Sprint i fristil var første renn på programmet for langrennseliten etter OL. Men der de norske damene tok med seg fire gull hjem fra OL, endte lørdagens verdenscuprenn på en mye mer skuffende måte.

Den ferske OL-mesteren i sprint, Maiken Caspersen Falla, var den eneste av de ni norske deltakerne som tok seg til finalen. Der så det lenge lyst ut. Fetsund-jenta la seg i tet tidlig, og så ut til å skulle kjempe om seieren.

Uheldig

Men på et flatt strekke hektet hun sammen med italienske Gaia Vuerich. Italieneren klarte å holde seg på beina, mens Falla sammen med slovenske Vesna Fabian gikk i bakken.

Ingen av de to ble skadd, og Falla forsøkte heroisk å hente inn de fire i tet. Avstanden ble imidlertid altfor stor, og Falla gikk inn til en noe skuffende 5.-plass.

Seieren gikk til amerikanske Kikkan Randall, som var en av de store favorittene i OL, men som der forsvant ut allerede i kvartfinalen.

Katja Visnar fra Slovenia, som er kjæreste med OL-vinner Ola Vigen Hattestad, kom på 2.-plass. Amerikanske Sophie Caldwell tok den siste pallplassen.

Ut i semifinalen

For Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen, som overlegent vant teamsprinten i OL, endte rennet i Lahti i semifinalen. Østberg endte nest sist i det første semifinaleheatet. Det samme gjorde Bjørgen i heat nummer to. Langrennsdronningen kom seint ut fra start, og klarte ikke å hente inn nok på oppløpet.

Dermed var det opp til OL-vinner Falla å forsvare Norges ære i finalen.

Celine-Brun Lie og Astrid Uhrenholdt Jacobsen havnet i samme kvartfinaleheat som Bjørgen og Falla, og måtte se seg slått ut. Også Kathrine Harsem måtte gi tapt i kvartfinalen.

For Martine Ek Hagen, Therese Johaug og Marte Kristoffersen var sprinten ferdig allerede etter prologen.

Søndag står 10 km. med individuell start på programmet i Lahti.