KOMMENTAR: Det var fotball fra øverste hylle som ble servert i det 229. El Clásico, og aller best var et Real Madrid-lag som til tider herjet med Barcelona og vant 3-1. Først og fremst fordi de mange Real-profilene trakk i samme retning, kjempet best, og sto frem som et komplett fotballag.

KOMMENTATOR: Tore Strand.

For etter åpningen der småsløvt forsvarsspill bidro til at Neymar ga Barcelona ledelsen med et fint skudd, jobbet hjemmelaget seg gradvis inn i kampen. De lot seg ikke bringe ut av rytmen selv om Barcelona-angrepet viste seg frem fra første stund.

Messi-Suárez-Neymar

Lionel Messi fant Barca-debuterende Luis Suárez som serverte til målscorer Neymar, men siden forsvant magien fra Barca-angrepet. Først og fremst fordi Real Madrid hevet spillet flere hakk utover i kampen. For mannskapet til Carlo Ancelotti var best i det meste i Madrid.

Karim Benzema hadde allerede truffet tverrliggeren, før Ronaldo scoret på straffespark. Portugiserens mål nr. seksten på åtte seriekamper, og den ellevte kampen på rad med Ronaldo-scoring, sier noe om hvilken joker han er.

Real har kortstokken full av kvaliteter, og det ble også synlig da Pepe headet inn 2-1-målet etter en Toni Kroos-corner. Barcelona har sine svakheter fysisk, ikke minst fordi han som ruver mest i centimeter over bakken, Gerard Piqué, virker å være på hell. Med dødballscoringen fikk Real Madrid kampen inn i sitt spor, og da er det få – om noen – som er bedre enn Real Madrid til å utnytte at motstanderen jakter scoring.

Fikk kontringene

Barcelona måtte frem for å utligne, og da selv Lionel Messi bommet med en del pasninger, fikk Real Madrid bruddene og kontringene de er eksperter på utnytte. 3-1 kom etter et raskt angrep som bør stå i en hver fotballtreners lærebok. Isco startet det hele med å vinne ballen på midtlinjen, og deretter var det klikk-klakk fotball av ypperste merke av Ronaldo og James Rodriguez før Karim Benzema banket ballen i mål.

Siden kom en rekke lignende angrep, og kun manglende presisjon på den siste pasningen hindret flere Real-scoringer. Nesten like imponerende som Real Madrid-angrepene, var måten midtbanespillere som Luka Modric, Isco og Toni Kroos jobbet på. I utgangspunktet kunne en tro at de manglet en del defensive fibre, men det var ikke tilfelle. Hver for seg ville de vært playmakere på et hvilket som helst lag. Hos Real Madrid legger de ned en defensiv jobbing som rett og slett er imponerende, i tillegg til at de er midtbanespillere med kreativitet av ypperste merke.

Derfor kom to av kveldens mest høylytte jubelrop da Modric og Isco forlot banen mot slutten av kampen.

To storheter ydmyket

Real Madrid har dermed i løpet av fire dager ydmyket storheter som Liverpool og Barcelona. Det at de hadde en dag mindre hvile enn Barcelona, forteller om hvor velsmurt kollektivet er. For på topp internasjonalt nivå vinner en ikke fotballkamper uten å ha klassespillere i alle ledd.

Det hadde Real Madrid også helt bakerst, der Iker Casillas serverte to praktredninger som hindret Lionel Messi og Jeremy Mathieu scoring. Forsvaret, med en Sergio Ramos i praktslag, spilte glimrende etter en ruskete åpning, for selv om Barcelona i perioder dominerte spillemessig, skapte ikke Messi & Co så mange store muligheter.

Det var stilt store forventninger til et angrep bestående av Messi, Neymar og Suarez, men oppgjøret var også et bevis på at det tar tid å finne rytmen sammen. Ingen av dem spilte opp mot sitt ypperste, men så var også angrepstrioen hemmet av at Barcelona-midtbanen sjelden bidro med de kreative løsningene.

Hadde null baklengs før kampen

Basert på gårsdagens oppgjør kan det se ut som om Xavi burde funnet andre jaktmarkeder i sommer, for Barcelona-kapteinen var knapt synlig før han ble tatt av banen. Og så lenger heller ikke Andrés Iniesta viste spill av vanlig standard, så hadde ikke Barcelona det som krevdes for å hamle opp med Real Madrid.

Etter 776 minutter uten baklengs i La Liga, slapp Barcelona inn sine første mål i går. Jeg tror den prikkfrie sesonginnledningen har en forklaring i at Barcelona ikke har møtt de beste i La Liga så langt. Da de først gjorde det ble de et par hakk for små. Tar en med at Barcelona også tapte mot Paris Saint-Germain i Mesterligaen tidligere i høst, så forteller det at Barcelona har ting å rette på før de er på nivå med Europas aller beste.

Det kan være snakk om små marginer, selv om det ikke så slik ut i går. For 3-1 i El Clásico kom etter en rå Real Madrid-oppvisning. Stjerneflokken leverte rett og slett kollektivt spill av ypperste merke.