Hvem bør bli norsk flaggbærer? Stem på din favoritt inederst i saken

To uker før ilden tennes i Rio har Norge fortsatt ikke kunngjort hvem som får det ærefulle oppdraget med å lede troppen inn på OL-stadionet.

En ting er sikkert: Ingen av de populære håndballjentene blir flaggbærre. Det bekrefter Olympiatoppens talsperson Halvor Lea. Han begrunner det med at Norge møter vertsnasjon Brasil i åpningskamp klokken 09.30 dagen etter.

— Håndballjentene har kamp halv ti og roerne skal igang. Jeg kan si med hundre prosent sikkerhet at det ikke er en håndballspiller som bærer flagget på åpningsseremonien. Det er helt utelukket, sier Lea.

Uaktuelle

Olaf Tufte skal ha takket nei, slik han også gjorde for fire år siden. Foto: Mette Bugge

Olaf Tufte skal også ha takket nei. Den 40 år gamle roeren vant OL-gull både i 2004 og 2008 og var Schankes favoritt til å ta det ærefulle oppdraget.— Olaf Tufte er jo et opplagt valg, men han har sagt at han ikke reiser til Rio for å bære flagg og at han vil si nei hvis han blir spurt. Ellers hadde flere håndballjenter vært kandidater. Kari Grimsbø, Linn-Kristin Riegelruth Koren og Katrine Lunde har alle gull fra 2008 og 2012, sier idretshistoriker Tom A. Schanke.

75-åringen er klar på hvem som er hans favoritt når hele verdens øyne rettes mot Brasil, Rio de Janeiro og Maracanã 5. august. Han mener superveteranen og terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå (43) bør få tilbud om å bære flagget.

Hvem bør bli norsk flaggbærer? Stem på din favoritt inederst i saken

Vunnet 28 medaljer

— Hun slår meg som den mest kvalifiserte. Hun deltar i sitt OL nummer fem og har både et gull og en 4.plass å vise til. Hun er en olympier og er en institusjon innenfor internasjonal terrengsykling, sier han.

Gunn-Rita Dahle Flesjå deltok også i London for fire år siden. Foto: Scanpix

— Det er klart at hun er uvurderlig. Hun har jo vunnet ritt siden 1990-tallet og var jo med i OL i Atlanta. Da ble hun nummer fire, fortsetter 75-åringen.Siden har rogalendingen vunnet hele 28 internasjonale medaljer i krevende terreng. Ett OL-gull, ti VM-gull, tre VM-sølv, åtte EM-gull, fem EM-sølv og en EM-bronse er fasiten.

— Hun er definitvt en av de virkelig store, sier Schanke.

- Ingen rød tråd

Lea i Olympiatoppen hevder kritteriene for årets flaggbærer ikke er satt og at punktene kan variere fra gang til gang.

— Det kan være veldig mange forskjellige ting. Vi har brukt ulike kriterier, men det skal være en bra representant for troppen. Ikke minst må vedkommende ha anledning, mange konkurrerer jo allerede dagen etter. Det er mange hensyn å ta, sier Lea.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har skrevet flere norske idrettsleksikon. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB scanpix

Under OL i London bar umerriterte Mira Verås Larsen flagget.— Da tenkte vi veldig historisk med tanke på hennes forhistorie og forfedre. Ellers har vi valgt erfarne folk som gjerne har tatt gull tidligere. Det er ingen rød tråd, men det skal være en tanke bak det, fortsetter han.

Det valgte mente Schanke er feil, noe han er ikke er redd for å si offentlig.

Kritiserer forrige valg

— Etter min mening har man de to siste gangene valgt feil flaggbærer. Umerriterte utøvere. Jeg tror ikke de fikk folk til å gå der, for hun var jo debutant og uten sjanse i konkurransen. Det syns jeg var merkelig, påpeker Schanke.

— Det skal være en æresbetegnelse. I vintersammenheng har jo Kupper'n og alle de store vært det. Alt er jo annerledes i dag, før i tiden var alt med formelt. Gutta som ble valgt til å være flaggbærer, var jo stolte, sier han.

Dahle Flesjå har ikke besvart våre hendvendelser.