I dag sender EM-komiteen i Stavanger søknaden som kan gi byen status som EM-by ved et eventuelt mesterskap i 2016. I hard konkurranse med Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Lillestrøm, kjemper Stavanger om å bli valgt ut av NFF til å bli EM-by i fellesøknaden fra Norge og Sverige.

– Alle byene er store utfordrere. Vi håper vi kan bidra til å gjøre søknaden sterkest sammen med de andre som velges. Jeg er sikker på at Stavanger har mye å bidra med, men vi ser også at de andre byene er flinke, og det har vi respekt for, sier Hans Øyvind Sagen, prosjektleder for EM-komiteen i Stavanger.

Folk

Foruten Oslo, som ser ut til å være en selvskreven kandidat, seiler Trondheim opp som en av byene som blir valgt. Gjennom Rosenborgs spill i Mesterligaen har byen og Rosenborg opparbeidet solid erfaring. Trondheim gjennomførte også VM på ski i 1997 med stor suksess.

Selv om Stavanger ikke har gjennomført like store idrettsarrangement, er Sagen sikker på at Stavanger kan ha mye å bidra med når det gjelder totalopplevelsen et EM i fotball vil være.

– Vi i Stavanger har et veldig godt utgangspunkt og erfaring med andre store arrangementer. Vi har hatt konserter med mye mennesker på Viking Stadion, og vi har vist vi gjennomføringsevne med store arrangementer i sentrum. Ikke minst ble kulturbyåret løst glimrende. Her i byen kan vi folkefest, sier Sagen.

60.000

I søknaden som sendes forbundet vises det også til at alt av nødvendig infrastruktur og overnattingskapasitet allerede er på plass, eller vil komme på plass i god tid før 2016. Det trengs altså ikke noen store, spesielle ekstrainvesteringer i de to kategoriene når det gjelder et mulig EM.

Ifølge transportanalyser som er gjennomført kan det komme et antall på 60.000 tilreisende i forbindelse med en EM-kamp.

– Dette er et tall vi innfrir også med tanke på overnattingskapasiteten. Vi har både muligheten for enkelt og billig og mer luksuriøst, sier Sagen.

Skuler

Hovedfanparken legges til Vågen i Stavanger. På Ruten i Sandnes blir det også fanpark. På Vaulen badeplass foreslår EM-komiteen i Stavanger en alternativ familievennlig fanpark med mulighet for konserter, aktiviteter og bading.

Paradokset er at nå skuler vi på hverandre og konkurrerer for å bli EM-by. Men den virkelige kampen starter først når vi skal ta opp konkurranser med Tyrkia, Italia og Frankrike. Da må alle byene samarbeide for å styrke hverandre, sier Sagen.