SOLA (Aftenbladet): I samråd med sin far, tidligere Sola-trener, nå trener i Vågen i Sandnes, Kjetil Ellertsen, bestemte Line Ellertsen seg for å skrive en toårskontrakt med årets sølvvinnere i eliteserien, Glassverket. Line, som fyller 17 år i juni, flytter til Drammen til sommeren for å gå på skole og spille håndball på øverste nivå, selv om Sola fra høsten av er i samme divisjon.

  • Grunnen til at Line valgte en overgang til Glassverket er tredelt. For det første ser vi bedre utviklingsmuligheter for henne i Drammen enn det Sola kunne tilby. Glassverket har et bra treningsmiljø og er kjent for å utvikle gode spillere. Dernest viste Glassverket mye større vilje til å satse på Line enn Sola. De kjenner hennes kvaliteter og vet hva hun står for. Og sist, men ikke minst, vi fikk aldri et konkret tilbud fra Sola, sier far Kjetil Ellertsen til Aftenbladet.

Datteren hans er ett av at landets aller største talenter, spiller allerede på ungdomslandslaget og spås en lysende framtid. Line er tohåndsspiller, det vil si at hun skyter like godt med begge hender og kan bekle alle backposisjoner. Glassverket har lovet at 16-åringen skal bli en del av førstelaget til klubben, som trenes av Kenneth Gabrielsen og Geir Oustorp.

Vil ikke gi garantier

Sola-trener Knut Ove Joa sier dette om overgangen som glapp.

  • Kjetils kommentarer om Sola får stå for hans regning, men jeg kan bekrefte at vi ønsket Line Ellertsens tjenester. Samtidig kunne vi ikke garantere henne en plass i førsteoppstillingen, det er et prinsipp jeg holder fast ved, uansett hvem vi snakker med. Så tror jeg faktisk at et nytt miljø i Glassverket er et godt valg for Line, sier Joa.

Mange har flyttet

Line Ellertsen er ikke det første talentet som forsvinner ut av fylket. Målvakten Marte Sofie Pedersen og kantspilleren Line Bjørnsen har i mange år spilt for Stabæk. Bjørnsen har valgt å dra videre til Glassverket etter Stabæks nedrykk i vår, mens Pedersen var ønsket av både Tertnes og Sola. Hun har nå bestemt seg for å bli i Stabæk i 1. divisjon (nivå to).

UTE AV FYLKET: Line Bjørnsen, til venstre, og Marte Sofie Pedersen flyttet allerede i 2008 fra Stavanger til Bærum og Stabæk. Neste sesong spiller Line for Glassverket, Marte blir i Stabæk. Foto: PÅL CHRISTENSEN

Bodil Sørheim fra Klepp har i flere sesonger spilt for Tertnes i Bergen og landslagsprofilene Camilla Herrem og Tonje Nøstvold flyttet begge fra Sola til Byåsen for å utvikle seg som spillere. Malin Holta gikk fra Sola til Stabæk i 2013, men valgte å avbryte kontrakten og vende hjem til Sola før den nettopp avsluttede 2014/15-sesongen. Så skal det tilføyes at Sola tidligere har utviklet talenter som Mimi Kopperud, Ida Bjørndalen, Mette Ommundsen og Trine Fjelde Olsen, som senere ble hentet av toppklubber som Larvik, Tertnes og danske Team Esbjerg.

Mangler trenertilbud

Kjetil Ellertsen synes uansett at det er beklagelig at talentene forsvinner, og ikke slik det burde være. Likevel mener han at det ikke er tilfeldig.

  • Det er noe som ikke stemmer med rekrutteringen her i Rogaland. Det blir ikke satset nok på dyktige trenere nedover i rekkene. Ære være foreldrenes innsats, men skal du bli dyktig som spiller, er du avhengig av at det settes inn kvalifiserte trenere fra ung alder. Det de unge taper i den gylne utviklingsperioden fra 8-14 år kan du ikke ta igjen senere. Se bare på klubber som Haslum og Oppsal, de har alltid utviklet egne og gode spillere, selv om de ikke har de samme økonomiske ressursene som storklubbene, mener Ellertsen.

Han ser også klare feil hos fylkets beste kvinnelag, Sola:

  • Sola samler rubbel og bit av talenter fra 16-årsalderen, men har ikke et godt nok tilbud å gi tilbake. Jeg er ikke i tvil om at flere av jentene i stedet burde blitt i sine opprinnelige klubber.

Knut Ove Joa i Sola svarer slik på den kritikken:

  • Kjetil har rett til å ha egne meninger, men jeg vil hevde at Sola har et profesjonelt og bra opplegg i vår talentsatsing, med trygge og gode rammebetingelser. Vi har også fått ros for vår dialog og åpenhet av de klubbene vi samarbeider med.