Mens allroundlaget i langrenn er på samling i Oslo, så krangler deres største stjerne Johannes Høsflot Klæbo sammen med alpinistene Lucas Braathen og Aleksander Aamodt Kilde så busta fyker med skiforbundet om sponsorer og billedbruk. Ingen av dem har signert landslagsavtalen.

– Hvis Lucas får inn store motehus som sponsor, så skjønner jeg at det er fristende, sier Harald Østberg Amundsen til VG.

Striden står om bilderettighetene. Denne uken eskalerte konflikten ytterligere etter at Lucas Braathen tok et modelloppdrag og profilerte en direkte konkurrent til forbundets sponsor Helly Hansen.

Foto: NTB / Instagram / VG

– Alpinistene skryter veldig av at de er verdens beste lag til å bygge hverandre opp. De lever av samhold, så det må de fortsette å stå for selv om noen blir store stjerne og andre ikke. Kilde og Braathen er store stjerner, da har de kanskje desto mer ansvar overfor laget, sier Amundsen.

Alpinherrene og Klæbo ønsker ikke å skrive under på landslagsavtale med forbundet før det gjøres endringer, noe de mener de har god støtte for juridisk, dokumentert av VG gjennom et brev så sent som sist uke.

DROPPET LANDSLAGET: Johannes Høsflot Klæbo har valgt å stå utenfor landslaget. Her fra Toppidrettsveka i august. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Harald Østberg Amundsen har VM-sølv og bronse på 15 kilometer friteknikk. Han selv måtte unngå kontakt med potensielle samarbeidspartnere, fordi det ikke har vært forenelig med skiforbundets sponsorer, men han legger til at han ikke har tapt noe særlig med penger på det.

– Blir du stor stjerne og får inn store sponsoravtaler, så er det levebrødet ditt. Det er viktig for meg også. Om regelverket begrenser det, så håper jeg det tilpasses så det blir bedre for både utøver og forbund, sier Amundsen.

Didrik Tønseth er landslagsveteran. Han skjønner ikke helt hvordan denne konflikten skal løses, men han understreker at det er bra at systemet utfordres.

BLE VRAKET: Didrik Tønseth mistet landslagsplassen, men da Johannes Høsflot Klæbo trakk seg fra landslaget så fikk han plassen tilbake. LAND Foto: Heiko Junge / NTB

– Dersom utøverne får for mye rettigheter så går det utover fellesskapet. Vi har smørebuss, smørerne må ha lønn, det er rekruttering og de i administrasjonen skal ha lønn. Skal vi få profilere sponsorer mer, men da få en dårligere smøretrailer? Langrenn er avhengig av penger til drift. Noen må være den tapende part, sier Tønseth.

– Blir det Klæbo?

– Jeg håper det ender gunstig for begge parter, og jeg håper vi ser ham i verdenscuprenn, svarer Tønseth.

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum på samling i Oslo tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller om store forskjeller i inntektene til løperne på langrennslandslaget.

Landslagstreneren mener de største stjernene får fordeler.

– De beste skal ha mest og det skal legges mest til rette for dem, men det er det også gjort. Så er spørsmålet om det blir lagt nok til rette for dem, sier Nossum.