Han er sjef på midtbanen mot Albania og er spådd å bli Norges neste landslagskaptein. Men utenfor banen er det få som vet hvem Håvard Nordtveit er.

 • Se video øverst i saken.

PÅ MOBIL? SE SAKEN HER.

Denne uken tok Aftenposten-TV med et portrettbilde av Nordtveit på Karl Johan. Svært få visste hvem Norges midtbanesjef var. Nordtveit har fått med seg innslaget og humrer over det mest kreative svaret.

— De trodde jeg var Paradise-deltager! Men jeg hadde neppe blitt en god deltager der ...

For rogalendingen er ingen reality-kjendis. Han er en veldig god fotballspiller som Norges landslag kan nyte godt av de neste 10 årene. Mange mener midtbaneankeret kan bli Brede Hangelands arvtager som kaptein for Norge.

Også dagens landslagsnestorer mener Nordtveit vil være et bra valg.

 • Han har kontroll på banespillet og ser alt. Han er tøff i duellene, går fremover på banen, prater bra og er respektert av spillerne, er attesten fra John Arne Riise.

 • Håvard kan bli en bra landslagskaptein. Først og fremst fordi han er en god spiller. I tillegg er han en fin type som vet hva som skal til for å vinne kamper. Håvard kan dette med laget også, ikke bare sin egen prestasjon. Jeg blir ikke overrasket om han spiller på midtbanen i 10 år til, sier kaptein Hangeland, som selv ser for seg å bære kapteinsbindet til etter Brasil-VM om 15 måneder.

Nordtveit synes det er kjekt at andre mener han er landslagets fremtidige kaptein. 22-åringen røper at dagens kaptein, Brede Hangeland, har vært et idol for ham selv.

 • Jeg har studert hvordan Brede oppfører seg i mediene, hvordan han holder på under trening, og hvordan han opptrer under kamp. Brede er absolutt et sunt forbilde.

- Er det et mål for deg å bli kaptein?

 • Ja. Det ville i hvert fall ikke vært dårlig for min karrire å være kaptein for det norske landslaget. Det skjer hvis det skjer.

- Hvilke egenskaper har du?

 • Utenfor banen er jeg en ganske rolig type. Men med en gang jeg er på banen liker jeg å ta tak, være dirigent, og med min posisjon sentralt på midtbanen er det viktig å styre både dem foran og ved siden. I tillegg får jeg gode beskjeder bakfra om hvordan jeg bør posisjonere meg.

PARADIS: Håvard Nordtveit trives i Tyskland. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB scanpix

Han er nøkkelmann og høster stor tillit i Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach. Denne sesongen har han startet 24 av 26 seriekamper som sentral midtbanespiller. Haugesund-gutten har spilt 90 minutter i de fleste av kampene. Og før jul signerte han ny og langt bedre kontrakt som binder ham til den tyske klubben frem til sommeren 2016. Men det er få i Norge som vet hvilken posisjon Nordtveit er i ferd med å få i tysk fotball.

 • Jeg spiller fotball, jeg spiller hver helg, det er det viktigste for meg. Jeg tenker ikke at folk på Karl Johan ikke kjenner meg igjen.

- Er det norske mediers feil?

 • Jeg har det vanvittig fint slik jeg har det nå. Nå slipper jeg mediestresset. Men jeg har kanskje et større navn i Tyskland enn i Norge.

- Hvorfor?

 • Der følger de med. Bundesliga i Tyskland er ekstremt. Når det er 52 000 på hjemmekampene annenhver helg, det sier en hel del. De klarer ikke å si hele navnet mitt riktig, men det ligner i hvert fall på Nordtveit og de fleste vet hvem jeg er.

Det har ikke manglet på tilbud. Klubber fra blant annet Premier League i England skal angivelig ha vist stor interesse.

Men Nordtveit er komfortabel med å bli i Tyskland i noen år til. Han ser på økonomisk sunne Bundesliga som en bra utviklingsarena akkurat nå.

Han dro til England og Arsenal fra Haugesund for snaue seks år siden. Nordtveit fikk smake på det internasjonale nivået som 16-åring. Men de fire månedene på utlån i Salamanca (nivå 2 i Spania) høsten 2008 er de mest lærerike.

 • Da jeg kom dit spurte de hvem jeg var og hvilken posisjon jeg spilte i. Det er ingen optimal start, men likevel er dårlige erfaringer gode erfaringer. Det var også det første jeg sa til Arsne Wenger da jeg kom tilbake. Da begynte han å le, han så bare på meg, men jeg tror han tenkte at det var godt mentalt for meg å være der nede. For det var de fire mest lærerike månedene jeg har hatt som fotballspiller. Når det går veien er det enkelt med fotball, når det ikke går veien viser du hva som bor i deg.

- Hvorfor slår Norge Albania?

 • Vi vinner mest dueller, vi løper mest, vi scorer flest mål. Da har vi et godt utgangspunkt.

- Er du landslagskaptein i 2016?

 • Vi får se. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt for å bli det.

FAKTA

Håvard Nordtveit

Født: 21. juni 1990. Klubb: Borussia Mönchengladbach (kontrakt til 30. juni 2016).

A-landskamper: 8 (1 mål).

U21-landskamper: 18 (0 mål).

Tidligere klubber: Haugesund (til sommeren 2007), Arsenal (2007-2011), Salamanca (utlån høsten 2008), Lillestrøm (utlån 2009), Nürnberg (utlån 2009-2010), Borussia Mönchengladbach (2011-).