STOCKHOLM (Aftenbladet): I treningskampen mot Sverige i kveld starter begge debutantene i Norges tropp: Stefan Johansen starter sentralt på midtbanen, mens Omar Elabdellaoui får plass på høyrebacken.

Hele ni spillere som var med U 21-laget i Israel i sommer, er tatt ut mot Sverige.

I løpet av fem uker i september og oktober venter fire VM-kvalikkamper.

- Kun Brede har fast plass

Ifølge Drillo-assistent Ola By Rise er det mulig for de ferskeste landslagsspillerne å spille seg til fast plass i alle posisjoner på banen. Nesten.

— Kun Brede Hangland har fast plass på laget. Nå er det mange som kommer opp fra U 21-laget. Det er ikke et kjempestort steg opp til A-laget, men det er likevel et steg de må ta. Utfordringen er å finne en balanse, ikke å ha for mange unge på laget samtidig. De trenger erfarne spillere å støtte seg til.

Stefan Johansen får som nevnt sjansen fra start i en posisjon hvor det er god konkurranse.

— Det vil alltid være mulig å spille seg inn. Så etablert og suksessrikt er ikke dette laget, forteller By Rise.

- Vil prege norsk fotball

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er også med til Sverige. Han liker det han er vitne til.

— Det er en del unge nå som kommer til å prege norsk fotball lenge framover.

- Hvilke spillertyper fra den nye generasjonen legger du merke til?

— Det er veldig forskjellige typer. Spillere i det bakre ledd: Offensive backer som Vegard Eggen Hedenstad og sterke stoppere i Fredrik Semb Berge og kanskje Stefan Strandberg etter hvert. Det er kreative midtbanespillere i Magnus Wolff Eikrem og spisser som Marcus Pedersen og Joshua King.

- I hvilke posisjoner er det mulig å spille seg inn?

— Troppen ville vært lik om det hadde vært kvalikkamp mot Sverige i dag. Eller ikke. Det er de beste som er tatt ut.

Tålmodighet

Det er knyttet store forventninger til Strømsgodsets Stefan Johansen. Semb vil ikke ta av helt ennå.

— Stefan har alle muligheter, men jeg tror også at vi skal være tålmodige og ikke hausse han opp. Vi kan ikke forvente at han skal gå inn og være knallgod fra første kamp. Gjør han det, er det hyggelig, men får han en tyngre reise, må vi være tålmodige.

Risiko

- Hvordan ser framtiden ut?

— Det har vært en veldig god U 21-generasjon nå med spillere født i 1990-91. 1992-93-kullet har en del sterke spillere. Jeg tror vi kommer til å få et løft. Hvor stort det løftet blir, er avhengig av hvor de kommer til å spille og hvoran de kommer til å utvikle seg. Det er flere som nå er etablerte i Nederland og Tyskland. Hvis noen av de yngre klarer å etablere seg i de ligaene der, kommer de til å utvikle seg.

Vegard Forren vendte i sommer tilbake til Molde uten ett eneste minutt i Premier League.

— Der har du risikoen, plutselig er du ikke med i managerens planer lenger. Det er min oppfordring til de unge, å være nøye på hvor de går hen og ikke gå etter pengene, men gå der de får sportslig utvikling. Det er mange klubber som kjøper squad-spillere, for å fylle opp en tropp på 20-25 spillere. Hvis du havner midt i den leksa der, blir du ikke noe bedre. Du må spille.