8. desember kunngjorde Åge Hareide at nok var nok. Han gikk av som landslagssjef etter fire år. Samme dag satte Norges Fotballforbunds toppledere seg ned for å finne en trener som kan gjenreise landslaget. Tilliten er svekket etter at Norge har prestert sin dårligste sesong på 30 år, og har kommet skjevt ut i kvalifiseringen til fotball-VM i 2010. 11. februar spiller landslaget privatlandskamp mot Tyskland.

–Hvordan har jobben gått så langt?

–Vi har hatt mange personer i Fotball-Norge involvert, som fra Topptrenerkomiteen, landslagsforumet og Norsk Toppfotball (NTF). Vi har kommet godt i gang i forhold til hvilke krav vi stiller til den nye landslagstreneren. Så skal vi rett over årsskiftet diskutere med noen internasjonale aktører. Da vil vi gå inn på konkrete navn, sier toppfotballsjef i NFF, Per-Mathias Høgmo.

–Så pr. i dag har dere ingen navn som dere jobber mot?

–Nei, og det er fordi vi vil gå denne runden før vi tenker navn. Deretter vil vi gå bredt ut, sier Høgmo.

Stram tidsfrist

15. januar er fristen NFF selv har satt til å finne en midlertidig eller permanent trenerløsning for landslaget. Innen den tid går også Per-Mathias Høgmo over i ny jobb som klubbtrener i Tromsø.

–Du begynner å få dårlig tid?

–Det kan du godt si, men vi har selv valgt å legge dette presset på oss. Fortsatt tror jeg vi skal klare å levere en løsning innen 15. januar.

–Kommer du til å være med hele veien før du reiser til Tromsø?

–Jeg har 100 prosent fokus på den jobben som skal gjøres her nå sammen med Karen Espelund (generalsekretær i NFF), Erik Loe (visepresident i NFF) og Sondre Kåfjord (president i NFF).

Attraktiv jobb

Engasjementet rundt hvem som skal ta over jobben etter Åge Hareide har til tider vært stor, spesielt på mange av avisenes nettsider.

NFF har selvsagt merket interessen. Høgmo, som koordinerer trenerjakten, mener at det å lede Norges landslag frister også høyt meritterte trenere.

–Via agenter og andre kontaktpersoner både her i landet og internasjonalt har vi fått forslag på store, meritterte trenernavn på klubb og landslagsnivå. Å trene det norske landslaget er en attraktiv jobb. Samtidig må vi konkurrere mot de største toppklubbene i Europa om de beste trenerne. Det byr på utfordringer.

–På grunn av økonomien?

–Vi har ikke lagt noen økonomiske føringer ennå, men det sier seg selv at vi ikke har de samme ressursene eller kan konkurrere om lønn med toppnasjonene i Europa.

–Ligger smertegrensen på 15 millioner kroner?

–Konkrete beløp har vi ikke diskutert ennå, sier Per-Mathias Høgmo.