Det virker som alle har sine meninger om fotballdommere. Mark Clattenburg er intet unntak.

Som mange andre har han flere kontroversielle og omdiskuterte episoder gjennom karrieren. Men når briten søndag dømmer EM-finalen, er det hans tredje på få måneder. Da har han gjort noe rett.

Nå hylles han også som Englands beste dommer i moderne tid.

«Han har god fysikk og stor selvtillit, og det gjør ham til en naturlig dommer som er villig til å ta sjanser for at en fotballkamp skal bli best mulig. At han får dømme EM-finalen er helt berettiget,» skriver Daily Mail-kommentatorog tidligere toppdommer Graham Poll lørdag.

LES BLOGGEN OM EM-HELTEN:

— Fortjener det så inderlig

Det blir den syvende finalen Clattenburg dømmer i karrieren, og altså den tredje på bare noen få måneder. Han har allerede dømt FA-cupfinalen og Champions League-finalen.

CHAMPIONS LEAGUE-FINALE: Clattenburg står oppgitt overfor det han tydelig mener er en overspillende Pepe. Foto: Reuters

Dommer-nettstedet You are the Ref går så langt som å kalle Clattenburg verdens beste dommer.

Keith Hackett, tidligere toppdommer og leder av en engelsk dommerkomite, hyller landsmannen.

— Det han har gjort blir kanskje aldri gjort igjen. Han fortjener det så inderlig, ikke minst fordi han har den mentale styrken som skulle til for å nå langt, sier Hackett til You are the Ref.

Kontroverser

Men som nevnt — som dommer havner man i kontroverser. Hele tiden. Men Clattenburg har også vært involvert i noen litt spesielle.

I starten av dommerkarrieren dømte han en kamp mellom Manchester United og Tottenham, der han overså det som var en ball som klart og tydelig var over mållinja.

Forsøket kom fra omtrent midtsirkelen helt på slutten av kampen, og keeper hoppet inn i målet og fikk kastet ballen ut. Men den var godt og vel over mållinja. Tottenham ble her snytt for et klart mål, og ikke minst seieren.

I tillegg havnet han i krangel med Chelsea-spiller John Obi Mikel. Mikel anklaget Clattenburg for å ha kommet med rasistiske kommentarer, noe Clattenburg benektet. Han ble også frikjent av FA for hendelsen.

I KRANGEL: John Obi Mikel og Mark Clattenburg. Foto: Reuters

— Skremmende

Mikel ble på sin side straffet for å ha opptrådd truende og stygg språkbruk.

Clattenburg kalte det den mest stressende perioden i livet.

— De oppmuntrende meldingene både fra de i fotballen og utenfor har hjelpet meg gjennom denne vanskelige perioden. Å vite at du er uskyldig, men at beskyldningene likevel kan ødelegge karrieren din, er skremmende, sa Clattenburg ifølge The Guardian.