelleren i Spicheren-bygget. Foto: Jarle R. Martinsen

Publisert: