Denne skandalen gjør at ingen voksne får se norsk klubb spille i Europa

Torsdag kveld spiller Haugesund en meget viktig bortekamp i Østerrike. Kampen, med millioner på spill, får ikke den rammen den fortjener.

De svenske dommerne fikk seg en tøff opplevelse i Østerrike i fjor. Foto: HANS OBERLAENDER / BILDBYRÅN

Publisert:

Med 2–0-seier over Sturm Graz på eget gress sikret haugalendingene seg et strålende utgangspunkt før avreise til Østerrike.

Etter å ha beseiret Cliftonville i første kvalikrunde, kan Haugesund være halvveis i Europa League-kvaliken om de unngår tremålstap torsdag kveld.

I en eventuell tredje av i alt fire kvalikrunder vil PSV Eindhoven vente. Med andre ord en potensiell storkamp for Haugesund.

Skandale

Sturm Graz imponerte ikke på banen, men hadde et godt antall høystemte østerrikere i Norge sist torsdag.

Klubben er kjent for sine gode supportere, men de får ikke tilreisende Haugesund-fans oppleve i Østerrike.

Haugesund kunne feire etter et stort utgangspunkt sist torsdag. Feirer de like mye denne uken? Foto: MARIO BUEHNER / BILDBYRÅN

Sturm Graz-tilhengerne er nemlig utestengt etter skandalen som inntraff da laget røk ut i kvaliken i fjor. For selv om klubben er kjent for gode supportere, var det ikke alle som oppførte seg da AEK Larnaca fra Kypros gjestet Liebenauer Stadium (Merkur Arena) 9. august i fjor.

Gjestene vant 2–0, men det 7.600 husker best fra kampen er at den svenske linjedommeren Fredrik Klyver ble truffet av en gjenstand fra tribunen.

Svensken blødde fra hodet og ble sendt til sykehus.

– Lei oss

– Oppførselen til supporteren i denne Europa League-kampen var uakseptabel. Dette skader vårt rykte som klubb. Vi prøver bestandig å se fotball som en positiv feiring og vi prøver å kjempe mot slike ting. Fair Play er topp prioritet. Vi er lei oss over at vi har skuffet mange fotballfans, skrev klubben på egne hjemmesider etter kampen.

Fredrik Klyver måtte lappes sammen etter å ha blitt truffet av objektet. Han måtte også byttes ut. Foto: HANS OBERLAENDER / BILDBYRÅN

Kampen ble stoppet i 40 minutter og straffen fra UEFA var to hjemmekamper for tomme tribuner.

Sturm Graz røk ut med 0–5-tap borte, slik at straffen trer i kraft først denne sesongen.

Unger slipper inn

Nå er det derimot klart at rundt 300 tilskuere vil være til stede på oppgjøret.

Dette vil kun være presse, bortefans og unge Sturm Graz-fans på under 14 år. Ledsagere skal være inkludert i tilskuertallet.

Dermed slipper Haugesund den verste heksegryta i jakten på avansement og to tøffe kamper mot PSV Eindhoven.

– Det er mulig å tape 0–3 hvis vi drar ned og tror vi er videre. Vi må være 100 prosent skjerpet, for det blir ikke lett på bortebane. Vi må ha samme tankegang som hjemmekampen. Skjerpet og tørre å spille, sa den «ukjente helten» fra hjemmekampen, Kevin Krygård etter første kamp.

Publisert: