Tirsdag møter syv personer i Oslo tingrett tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri mot Norsk Tipping.

— Det skal bli godt å bli ferdig, for Follo blir nevnt hver gang saken blir dratt opp igjen, forklarer Helle Visjø, daglig leder i Follo FK.

Tre tidligere spillere fra Follo FK, to tidligere spillere fra Asker og to bakmenn sitter på tiltalebenken i den såkalte «kampfiksingssaken».

Formose Pape Mendy, Drin Shala og Saif Haydar var på banen da Follo FK tapte 3-4 borte mot Østsiden i juni 2012. Samme dag var Askers Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice med på å tape 1-7 for Frigg.

De fem spillerne er tiltalt for grov korrupsjon med en strafferamme på ti år. De to bakmennene er tiltalt for grovt bedrageri med en strafferamme på seks år.

På vei oppover igjen

Tre mil og en drøy halvtime unna Oslo tingrett trasker daglig leder Helle Visjø i Follo FK rundt i Ski idrettspark. Hun børster snø av de blå plastsetene og skuer utover en gressmatte som er dekket av et hvitt teppe. Noen steder er det små, grønne hull.

På kontoret i et anonymt bygg noen minutter fra idrettsparken går livet sin vante gang under rettssaken. Foto: Jan T. Espedal

Om en drøy måned kommer Hønefoss på besøk til seriestarten i 1.-divisjon. Laget, som ble kjent for landet med rosa drakter og sjokkseier over Rosenborg på vei til cupfinalen i 2010 , er nyopprykket i vår nest øverste divisjon. Likevel er det situasjonen i tingretten som opptar Visjø om dagen.— Vi følger selvfølgelig med på det. Jeg håper det blir oppklart og at ting blir løst, sier hun. Sommeren 2012 var ikke Visjø involvert i klubben. Hun entret Follo-manesjen over ett år senere.

— Hvis de blir dømt, håper jeg klubben har hjulpet til slik at det ikke skjer igjen. Vi er nok blitt trukket litt ned i søla, konstaterer hun.

Forsvunnet fra klubben

Mendy, Haiydar og Shala er ikke lenger i klubben. Ingen av dem fikk heller veldig mange kamper i lagets hvite- og lyseblå drakter.

Anders Lübeck er fortsatt i klubben. Midtstopperen var kaptein i sommermånedene 2012 og sto frem som spillernes talsmann da oppmerksomheten fra media var på sitt mest intense.

— Klubben står nå mer samlet enn noen gang. Det beviser at det gamle og utslitte utrykket «Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere» er sant, sier han.

Han presiserer at spillergruppen har lagt saken bak seg, men at det er naturlig å følge med på hva som skjer i rettssalen de kommende ukene. Saken vil være interessant for alle som følger med på norsk fotball, ikke bare de med Follo FK-briller.

— Personlig vil jeg følge nøye med, men inntrykket mitt er at dette er en sak vi har lagt bak oss. I likhet med andre tidligere saker er kampfiksingssaken noe som tilhører fortiden til i Follo FK, konstaterer kapteinen, som har tilbrakt hele sin seniorkarrière i klubben.

Når rettssaken er over, håper daglig leder Visjø at Follo endelig kan starte med blanke ark. For restarter har det vært mange av. Flere ganger har klubben vært på konkursens rand. Klubben, som ble stiftet i 2000, er en hardbarket 15-åring.

På veggen i brakka i Idrettsparken er klubbens største øyeblikk behørig markert. Cupseieren over Rosenborg i 2010 deiset ned som tidenes cupbombe.

Follo FKs hovedtrener Hans-Erik Eriksen mener saken preger spillere og støtteapparat i liten grad, men at han naturlig nok vil følge med. Det er en viktig sak for fotball-Norge.

— Det blir fint med en konklusjon. Akkurat nå satser vi på en veldig god fremtid for Follo FK. Det blir forhåpentligvis en fremtid med egenproduserte spillere og en klar identitet, konkluderer treneren.

FAKTA

Kampfiksingssaken

Kampfiksingssaken i norsk fotball går tilbake til juli 2012. Først ble 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam, som skulle vært spilt 8. juli, utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Mistanken ble senere karakterisert som grunnløs.

Siden kom det tips om 2.-divisjonskampene Østsiden–Follo og Frigg–Asker, som begge ble spilt 24. juni. Norges Fotballforbund anmeldte saken til politiet sommeren 2012. I fjor høst tok Oslo Statsadvokatembeter ut tiltale mot syv personer for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Det gjelder fem tidligere spillere for klubbene Follo (tre) og Asker (to), samt to øvrige personer som har spilt for store beløp hos Norsk Tipping. Spillerne er Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar, Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice.

Tirsdag starter straffesaken mot de syv i Oslo tingrett. Det er satt av snaue fire uker til rettsbehandlingen.

Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens rammen for grovt bedrageri er seks år.

Til sammen har tolv personer vært siktet i saken.

En tippekommisjonær har også vært siktet i saken. Tippekommisjonæren ble sjekket ut av saken, men var lenge fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping. Den siktelsen er også henlagt etter bevisets stilling.

Kilder: Tiltalebeslutningen og NTBs arkiv.