Välbe har enn så lenge ikke latt seg intervjue etter det knusende valgnederlaget. Men den anerkjente kommentatoren Vladimir Ivanov i russiske Sport Ekspress, feller en knusende dom over at Välbe ikke er blitt gjenvalgt til styret.

«Denne avgjørelsen er skandale», skriver han i en kommentar.

Han sier til VG torsdag formiddag at han tror det kommer til å gå utover langrennssporten at Välbe ikke er med og forstår ikke hvorfor land som Andorra og Argentina har en representant de neste to årene.

– Det er viktig at de store skinasjonene som Sverige, Finland, Norge og Russland tar avgjørelsene. Det er derfra pengene kommer og derfra de beste løperne kommer. Derfor blir det feil at fremtiden for skisporten skal styres av land som ikke har denne posisjonen.

KOMMENTATOR: Vladimir Ivanov i den russiske avisen Sports Ekspress.

Desidert sist av de valgbare

Välbes valgnederlag ble klart torsdag formiddag. Da var det avstemning under FIS-kongressen i Milano, Italia. 23 personer kandidater stilte til valg. 18 skulle velges. Den russiske skipresidenten endte med færrest stemmer med sine 48.

Til sammenligning ble Erik Røste gjenvalgt med 106 stemmer. Fiona Stevens fra New Zealand hadde færrest stemmer i det nyvalgte FIS Council med sine 78.

– Hun driver bare med skisport

VG spør Ivanov hva han tenker rundt Välbes valgnederlag og den politiske situasjonen i verden akkurat nå.

–Jeg skjønner at det er en vanskelig politisk situasjon, men IOC-president Thomas Bach har sagt at det blir feil å ta avgjørelser utelukkende på grunnlag av passet til personer. Jeg forstår at det er vanskelig at russiske løpere kan delta internasjonalt, fordi andre utøvere ikke ønsker dem der, sier Ivanov og fortsetter:

– Men når det gjelder Välbe, er det en kvinne som har viet livet sitt til skisporten og som ikke bør utelukkes bare på grunn av at hun har russisk pass. Hadde hun deltatt politisk, hadde det vært noe annet, men hun driver bare med skisport. Välbe har bare et ønske om å utvikle skisporten.

– Men hun var i 2021 på partilisten til Putins parti «Forente Russland» ved valget?

– Det er riktig, men nesten umiddelbart etter at hun ble valgt inn i parlamentet, sa hun fra seg plassen og bestemte seg for at hun ikke ville gå over til politikken, men konsentrere seg om idretten, sier Ivanov.

MEKTIG SKI-LEDER: Jelena Välbe og Aleksandr Bolsjunov, her under VM i Seefeld i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– De har blitt presset

Välbe var skeptisk til at hun i det hele tatt ble gjenvalgt i et intervju med Sport Ekspress før FIS-kongressen. Hun understreket likevel at hun ville føle det ubehagelig, fornærmende og urettferdig.

Utover kommentator Ivanov har også tidligere skøytestjerne, nå politiker Svetlana Zjurova, uttalt seg om Välbes nedtur:

– Dette er en politisk avgjørelse, det er det ingen tvil om. De har blitt presset til å holde henne utenfor, men offentlig vil de ikke si det. De kjenner Jelena som en ekspert på øverste nivå. Under andre omstendigheter hadde det ikke vært noen tvil, sier hun ifølge samme avis.

– Tok det svært profesjonelt

Etter Russlands invasjon og krig i Ukraina er russiske og hviterussiske utøvere utestengt fra store deler av internasjonal idrett. Derfor har det skapt kraftige reaksjoner at russiske ledere, i dette tilfellet Välbe, kan være valgbare til internasjonale verv.

Spesielt i Finland og Sverige. Skipresident Erik Røste gjorde det også klart etter hvert at Norge ikke kom til å stemme på Russland og Välbe.

Norges representant under FIS-kongressen, Ingvild Bretten Berg, kommenterer Välbes nederlag overfor VG slik:

– FIS-kongressen tok tydelig avstand fra situasjonen og regimet i Russland gjennom sin stemmegivning. I Norge har vi vært tydelige på at dette var vår posisjon, derfor er vi fornøyde med det tydelige signalet som ble gitt gjennom avstemningen, sier generalsekretæren i Norges Skiforbund.

På spørsmål om hvordan hun opplevde Välbe like etter stemmegivningen, svarer Bretten Berg at den ikke var av personlig karakter.

– Välbe og de andre kandidatene som ikke ble valgt til FIS Council tok det svært profesjonelt.

NORGES REPRESENTANT PÅ KONGRESS: Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg. Foto: Ali Zare / NTB

Siste Røste-periode

I juni går for øvrig Røste av som skipresident. Han har vært klar på at med presidentrollen i Norges Skiforbund følger en rolle i FIS-styret.

Derfor er han inne i sin siste periode i FIS-vervet. Om to år overlater han ansvaret til sin arvtager. Det blir trolig Tove Moe Dyrhaug som er innstilt som ny skipresident på skitinget 11.-12. juni.