Finland er klar for finale i ishockey-VM. Vertsnasjon Russland ble slått 3-1 i semifinalen. Søndagens finale i ishockey-VM blir mot Canada. Det ble klart etter at Ryan Ellis ga canadierne 4-3-seier over USA i semifinalen.

Russland startet best

Det var hjemmefavorittene som kom best i gang i lørdagens første semifinale i ishockey-VM i Russland. Sergej Sjirokov sendte russerne i føringen etter bare tre minutters spill, men Finland kom sterkt tilbake i midtperioden.

18-åringen Sebastian Aho utlignet til 1-1, før Jussi Jokinen sendte finnene i ledelsen. Finland scoret også et tredje mål i perioden, og igjen var det unggutten Aho som sendte pucken i mål til 3-1. Utvisninger ble skjebnesvangre for hjemmelaget. Begge Ahos scoringer kom i overtallsspill, mens henholdsvis Alexej Martsjenko (tripping) og Alexander Ovetsjkin (interference) satt utvist.

Tross russisk 13-2 i skuddstatistikken i 3. periode (og 29-16 totalt) ble det med Sjirokovs ene mål for vertsnasjonen, som ikke maktet å komme tilbake i semifinalekampen. Dermed blir det ingen VM-finale på hjemmebane for russerne.

Mikko Koskinen i målet ble finsk semifinalehelt, med 28 redninger. Han storspilte blant annet i fem russiske overtallsspill i semifinalen.

– Dette var en fantastisk prestasjon av hele laget. Jeg har aldri spilt bak et så selvoppofrende lag. Det var ufattelig mange skudd som ble blokkert, sa Koskinen selv.

– Det er enklere for en keeper når det kommer en del skudd. Jeg vil heller redde 40 ganger enn 10 ganger, la han til.

Canada slo USA

Canada kom best i gang og ledet 2-0 etter den første perioden på isen i Moskva. Da hadde Brendan Gallagher gitt laget ledelsen etter ni minutters spill, før Brad Marchand økte ledelsen etter 18 minutter.

Men USA var langt fra kjørt og kom skikkelig tilbake i midtperioden der Canada ga fra seg initiativet. Auston Matthews reduserte for USA, mens David Warsofsky utlignet til 2-2. Amerikanerne var ikke ferdige, og Tyler Motte sendte USA opp i føringen i samme periode. Ledelsen varte imidlertid ikke så lenge. Sju minutter senere ordnet Canadas Derick Brassard balanse i regnskapet.

Lagene gikk inn til tredje periode med 3-3, men det tok bare halvannet minutt før Canada scoret sitt fjerde mål for kvelden. Ryan Ellis satte inn et vakkert mål, og USAs keeper rakk ikke å reagere før pucken hadde sust i mål. Dermed måtte USA innse at Canada var tilbake i føringen.

Denne gangen klarte ikke amerikanerne å komme tilbake, selv om skuddstatistikken i siste periode ble vunnet hele 11-4. Dermed blir det bare bronsekamp på USA. Motstander blir vertsnasjonen Russland. Både finalen og bronsekampen spilles søndag. (©NTB)