BEIJING: Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er blitt beskyldt for ikke å gjøre nok for å ta dopingsynderne i friidretten, men de gjorde i alle fall jobben etter 1500 meteren i OL for syv år siden.

Rashid Ramzi spurtet i mål to meter foran Kiprop og den marokanskfødte tok Bahreins aller første OL-gull. Men han fikk ikke beholde det lenger enn til året etter. Da var det utviklet en bedre CERA-analyse, og Ramzis nedfryste prøve ble testet på nytt. Da satt juksemakeren i klistret. Han ble fratatt OL-gullet og gitt to års utestengning. I stedet ble sølvvinner Kiprop utropt som vinner.

Uslåelig i spurten

I år har Kiprop vært suveren på distansen, og i VM har han fulgt det samme løpsopplegget hele tiden: lagt seg bakerst fra start og tatt de andre i spurten. Så også i finalen – som altså gikk uten Henrik Ingebrigtsen denne gangen. Sandnes-gutten røk ut i forsøket etter å ha mistet rytmen da han fikk skoen til Charlie Grice over kneet.

Men Kiprop hadde rytmen hele tiden – og litt raskere da det gjensto 300 meter. Da kom kenyaneren i sine lange kliv. Han fikk hard kamp på oppløpet, men tok sitt tredje VM-gull på rad, med 3.34,40. Landsmannen Elijah Manangoi tok sølvet på 3.34,63 og marokkaneren Abdalaati Iguider bronse på 3.34,67. Charlie Grice ble for øvrig nummer ni.

Verdens beste i flere år

– Jeg føler ikke lykke på den måten jeg skulle. Vi kan jo ikke skru tiden tilbake til Beijing og spille nasjonalsangen min, sa Kiprop da han over ett år etterpå ble tildelt gullet. Han ønsket seg enda bedre tester.

– Det hadde vært fint om man neste gang kunne ta kjappere tester, slik at vi unngår sånt. Jeg er mot doping. La oss konkurrere på den naturlige måten, sa kenyaneren, som også har vært Bislett-gjest.

Søndag kveld lokal tid får han endelig høre nasjonalsangen i Fugleredet.

Vi blir ikke overrasket om han får høre den i Rio også.