Martin Johnsrud Sundby ønsker ikke å ta sin sak videre til sveitsisk Høyesterett, meldte TV 2 i formiddag.Han bekrefter at overfor NTB at dette er hans endelige beslutning.

Martin Johnsrud Sundby ble i juli dømt for brudd på antidopingreglene av den høyeste ankedomstolen i idretten CAS (Court of Arbitration in Sport). Dette er i utgangspunktet siste rettsinstans i idrettens verden. Men samtadig finnes det en mulighet til å bringe en sak videre til det sivilie rettsapparatet selv om den er "endelig" avgjort i CAS. I så fall må det skje i Høyesterett i det landet hvor CAS har sitt sete. Det vil si at Martin Johnsrud Sundby ville vært nødt til å forsøke å få saken inn for sveitsisk høyesterett.

Det er denne muligheten som Martin Johnsrud Sundby og hans rådgivere har vurdert etter at dommen falt i CAS.

Den lange historien om det som skjedde i Sundby-saken:

Ingen omkamp

Da Aftenposten snakket med Sundby i august gjorde han det helt klart at dersom det fantes en liten mulighet for å få saken prøvd videre, ville han forfølge den.

— Jeg får aldri en omkamp på selve saken. Men det er en syltynn åpning for å få den inn i sveitsisk høyesterett. Når det er slik, lurer jeg på om jeg skal kvitte meg med saken, bli ferdig og gå videre, eller skal jeg prøve. Men den følelsen jeg har av hvor urettferdig dette er, så har jeg ikke noe valg,

Men han har hele tiden vært klar over at det er en svært trangt nåløye å få en sak inn for sveitsisk Høyesterett.

Martin Johnsrud Sundby ble i juli dømt av CAS for å ha brutt antidopingreglene ved to anledninger. Første tilfelle var i Davos i desember og andre gang i Toblach i januar 2015. Det CAS slo fast i sin dom var at Sundby hadde puttet for store doser av astmamedisinen salbutamol i forstøverapparatet som ble brukt i astmabehandlingen.

— Jeg er dømt for hva som står på en medisinpakke og ikke for hva jeg har hatt i kroppen, sier Martin Johnsrud Sundby.

KOMMENTAR (Ola Bernhus):

Grenseverdier

I to renn i desember 2014 og januar 2015 leverte Martin Johnsrud Sundby prøver hvor han hadde mer enn grensen på 1000 nanogram pr milliliter urin. Det er ikke automatisk en dopingforseelse. Johnsrud Sundby fikk derimot en mulighet til å vise at han ikke har brukt mer medisin enn regelverket tilsier. Han gjennomgikk to tester. Beggeviste at han fikk i seg mer enn grenseverdien ved lovlig bruk av medisin.

Skiforbundet opplyste at de hadde lastet inn 15.000 mikrogram salbutamol i et forstøverapparat ettersom forskning viste at bare 10 prosent av medisinen blir tilført kroppen. Det er i så fall under grensen som WADA har satt. Den er på 1600 mikrogram i løpet av 24 timer. Martin Johnsrud Sundby er dømt for å ha brukt en forpakning med 15.000 mikrogram og ikke dømt for den mengden av salbutamol han hadde i kroppen.

I september i fjor frikjente FIS Martin Johnsrud Sundby i denne saken. Men Verdens Antidopingbyår (WADA) valgte å anken saken til CAS. Det var etter den endelige dommen i CAS at Sundby ble utestengt i to måneder, fratatt to seiere i verdenscupen. Dette førte igjen til at han ikke står som vinner av Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt sesongen 2014/15. Dette synes Kasper Wikestad om kallenavnet «Skrikestad» — få med deg denne ukens Aftenpodden Sport: