B-prøven positiv for Landis

Tour de France-vinner Floyd Landis strippes for all ære og fratas seieren i Tour de France etter at også B-prøven var positiv på testosteron.

Kristin Solberg

Prøven han avga etter den 17. etappen av Tour de France, der amerikaneren kom sterkt tilbake etter å ha kollapset på etappen dagen før, inneholdt det muskeloppbyggende mannlige hormonet. Landis ble kraftig frakjørt på den 16. etappen da han var i den gule ledertrøya, men var med i tetstriden i rittet igjen etter den imponerende seieren på etappe nummer 17. Nå er det bevist at han var dopet på den 17. etappen. Det betyr at han risikerer to års utestengelse, han blir fratatt seieren i Tour de France, og han må betale tilbake premiepengene på 450.000 euro (3,6 mill. kroner).

Lørdag morgen bekreftet Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at B-prøven til Landis var positiv akkurat som A-prøven som ble analysert i Paris 26. juli.

«I henhold til de normale prosedyrene kommer UCI til å be det amerikanske sykkelforbundet starte en disiplinærsak mot syklisten det er snakk om», heter det i en pressemelding fra UCI.

Første gang

Aldri tidligere har en Tour de France-vinner blitt tatt for doping, men i og med at dopinglaboratoriet nå har felt Landis, kommer seieren i Touren i år til å gå til spanieren Oscar Pereiro Sio som ble slått av Landis med 57 sekunder.

Rittet ble avgjort på tempoetappen lørdag før avslutningen på Champs Elysees, etappen der Thor Hushovd gikk til topps. Landis var klart sterkest på tempoetappen og knuste Pereiro Sio, men det ingen visste var at amerikaneren allerede hadde avgitt en positiv test.

Da resultatet av A-prøven ble kjent, nektet Landis for å ha gjort noe galt. Han hevdet at han hadde normalt for høye testosteronverdier i kroppen, men dette har ikke kommet fram i tester han har avgitt tidligere.

— Jeg ber om at jeg ikke skal bli anklaget eller dømt av noen på det nåværende tidspunkt, sa Landis for en uke siden. Han ga uttrykk for at han ville gjøre alt som sto i hans makt for å bli renvasket fra dopinganklagene.

— Jeg er villig til å la meg teste på alle måter for å bevise at testosteronnivået i kroppen min er veldig høyt, sa Landis den gangen.

Resultat av trening

Floyd Landis var svært ivrig etter å understreke at seieren hans i årets Tour de France var et resultat av mange års knallhard trening og hengivenhet til sykkelsporten.

Han kjørte i flere år som hjelperytter for Lance Armstrong som gikk til topps i Touren sju ganger på rad.

— Jeg var sterkest i Touren i år. Derfor fortjente jeg denne seieren, og jeg er svært stolt over hva jeg har opptatt, sa Landis før resultatet av B-prøven forelå.

Han må regne med to års utestengelse fra all idrett, og han risikerer også å bli sparket fra Phonak-laget. Det betyr at framtiden for amerikaneren er svært usikker, i alle fall når det gjelder sykling.

Tour de France ble innledet med en gedigen dopingskandale i Strasbourg, en skandale som førte til at flere av de aller største favorittene med Jan Ullrich og Ivan Basso i spissen ble nektet start.

Også avslutningen av rittet ble preget av doping etter at det ble kjent at Floyd Landis hadde avgitt en positiv A-prøve på det muskeloppbyggende stoffet testosteron.