Det har kokt i sjakkverdenen etter at en omfattende rapport fra sjakknettstedet Chess.com natt til onsdag anklaget Hans Niemann (19) for å ha jukset i over 100 partier.

Torsdag innrømmet også den norske sjakkpresidenten å ha jukset.

Senere samme dag kom Sjakkforbundet ved Kristine Marie Ganz med en uttalelse der de tok sterk avstand til jukset.

Styret i sjakkforbundet hadde torsdag et hastemøte etter at nyheten om jukset til presidenten kom frem.

Samtidig skriver forbundet at de setter pris på åpenheten til Nilsen. De forteller at han er nøktern og svært ryddig i sin forklaring, og gjør ingen forsøk på å bortforklare handlingen.

– Styret tar avstand fra hendelsen i 2016, men vil også anerkjenne Nilsens åpenhet. Vi håper å kunne komme styrket ut av dette som forbund, skriver forbundet i pressemeldingen.

I 2016 ledet sjakkprofil Jon Ludvig Hammer laget «Norway Gnomes» som Joachim Birger Nilsen spilte for da han jukset. Niemann spilte også for laget, men i 2020.

Hammer fikk tips om mistanke mot Nilsen.

– Etter at Joachim deltok i match for Norway Gnomes, fikk jeg e-post fra Chess.com hvor de informerte om at statusen for spilleren hadde blitt byttet til «under review». Hvis spilleren skulle delta for laget i fremtiden, måtte det skje ved at det enten var en sjakkdommer, godkjent av Chess.com, i lokalet, eller at han spiller i et rom med en lagkamerat og representant fra lagledelsen, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra sjakkpresident Joachim Nilsen uten hell.

– Jeg oppfattet det som en mistanke om juks, selv om det ikke eksplisitt ble sagt i e-posten, fortsetter Hammer.

– Konfronterte du ham?

– Ja.

– Hva sa han?

– Han sa han ikke hadde jukset.

– Trodde du på ham?

– Ja.

– Så dette er en nyhet for deg i dag?

– Jeg tror på folk når de svarer på et direkte spørsmål, men jeg var fortsatt mistenksom. Jeg ønsket å bruke ham så lite som mulig på laget etter den gangen.

– Hva tenker du om at han har vervet som sjakkpresident?

– Det er et viktig tillitsverv, men jeg har ikke spesielle tanker om det.

– Er det flere juksetilfeller fra Norway Gnomes nå?

– Nei, man kan aldri si det sikkert. Denne saken med Joachim Birger Nilsen er den eneste anledningen Chess.com har tatt kontakt med oss, og sagt at de har endret statusen på en spiller. Det skjedde aldri med Hans Niemann, ei heller noen andre.

– Hva tenker du om det sjakken nå går gjennom?

– Nå er det veldig mange som har gjort noe dumt, som er veldig nervøse. Og med god grunn. Selv om jeg ikke liker måten Magnus har håndtert det, særlige med at han trakk seg fra turneringen og tapte med vilje, så synes jeg det er fint at sjakken tar et oppgjør med juks. At man spesifikt finner bedre måter å håndtere det på. Sanksjoner.

– Kan du ha folk som har jukset på ditt lag?

– Hvis du har jukset tidligere, så ønsker vi ikke å ha deg med på Norway Gnomes. Men Chess.com deler ikke informasjon om hvem de mener jukser. Vi må vite det. Og det er noe av problematikken som nå diskuteres. Hvordan skal informasjonen om mistenkelige spillere deles med offentligheten? Systemet nå har vært en bidragsyter til at vi ikke har stoppet folk som Niemann. Vi inviterte Niemann til laget uten å vite alt det Chess.com visste.

– Lars Oskar Hauge sier at alle visste om Joachim Birger Nilsen. Men du bare mistenkte ham?

– Der og da hadde jeg mistanke. Men noen år senere, så hørte jeg at det var snakk i miljøet om det.