Hvorfor lykkes ikke lag som Rosenborg, Vålerenga, Viking og Brann? Hva er det med disse klubbene som gjør at de ikke lever opp til egne målsettinger og supporternes forventninger? Hvorfor er det lag fra bitte små byer som har overtatt hegemoniet i norsk fotball? Svaret på det er åpenbart. Svaret er kunstgress.

Lag som spiller på kunstgress vil nok kalle det en dårlig unnskyldning, men det er det ikke, det er en reell forklaring. Det er et faktum at forskjellen mellom natur— og kunstgress er enorm. Lag som trener på kunstgress og har det som hjemmeunderlag har et betydelig fortrinn.

Det fortrinnet synes jeg ikke at de skal ha lenger. Det er på tide at Brann, først som sist, legger kunstgress på Brann Stadion. Brann kan bare drømme om å bli seriemester igjen med dagens raigress som underlag. Det vil også bli ekstremt vanskelig å rykke opp uten kunstgress.

Brann-blogger Doddo. Foto: �rjan Deisz

Det er ikke tilfeldig at Brann svært sjeldent vinner på kunstgress. På de tre siste årene har de til sammen gjort det tre ganger. Man blir ikke mestere med en sånn statistikk. Man rykker ned. I likhet med de fleste av Branns supportere fortrekker jeg egentlig fotball på naturgress. Fotball er både vakrere og mer ekte på gress som gror. Men viktigere enn vakker og ekte fotball er det at Brann vinner. Derfor er jeg helt på linje med Branns tidligere daglige leder, som i intervjuet med Anders Pamer sier:

— Det nytter ikke å stritte i mot fremtiden. Vi har sett undersøkelser som viser at lag med kunstgress har store fordeler av det. Dette toget kommer ikke til å stoppe.

I 2007 var det tre lag i eliteserien som spilte på kunstgress. I 2014 var det åtte.

Til neste år skal Brann møte ti lag som har kunstgress som hjemmedekke.

Jeg vil se Brann tilbake i eliteserien, og jeg vil se dem på toppen av eliteserien. Det tror jeg vi ikke får oppleve uten at vi kryper til kunstgresskorset.

En riktig god bonus blir det også å slippe de forferdelige kampene i mars og april. Da pleier Brann Stadion å ligne mer på en åker enn en gressmatte. Det gikk riktignok bra i år. Men husker du hvordan det så ut i 2009 og 2010, eller etter Muse-konserten i 2013?

Det er bare å legge kunstgress først som sist. Trond Mohn har til og med lovet å betale hele gildet.

Glem de nostalgiske følelsene du har for gress. Legg kunstgress på Brann Stadion nå, og la oss se Brann vinne.