Ski-VM er i gang og kvalifiseringen til langrenns-øvelsene var startskuddet for mesterskapet onsdag. På startlisten fant man syv libanesiske utøvere, blant dem Nour Keirouz.

– Nå går vi gjennom mye i hjemlandet mitt. Vi hadde en stor eksplosjon i Beirut også er vi en stor økonomisk krise, sier Keirouz til VG etter målgang.

Libaneseren prater om havneeksplosjonen som rammet Beirut 4. august 2020. 204 ble funnet døde og minst 7500 ble skadet. De materielle skadene i byen var vanvittige og det var et stort område som lå igjen i ruiner.

– Vi tenker mye på hvordan vi skal overleve og hvordan vi skal komme oss videre fra det. Men vi klarte å komme oss hit, selv om det var veldig vanskelig å skaffe visum, forteller Keirouz.

– Jeg har hatt det veldig vanskelig. Jeg hadde mange familiemedlemmer og venner som gikk bort på grunn av eksplosjonen.

KJEMPET SEG GJENNOM KVALIFISERINGEN: Nour Keirouz gikk inn til 41. plass i kvinnenes kvalifisering. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / dpa

Keirouz gikk inn til 41. plass på dagens kvalik, kun foran hennes lagvenninner Huguette Fakhry (21) og Raquel Sukkar (28). Likevel ser hun på rennet som en opptur og forteller hvor galt det egentlig kunne gått for henne i eksplosjonen:

– Jeg jobber med sosiale medier og hadde et arrangement med Victoria Secret som skulle holdes nært der eksplosjonen var, men jeg avlyste i siste sekund fordi jeg hadde noe annet jeg måtte gjøre.

– Hadde jeg dratt dit, hadde jeg nok ikke vært her i dag.

Keirouz har et mesterskap i sekken fra før, da hun var med i ski-VM i Seefeld i 2019. Da kom hun på 108. plass.

Det var med deltagere fra 24 forskjellige nasjoner i kvinnenes kvalik, fra blant annet Libanon, Brazil, Mongolia og Makedonia.

Raskest av de alle var tidligere skiskytter Baiba Bendika fra Latvia. Hun kom i mål 24,3 sekunder foran thailandsk-italienske Karen Chanloung. Hennes bror Mark Chanloung vant herrenes kvalik.

Torsdag skal langrennsløperne gå sprint. Prologen starter kl. 09:00 og de 30 raskeste går videre til utslagsdelen som starter kl. 11.30. NRK sender alle øvelsene i mesterskapet og du kan også følge de live i VG sitt VM-studio.