Oslo 20110326. Erik Huseklepp (t.h.) og Morten Gamst Pedersen etter EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Danmark på Ullevaal stadion i Oslo lørdag kveld. Kampen endte 1-1.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Foto: Lien, Kyrre

Morten Gamst Pedersen er inne i sin syvende sesong i Blackburn, og har vært et sikkert kort så godt som hele veien.

Riktignok ble han plassert på benken da han brukte litt tid på å skrive under ny kontrakt med Lancashire-laget under fjorårssesongen, men ellers har plassen i førsteelleveren vært like sikker som Fort Knox.

Helt frem til i år.

Statistikksenter Premier League:

Topp fem ble bunn fem

Blackburn var midt på treet da klubbens nye eiere, The Venky’s Group, bestemte seg for å sparke Sam Allerdyce, og innsatte Steve Kean som ny sjef på Ewood Park.

Blackburn-manageren uttalte at han mente Lancashire-klubben kunne bli blant de fem beste i den engelske toppdivisjonen, ord han sannsynligvis angrer kraftig nå.

Med Morten Gamst Pedersen sentralt på midtbanen flørtet riktignok Blackburn med en plassering i toppen, men fem runder før slutt sliter klubben tungt og befinner seg på en 16. plass, bare to poeng foran Blackpool under streken.

Verre er det at formkurven peker solid nedover og med blinkende lys på The Championship:

Hele ti kamper (ni i serien) er spilt siden sist seier – hjemme mot WBA i slutten av januar.

Topper målpoenglisten

Mest overraskende er likevel bruken av Morten Gamst Pedersen. Med sine fire mål er han bare én nettkjenning bak klubbens toppscorer Nikola Kalinic, legger du til Gamstens seks målgivende (ti målgivende totalt med cupene), snakker vi om klubbens desidert mest målfarlige spiller.

Likevel – spilletid blir det dårlig med. Gamsten forsvant ut av den faste førsteelleveren i slutten av januar, siden har han stort sett vært brukt som innbytter. Uforståelig, skal man tro de mange Blackburn-supporterne som har skrevet inn på Gamstens blogg.

— Formen er god

Den norske landslagsstjernen har notert seg både støtteerklæringene og den kraftige kritikken av manager Steve Kean på sin blogg, uten at han ønsker å kommentere den. Komfortabel med situasjonen er han likevel ikke.

— Jeg har vært involvert i svært mange av Blackburn mål i år, og selv om jeg gjerne hadde scoret et par til, synes jeg statistikken er bra.

— Det samme er formen, jeg trener knallhardt, og er godt forberedt til Portugal-kampen i juni. Jeg skal i alle fall sørge for at jeg så mye spilletid at Drillo ikke kan få vraket meg, lover Gamsten alle norske fotballsupportere.

Statistikksenter Premier League:

Vraket uten forklaring

Hvorfor han ikke får spille i den kriserammede Premier League-klubben, vet Rovers-stjernen likevel ikke.

- Jeg har ikke fått noen forklaring. Selvsagt er jeg ikke fornøyd med situasjonen, men det er vel ingen andre som sitter på benken heller. Jeg er svært revansjesugen , understreker vadsøværingen overfor Aftenposten.no.

Sist sommer underskrev Pedersen en ny, attraktiv fireårskontrakt med Blackburn. Manglende spilletid den siste tiden har likevel ikke fått ham til å vurdere klubbytte til sommeren.

— Nei, det har jeg ikke tenkt på engang. Nå er det kun én ting som gjelder, vi spillerne må stå sammen, og sørge for at vi beholder plassen.

Blackburns store fordel er at de ikke er avhengig av resultatene i andre kamper, de styrer fortsatt sin egen skjebne.

I sine fem gjenstående kamper har de nok av godbiter på programmet – begge Manchester-lagene, naborivalen Bolton, samt to mulige sekspoengskamper mot henholdsvis West Ham og Wolverhampton.