FØLG DIREKTE FRA KLOKKEN 21: Crystal Palace-Liverpool

Mandag kveld klokken 23 kan Premier League være så godt som avgjort, dersom gulljagende Liverpool ikke klarer å beseire Crystal Palace på Selhurst Park i London.

Kampen kan også bli svært avgjørende for hvem som stikker av med prisen for sesongens manager. Crystal Palace-sjefen Tony Pulis og hans kollega i Liverpool, Brendan Rodgers, er nemlig blant de av de aller heteste kandidatene til utmerkelsen.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås er imponert over Rodgers og Pulis, men påpeker at deres prestasjoner er av forskjellig art.

— Likhetene er at begge har gjort en strålende jobb, og hentet ut maks av veldig mange spillere og av laget. Forskjellene er at den ene har drevet brannslukking og den andre har reist et byggverk. Det er mulig Pulis kan gjøre det samme, men det krever i så fall andre elementer og egenskaper hos en leder, sier Tjærnås.

Crystal Palace lå nest sist da Tony Pulis erstattet Ian Holloway som manager 23. november. Siden har Crystal Palace vunnet 12 av 25 kamper, og har for lengst distansert seg fra nedrykkstriden. Før Liverpool-kampen ligger klubben på 11. plass.

- Kjenner ligaen ekstremt godt

Petter Myhre mener det er en svært vrien øvelse å gjennomføre en slik snuoperasjon.

— Han tok over et lag som hadde vært det klart dårligste i ligaen. At Holloway ble fjernet var en helt riktig avgjørelse. Men det betydde ikke at han nødvendigvis ville lykkes, sier Myhre.

Blant andre Ole Gunnar Solskjær i Cardiff har slitt med å kopiere Pulis. Petter Myhre mener Palace-managerens erfaring har vært viktig.

— Det som taler for Pulis er at han kjenner ligaen ekstremt godt. Når det kommer inn en manager som har på CVen at han aldri har rykket ned, får spillerne troen, sier Myhre om Pulis, som ledet Stoke i 5 sesonger på øverste nivå.

Ole Gunnar Solskjær har begge tatt over et nedrykksplassert lag denne sesongen, med svært forskjellige utfall. Foto: REUTERS, Rebecca Naden

Gjør ting enkelt

Lars Tjærnås tror Pulis' enkle fotballfilosofi også har vært en fordel.

-Jeg tror Pulis lever etter en regel for ledelse som er ganske universell. «Gjør ting så enkelt som mulig, men ikke enklere». Jeg tror han selger inn et konsept som virker umiddelbart, med enkle retningslinjer og oppgaver. Jeg tror også han har en filosofi som er effektiv, uten noe ekstra staffasje eller krydder, og som er velegnet til å snu en trend, sier Tjærnås.

Petter Myhre påpeker at Crystal Palace sin direkte spillestil ikke bare er positivt.

— Det er veldig lett for spillerne å forstå filosofien, og til enhver tid vite hva de skal gjøre. Det er et veldig opptegnet mønster, og i kampsituasjon vil spillerne lett kjenne igjen det de trener på. Samtidig begrenser en så enkel stil valgene spillerne har. Derfor kan det også være lettere å se for motstanderen hvilke valg de kommer til å ta, sier Myhre.

- Enorm fremgang under Rodgers

Mens Pulis har vært en umiddelbar suksess i Crystal Palace, har Brendan Rodgers prosjekt i Liverpool vært noe mer langsiktig.

Brendan Rodgers overtok Liverpool sommeren 2012, men måtte ta til takke med en 7. plass i sin første sesong. Denne sesongen har imidlertid Rodgers ført Liverpool nærmere velmaktsdagene fra 80-tallet, og lamslått det meste av eksperter ved å føre Liverpool inn i en neglebitende gullstrid.

Lars Tjærnås mener man allerede forrige sesong så at Rodgers gjorde mye riktig.

— Det har vært mulig å se en rød tråd og enfilosofi tidlig. Jeg mener det er en styrke for alle lag at de er gjenkjennelige, det vil si at de har en identitet. Akkurat det hadde Liverpool faktisk i fjor også, men da virket det ikke like effektivt, sier Tjærnås.

- Trodde du i fjor at Liverpool ville kjempe om gull i år?

— Jeg juger hvis jeg hadde svart ja, jeg kunne ikke se og tro at de hadde et lag som kunne vinne ligaen når vi kom til mai. Framgangen har vært enorm, sier Tjærnås.

Brendan Rodgers måtte trøste Steven Gerrard etter tapet mot Chelsea forrige helg. Mandag må de slå tilbake mot Crystal Palace. Foto: Reuters, Darren Staples

Spent på neste sesong

Petter Myhre mener Rodgers lederstil har vært avgjørende for fremgangen.

— Det virker som om spillerne stoler på ham. Han virker som en klar og tydelig leder. Det er mange trenere som er diktatoriske i stilen, og har minimal kontakt med spillerne, men Rodgers er annerledes. Det virker som han bryr seg om dem, sier Myhre.

Han er usikker på hvem han mener er årets manager.

— Det er et veldig vanskelig spørsmål. Begge har gjort en imponerende jobb. Det som blir interessant å se er hvem av de som klarer å formidle sitt budskap best neste sesong. Hvem har skapt noe varig? Hvem klarer å videreutvikle det? Det er kanskje den største utfordringen, sier Myhre.

Ser man på historien, kan det virke som at Brendan Rodgers vil være nødt til å vinne ligaen med Liverpool for å bli hedret som sesongens manager. I den offisielle kåringen har nemlig seriemesterens manager vunnet i 17 av 20 tilfeller.

Her er vinnerne fra prisens begynnelse i 1994:

1993–94: Alex Ferguson , Manchester United

1994–95: Kenny Dalglish , Blackburn Rovers

1995–96: Alex Ferguson , Manchester United

1996–97: Alex Ferguson , Manchester United

1997–98: Arsène Wenge r, Arsenal

1998–99: Alex Ferguson , Manchester United

1999–2000: Alex Ferguson , Manchester United

2000–01: George Burley , Ipswich Town

2001–02: Arsène Wenger , Arsenal

2002–03: Alex Ferguson , Manchester United

2003–04: Arsène Wenger , Arsenal

2004–05: José Mourinho , Chelsea

2005–06: José Mourinho , Chelsea

2006–07: Alex Ferguson , Manchester United

2007–08: Alex Ferguson , Manchester United

2008–09: Alex Ferguson , Manchester United

2009–10: Harry Redknapp , Tottenham Hotspur

2010–11: Alex Ferguson , Manchester United

2011–12: Alan Pardew , Newcastle United

2012–13: Alex Ferguson , Manchester United