Klubbene er positive til stor-evalueringen av norsk toppfotball. Supporterne mener det må tas flere grep.

På fotballtinget i mars kan det bli vedtatt radikale endringer rundt toppfotballen i Norge. Dagens 16-lagsserie kan bli erstattet av en serie bestående av 10, 12 eller 14 lag.

Norsk Toppfotball (NTF) er i gang med en større evaluering og har engasjert det nederlandske selskapet Hypercube til å foreta en analyse av norsk fotball. Denne analysen kommer til å være sentral for hvordan norsk toppfotball vil se ut i fremtiden.

Klubbene vi har snakket med er positive til jobben som nå gjøres, men de vil ikke uttale seg om antall lag.– Dette handler om mye mer enn antall lag som skal være i eliteserien. Nå gjøres det en ordentlig gjennomgang av konseptet norsk fotball, og det hilser vi velkommen, sier Vålerenga-leder Stig Ove Sandnes.

– Da snakker vi om den sportslige biten, supporterne, TV-produktet og alt annet rundt. De som går ut og fronter antall lag har ikke respekt for det store arbeidet som nå gjøres, sier Sandnes.

Brann fornøyd

Brann-kollega Roald Bruun-Hanssen er inne på mye av det samme.

– Prosessen er veldig god. Dette vil gi oss en skikkelig god dokumentasjon av alle sider; det strukturelle, økonomien, TV-biten og alle andre parametre, sier Bruun-Hanssen.

Han forteller at Brann som klubb føler seg godt informert i denne prosessen, som altså kan ende med radikale endringer.

Brann-leder Roald Bruun-Hanssen.

– I Brann vil dette bli diskutert gjennom høsten. Vi er involvert i prosessen, og så er det til syvende og sist opp til fotballtinget å vedta eventuelle endringer. Når det gjelder antall lag ønsker jeg ikke å være forutinntatt, sier Bruun-Hanssen.Haugesund er en av de mindre klubbene der et kutt i antall lag kan få store konsekvenser.

– Vi avventer utredningen og deltar aktivt internt i dette i Norsk Toppfotball. Debatten rundt dette ser jeg ingen grunn til å diskutere i media foreløpig, sier leder Asle Skjærstad.

NSA: – Sunnhetstegn

Norsk Supporterallianse (NSA) mener det er et sunnhetstegn at det utredes ulike alternativer, også de radikale.

– Man skal våge å tenke bredt, særlig i et ellers litt konservativt miljø. Det er sprikende meninger om det vil gi positivt utslag hvis man reduserer antall lag. Men jeg håper klubbene ikke lar seg forføre av en sluttspillmodell der serien deles i to. Jeg tror de viktigste momentene for å få folk på stadion er forutsigbarhet med tanke på kampflyttinger, færre ulike spilletidspunkter, at kampene spilles i helgen og at man kan dyrke fotballen mer i åpne kanaler fremfor å lukke dem i en betalingsmodell. Jeg tror personlig at fotball på åpne kanaler vil generere såpass med allmenn interesse at det veier opp for de som velger å se kampen i stua fordi det er gratis, sier NSA-talsmann Bjørnar Posse Sandboe.

Kenneth T. Kjelsnes er talsmann for Rosenborgs supporterklubb Kjernen.– Jeg ser argumenter både for og mot å beholde dagens ordning med 16 lag. Det jeg er redd for er at man kutter antall lag og ser på dette som en «kvikk fiks». Uføret som norsk fotball er inne i har sine løsninger andre steder, sier Kjelsnes.

Han tror ikke at kvaliteten vil la seg påvirke noe særlig av om det er 12 eller 16 lag.

– Kutter man antall lag er det færre som får prøvd seg på høyeste nivå. Utlendingskvoten vil heller ikke gå ned, sier Kjelsnes.

I sør vil man beholde 16 lag.

– Det er veldig greit som det er nå, sier Kenneth Mayer, talsmann i Starts supportergruppe Tigerberget.