Web-TV: Høydepunkter Brann-Sarpsborg

Rikard Norling nekter å endre stil. Det og flere merkelige valg fra trenerens side sendte Brann nærmere en tilværelse i 1. divisjon.

1-2 mot Sarpsborg kom etter en kamp som var en blåkopi av de mange svake kampene Brann har spilt hjemme i år. Tap nr. ti på eget gress var nok et bevis på at Brann-treneren setter personlig prestisje fremfor klubbens ve og vel.

Fansen ropte på Roald Bruun-Hanssens hode etter kampslutt. Det var feil adresse. Rikard Norling kom på sin sedvanlige canossagang for å ta imot kritikk, og han var mannen fansen burde rettet sin misnøye mot.

For meg gjorde Norling feil som kostet Brann dyrt i går. Først og fremst så fortsatte Brann i samme gaten som tidligere. Spill på kryss og tvers ga ingen effekt, og når du har valgt å satse på Azar Karadas som spiss, og likevel ikke legger fremspill og frispark fra midtlinjen mot kraftkarens hode, så skjønner jeg lite av det hele. Før kamp hadde jeg et håp om at lagoppstillingen ville gi en ny, enklere spillestil. Når det ikke skjedde, ga det liten effekt å ha Karadas jagende fremme.

En annen kardinalfeil Norling gjorde, var å velge Andreas Vindheim som høyreback. Unggutten har hatt et imponerende gjennombrudd på A-laget, men har i lang tid avslørt slitasje og sviktende form. Ikke minst defensivt. Det var tydelig å se også i går. Fra første stund slet unggutten, og det at Norling unlot å gjøre noe med det problemet, kostet dyrt. For backspillet til Vindheim var langt under pari da Sarpsborg scoret vinnermålet.

Slikt er sikkert tøft for en ung, lovende fotballspiller å høre, men kritikken går ikke først og fremst til Vindheim, men til mannen som valgte å spille med ham tross dalende formkurve i lang tid. Rikard Norling fortjener ros for å ha satset på ungguttene. Men alt til sin tid. En trener skal også beskytte talentene når det butter i mot. Nå fikk Vindheim oppleve en brutal kveld på Stadion. Det burde han blitt spart for.

Ikke minst fordi Birkir Sævarsson vikarierte glimrende for unggutten i forrige kamp, og burde fortsatt i den posisjonen.Men Norling ser ut til å ha avskiltet Erdin Demir, en spiller som tross defensive brister burde vært foretrukket i en hjemmekamp, ikke minst etter at han viste brukbare takter i treningskampen mot Åsane.

Branns førsteomgang hadde ett høydepunkt. Det var da Brann vant ballen høyt oppe på banen, og en litt tilfeldig pasning fant Fredrik Haugen som scoret. Ellers skapte Brann svært lite i en omgang som var en av de svakeste på Stadion i år. Og det har vært mange av dem.

Etter sidebytte kom Sarpsborg gradvis mer med, og de flyttet spillet sitt opp på banen. Med det resultat at det var store bakrom å jage i for Brann. Mange av oss ønsket å se Erik Huseklepp da sarpingene gamblet og sto høyt. Det så dessverre ikke Norling, og det er nesten utrolig at Brann spilte 76 minutter i en viktig nedrykkskamp før de hadde bruk for Huseklepp sine tjenester.

En kan si mye om Erik Huseklepp sine manglende bidrag med scoringer og målgivende pasninger, men han har tross alt vært en av lagets mest kreative spillere den siste tiden. Noe han også viste da han kom inn. Flere gode forseringer endte med farlige innlegg da Brann desperat jaktet scoring. Men der og da var spissene slitne, og ingen andre hadde krefter til å dukke opp foran mål for å beine ballen i mål.

Heller ikke Kristoffer Barmen som kom inn for Fredrik Haugen, et annet merkelig bytte. For Fredrik Haugen var en av de få som skapte noe for Brann, og spilte seg gradvis opp etter en anonym start.

Nederlaget mot et av seriens svakeste bortelag betød at Brann gikk av Stadion med sitt tiende tap. De ti har kommet etter at Rikard Norling har valgt tilnærmet samme strategi i disse kampene. Jeg vet ikke, men alt tyder på at han velger å gjøre det samme når Sogndal kommer på besøk om to uker i sesongens siste hjemmekamp. Det jeg vet er at Brann rykker ned hvis de fortsetter som i går. Hvis ikke Norling kan stable et lag på benene som er tryggere defensivt, og kan være mer dirkete i sitt spill, så ender det med kvalikspill eller nedrykk.

Det er ikke vakkert. Bare trist.Med det mannskapet, burde laget vært langt unna bunnstrid. I går bidro Norlings mange feilvalg til at Brann tapte.