210 kg med kjøtt, fisk og grønnsaker. 330 liter med vann. 80 liter med juice. 35 liter med iste. 60 brød. Og 180 bokser med yoghurt.

Det er med i bagasjen når Rosenborg i morgen reiser for å spille en av lagets viktigste kamper denne sommeren. For det skal ikke stå på kosten: Etter 0-0 på Lerkendal tåler ikke Erik Hamrén og co. noe feilskjær i Baku torsdag kveld.

Les også:

– Varmen, underlaget på banen, trykket fra supporterne. Det blir en utfordring, men vi ser positivt på den. Vi har hatt mange utfordringer i vår, og har kommet godt utav dem. Vi har alt i egne hender, sier Rosenborg-treneren.

Lite fett

Helt siden svensken kom til klubben har han vært opptatt av heltidsutøveren, med særlig fokus på riktig kosthold ved siden av trening og restitusjon. Og som ledd i oppladningen til kampen har klubben nå kalt inn kokk Inge Johnsen, som skal sørge for måltidene under det snaut to døgn lange oppholdet. Og kokken har fått merke at Hamréns begrep om 24-timersutøveren ikke skal skli ut på aserbajdsjansk jord:

– Jeg har fått beskjed om hvordan de ønsker å ha det, og det er vanlig innen idrett at maten skal inneholde mye karbohydrater. Denne gangen er det noe mer detaljstyrt enn på tidligere turer jeg har vært med på. Det handler om rene kjøttprodukter, rene fiskeprodukter, grovt brød, ingen sukkerholdig drikke og lite fett, sier Johnsen til Adresseavisen.

– Vi ser på spisningen som viktig. Vi vil være så seriøse som mulig. Det gjelder alle detaljer. Jo mer vi tar grep om, desto mindre blir overlatt til tilfeldighetene, jo større sjanser har vi for å lykkes, sier Hamrén.

– Annen bakteriekultur

Inge Johnsen er til daglig leder på Lian restaurant, og er ingen førstereis når det gjelder turer til Øst-Europa. Han har vært med Byåsens håndballjenter, landslaget i fotball og var også med RBK da laget spilte mot Astana i Kasakhstan for noen år tilbake. Nå tar han med seg over 700 kg mat og drikke til Aserbajdsjan, i tillegg til alt det han trenger av kjøkkenutstyr.

– Folk kan tenke at det er jåleri å ha med egen kokk, men det er 100 prosent viktig, mener han.

– Det er en annen bakteriekultur i Øst-Europa enn ellers i Europa, og den er ikke vi nordmenn vant til. Det skulle tatt seg ut om halve RBK-laget ble liggende med matforgiftning på kampdagen.

– Dessuten er det vanskelig å vite hva som møter oss, også. Noen steder er flinke, men man kan ikke være sikker på alle hotell tar like mye vare på sine gjester når det gjelder mat. Det har også vært episoder hvor motstanderlaget har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for å få et godt resultat på banen, sier Johnsen.

Erik Hamrén har aldri vært i Aserbajdsjan før, men akter ikke å ta noen sjanser. Han kommer ikke til å prøve seg på noen lokale spesialiteter og holder seg til samme kosten som spillerne.

– Beslutningen er tatt med bakgrunn på erfaring som andre klubber har gjort. Det handler om trygghet, slår svensken fast.

Kokken innrømmer at han føler lettere press når han setter seg på flyet i morgen tidlig.

– Hehe. Det blir spennende. Og ja: det er litt ekstremt å tenke på hvem som får skylda om spillerne nå skulle bli matforgiftet likevel, smiler han.

Dette har de med seg:

210 kg fisk, kjøtt og salat

330 liter vann (noe til kaffe og te)

80 liter juice

35 liter iste

50-60 brød

180 bokser yoghurt

Dette går de glipp av:

Lokale spesialiteter:

Kebab – grillet kjøtt, oftest lam, med brød, friske urter og grønn salat.

Nasjonalretten plov – består av ris som blandes med for eksempel kjøtt, tørket frukt, urter eller kastanjer.

Dolma – kjøttdeig og ris pakket inn i vinblader.

Dushbara – en aserbajdsjansk type innbakt pasta.

Dovgha – en yogurtdrikk med vårløk, agurk og urter.