For da den verdenskjente golfspilleren, som riktignok ikke lenger er helt i toppen, la ut et bilde der han jobbet med svingen sin, sto han på en norsk sensormatte.

Fikk du med deg denne?

Amerikaneren har tatt i bruk et analyseverktøy som heter Swing Catalyst, og som nå tar av i golfmiljøet.

Tiger har selv lagt ut bilde og video av seg selv på digitale medier, der han trener på denne matten, skriver Norsk Golf.

Stor stas på Lade

Menneskene bak systemet er overveldet, og kan fortelle at også treneren til verdensener Jordan Spieth har bestilt fire slike systemer. Tiger har installert teknologien hjemme hos seg selv. Suzann Pettersen, Ian Poulter, Justin Rose og Sean Foley er blant de trofaste brukerne.

Til Norsk Golf sier markedssjef Tom Christian Lindvåg i Swing Catalyst følgende:

– Vi synes selvfølgelig dette er veldig stort, og er stolte av det vi har fått til fra kontoret på Lade i Trondheim. Selv om stadig flere av verdens beste trenere og spillere velger Swing Catalyst er det fortsatt ingen tvil om at Tiger er det største navnet i golf. Videoen har vel allerede blitt delt på sosiale medier 20-30 000 ganger. Det ble god stemning på kontoret da Tiger la ut videoen, for å si det sånn.

Finner årsaker lettere

Men hva er så egentlig dette analyseverktøyet? Tom Rosenvinge i Norges Golfforbund forklarer til Aftenposten:

— Utgangspunktet er at det trondheimsbaserte firmaet har fått frem en måte som enkelt analyserer enhver bevegelse en golfspiller gjør i svingen. Dermed får man konkrete data på hva som fysiologisk skjer, opp imot det resultatet som kommer fra ballbanen. Det er en unik mulighet til å analysere årsakssammenheng mellom bevegelse og resultat.

På utslagsmatten sitter sensorene i bakken. Da vil man kunne måle alt fra balanse til trykkoverføring. Og det er ingen tvil om at Tiger som markedsfører, vil gi god reklame.

Mange har lest denne saken:

— Dette er et eventyr som er i ferd med å skje. Ut i fra at golf er en massiv, internasjonal idrett, og at markedet ene og alene drives fra USA. Det at et lite norsk selskap makter å komme på banen med den type ny teknologi som i beste fall kan revolusjonere måten verdens beste golfspillere trener på, vil ikke være noe annet enn en sensasjon. Og det med Tiger er ikke noe engangstilfelle. Dette er i ferd med å bli en etablert sannheter, at det funker, sier Rosenvinge.

Tennis med unik analyse

Det er ikke bare i golf, men også i tennis at Norge har mye å bidra med internasjonalt. Idrettssjef Øivind Sørvald, nylig hjemkommet fra USA, reiser verden rundt for å hjelpe de beste spillerne med videoanalyse.

Sørvald har fått et analyseverktøy som brukes i norsk fotball, Interplay-Sports, til å fungere for norsk tennis. Dette programmet er også unikt, og derfor omfavnes det av de aller beste.

Se det utrolige golfslaget:

— Vi er gode i Norge til å jobbe på denne måten, fordi vi ikke kan belage oss på de store tallene. Vi har ikke så mange spillere å ta av, og derfor må vi være flinke ed dem vi har. Derfor er vi også langt fremme når det gjelder teknologi. Vi jobber på en litt annen måte enn våre konkurrenter, sier idrettssjefen.

Sørvold forteller at analysen handler om taktikk og teknikk, og a han hjelper treneren til å kunne forstå det som skjer. Også Norges beste, Casper Ruud, får hjelp på denne måten.

— Vi jobber mer detaljert enn før. Det som er morsomt er at vi kan ligge litt i forkant av andre land, legger han til.