Bergen er ingen hockeyby. Bergen Ishockeyklubb (BIK) kom på 8. plass i 1. divisjon denne sesongen. Bergenshallen skriker etter oppussing. Lokomotiv Fana vandrer rundt i 2. divisjon og Bergens tredje beste lag, Lyderhorn, er å finne helt nede i 3. divisjon.

Kontrasten er enorm til lillebror Stavanger der landets hockeyflaggskip Oilers spiller sine kamper i grandiose DNB Arena.

— Det de må gjøre i Bergen er å bygge organisasjon rundt én klubb. Enten må de velge en klubb som skal være spydspiss, eller de må slå sammen klubber for å lage én klubb som kan nå toppen. Det som ikke må skje er at BIK, Fana og Lyderhorn bruker tid på å krangle om hvem som skal være det laget, sier Kjetil Bøe, daglig leder i Stavanger Oilers.

Snakket om samarbeid

Før sesongen som nå er i sluttfasen, snakket Lokomotiv Fana og BIK om sammenslåing, men planene strandet.

Det er mye som skal ryddes unna av problemstillinger, og gamle konflikter som må kastes på historiens skraphaug.

— Det er absolutt fornuftig det Bøe i Oilers sier. Vi og BIK greide ikke å komme til enighet før sesongen, men vi håper å få til en ny dialog før neste sesong. Vi er underernært på toppidrett i Bergen, og derfor har vi en jobb å gjøre med å tilby byen et lag, sier Christian Lund, leder i Lokomotiv Fana.

Også i Stavanger var det flere lag før hockeymiljøet valgte å gå for Oilers som laget det skulle satses på.

— Det er viktig å gå for ett lag, og bygge en solid administrasjon rundt det laget. Skal de lykkes med en hockeysatsing i Bergen, må de få det til, mener Bøe.

- Hvem mener du bør bli laget det satses på?

— Jeg mener det må bli det laget som er mest klar for å satse. De må bare enes om noe, sier Bøe.

BIK er det beste laget pr. i dag, og klubben har planer om å pusse opp Bergenshallen, dersom de får aksept hos Bergen kommune.

— For et hockeyhjerte er det det samme hva laget heter, men samarbeidet må være på riktige premisser. Alle må jobbe mot samme mål. Men for bergenshockeyen er det selvsagt viktig å samle ressursene, sier Lund.

Slik fikk de tillit

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø har vært sentral i politikken i oljebyen siden Oilers' hjemmebane åpnet 1. oktober 2012. Hun har sett hvordan Oilers økonomi har vokst fra 22 millioner kroner i omsetning i 2011 til 96 millioner kroner i 2014. Nå er hun leder i en by der hockeyen konkurrerer med Viking og fotball om å være den viktigste idretten.

— Det er fantastisk hvordan Oilers har økt interessen for ishockey i Stavanger, sier Helgø.

Stavanger kommune ga Oilers tomt i Stavanger, og har nå gunstig leieavtale som "betaling". Kommunen betaler Oilers fire millioner kroner pr. år for å leie istid.

— Kommunen har bidratt med tomt, og næringslivet har bidratt til det som er en fantastisk hall. DNB Arena kan også brukes til flere formål, noe som gjør at den kan tjene penger. Det er viktig, sier Helgø.

Næringslivet med investor Tore Christiansen i spissen var med på å gjøre DNB Arena mulig, til en pris av 210 millioner kroner.

— Grunnen til at næringslivet ønsket å være med, var at DNB Arena og Oilers fremsto som et solid prosjekt med finansiering på plass. I tillegg var det ildsjeler som visste hva som skulle gjøres, og de ble prioritert av kommunen, Det er viktig å ta med seg disse tingene for dem som holder i dette prosjektet i Bergen. De må gjerne komme til oss og se hva vi har gjort, sier Helgø.

Stavanger Oilers' økonomi

Omsetning siste år: 96 millioner kroner.

Resultat siste år: 3,5 millioner kroner.

Publikumssnitt: 4.100

Slik har omsetningen utviklet seg:

2011: 22 millioner kroner.

2012: 49 millioner kroner.

2013: 87 millioner kroner.

2014: 96 millioner kroner.