- Jeg har ofte irritert meg over at sønnen min som nå er 12 år, bare får trene én til to ganger i uken i Nymark. På Island kunne han fått fire treninger i uken, sier Birkir Már Sævarsson.

Sævarssons sønn er bare et enkeltstående eksempel, men det illustrerer noe av forskjellen Brann-spilleren mener eksisterer på hans hjemland Island og Norge, landet han er utenlandsproff i.

Island. Et land med 315.000 innbyggere har pr. nå et bedre fotballandslag enn det fem millioner nordmenn klarer å mønstre. Lenge har det vært ganske jevnt når Island og Norge har møtt hverandre, og bare det skulle egentlig ikke være mulig, men nå er det altså Island som kan gå til VM, ikke Norge. Med seier på Ullevaal mot Norge i kveld, sikrer Island seg muligheten til å spille playoffkamp om en plass i Brasil-VM neste år. For første gang.

Med tap kan Norge bli nummer fem, i en gruppe våre beste fotballspillere var førsteseedet i.

- Hvordan kan det ha seg at dere klarer dette med en befolkning bare en 16-del av Norges, Sævarsson?

- Jeg tror det er forskjellen på barnefotballen som gjør det. Fra ungene er seks til tolv år. Der har Norge en vei å gå når det gjelder treninger og kvalitet. På Island har vi utdannede trenere som får lønn for å trene i alle aldersbestemte lag. Det sier seg selv at dersom du trener mer, så blir du bedre til å spille fotball. I Norge virker det som om mange tror det er farlig for barn å trene, men det er ingen på Island som tror det. Her kaster vi dem ut i trening, sier Sævarsson.

Fundamentale forskjeller

— Jeg vet det er mange i Norge som er uenige i måten ting blir gjort på, men jeg tror det er mange som aldri har spilt fotball som mener mye om fotballen i Norge, sier Sævarsson.

Norges fotballpresident, Yngve Hallén, sier det er fundamentale forskjeller på måten idretten drives på på Island og i Norge. Norge har en modell der fotballen skal være for alle, mens barn på Island spesialiserer seg tidligere, sier Hallén.

- Island har tre ganger så mange folk som Sogn og Fjordane, men like mange fotballspillere. De har et helt annet system rundt fotballen. Den er inne i SFO, og de har trenere som blir lønnet av kommunen og klubbene. De gjør dette også i håndball, kunst og andre retninger. Det gjør barna må spesialisere seg tidligere, sier Hallén.

Han sier det koster mye mer å drive idrett på Island enn i Norge. Sævarsson bekrefter at det er vanlig at islandske idrettslag har dobbelt så høy medlemsavgift som norske.

- Vi har vår modell rundt det å ikke spisse for tidlig, og vi mener den er god. Men det er ingen tvil om at man på Island har vært flink til å utvikle enkeltutøvere.

Hangeland: - Slår nedenfra

Både Hallén og Sævarsson mener en annen viktig grunn til at Island presterer er at spillerne på landslaget er i utenlandske ligaer, der spillerne får spilletid - i motsetning til hva som er tilfelle med mange av de norske.

- De er tøffere på å få folk ut på Island. Vi har ikke vært ærlige nok med oss selv på det arbeidet, sier Hallén.

Landslagskaptein Brede Hangeland har spilt på lag med islendinger som Hannes Sigurðsson i Viking og Eiður Guðjohnsen i Fulham.

- De har en fin mentalitet, står på og slår litt nedenfra. Litt av det samme som den norske mentaliteten, men de har spisset det mer, sier Hangeland.

Han sier rett ut at det islandske landslaget nå er på nivå med Norge og vel så det.

- Det er ikke gjort på tre dager å skape gull av gråstein, holdt jeg på å si. Det prosjektet der kommer til å ta lengre tid, sier Hangeland om jobben Per-Mathias Høgmo har foran seg med «Nye Norge».

Hytte- og sydenturer

Sævarsson peker på Islands rutinerte landslagssjef Lars Lagerbäck som en viktig grunn til lagets suksess, samt at laget har offensive spillere som Gylfi Sigurðsson, Kollbein Sigþórsson og Eiður Guðjohnsen som kan gjøre ting helt på egen hånd.

At Norge ikke i samme grad lykkes i få ut like mange fotballspillere i forhold til folketallet, kan skyldes en slags iboende metthet i nordmenn, tror Sævarsson.

- Da konen min og jeg kom ned på Nymark-banene midt i sommerferien, var det kanskje én gutt der. Det samme i helgene. På Island er det fullt på banene hele tiden, selv om vi har Playstation, vi også. Det blir mange hytteturer og sydenturer for nordmenn, sier Sævarsson.

Fakta: Island

  • Offisielt navn: Lýðveldið Ísland

  • Statsform: Republikk

  • Hovedstad: Reykjavik

  • Innbyggere: 315.281 (2013), 3,1 innbyggere pr. km2

  • Religion: Protestantisk kristendom

  • President: Ólafur Ragnar Grímsson

  • Statsminister: Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

  • Mynt: 1 króna = 100 aurar