Da Englands U17-lag vant 5–2 i VM-finalen mot Spania i helga kronet det en fantastisk sesong for aldersbestemt landslagsfotball for balløya.

I juni gikk England til topps i U20-VM. Everton-spiller Dominic Calvert-Lewin scoret kampens eneste mål da Venezuela ble slått 1–0. Det var nasjonens første store mesterskap på 51 år.

En måned senere vant England U19-EM. Portugal ble beseiret 2–1 i finalen. Målscorere for britene var Easah Suliman (Aston Villa) og Lukas Nmecha (Manchester City).

Legg til en tapt finale på straffespark i U17-EM, samt en semifinale i U21-EM, så sier det litt om prestasjonene til England på ungdomsnivå i år.

Ingen andre nasjoner har noen gang tidligere vunnet tre store titler i løpet av samme sesong.

– Alle lagene våre prøver å spille på samme måte, vi planlegger hendelser og deler alt, og det er vår DNA, sier U17-sjef Steve Cooper ifølge talkSPORT.

England vant 1–0 over Venezuela i U20-VM i juni. Foto: Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix

Tok grep i 2014

Den engelske DNA-modellen, basert på erfaringer fra Tyskland og Belgia, ble lansert i desember 2014. Målet var å forbedre prestasjonene i de store internasjonale turneringene, spesielt på seniorsiden. Ambisjonen er suksess i fotball-VM i Qatar i 2022.

Modellen har stukturert arbeidet rundt landslagene, og har fem nøkkelpunkter; hvem vi er, hvordan spiller vi, den fremtidige England-spilleren, hvordan vi trener, og hvordan vi støtter.

Planen var at det skulle være en rød tråd gjennom alle landslagene til England (fra U15 til senior) både på herre- og damesiden. Alt skulle være likt.

– Det eneste som bør forandres, er størrelsen på skjorten, har FA-direktør Dan Ashworth uttalt ifølge BBC.

Det har i hvert fall gitt suksess så langt.

– Vi har bare holdt på med dette i noen få år, og det er fortsatt veldig mye i sin barndom. Vi har åpenbart hatt en fantastisk start med resultatene i sommer, og med vårt lag, men det er ingen tvil om at vi bygger på lang sikt, og alle er forpliktet til det, sier Cooper.

Steve Cooper er trener for U17-landslaget til England. Foto: Anupam Nath / TT / NTB Scanpix

Svake i seniormesterskap

På seniornivå har landslagsfotballen vært et trist kapittel for England på herresiden i mange år.

Under fjorårets EM ble det tap mot Island i åttedelsfinalen. I VM i 2014 endte England sist i sin gruppe.

Det store spørsmålet er dermed om England klarer å overføre ungdomssuksessen sin til A-landslaget. Gareth Southgates gutter kvalifiserte seg greit til VM-sluttspillet i Russland neste år, etter å ha gått gjennom gruppe F uten tap.

England, som blir sett på som fotballens hjemland, har vunnet VM én gang, i 1966. Laget har spilt to semifinaler på seniornivå, Italia-VM i 1990 og under EM på hjemmebane i 1996.

Nå ser det lysere ut.

– Jeg synes fotballen i England vokser på en utrolig måte, sier Chelsea-manager og tidligere Italia-trener Antonio Conte ifølge The Guardian.

Han peker på alle titlene England har vunnet i 2018.

– Jeg er sikker på at det blir veldig vanskelig å slå det engelske A-landslaget i fremtiden. Når du har denne endringen bak deg, så har du store muligheter til å få et godt lag til det neste VM-sluttspillet, og til de andre turneringene til landslaget, sier Conte.

U17-trener Steve Cooper tror også på en lys framtid på seniornivå for sine spillere.

– Vi bygger for framtiden, og dette er måten å gjøre det på.

Phil Neville (t.v.) har tro på engelsk suksess i framtiden. Foto: Jason Cairnduff / X01095

– Må ikke ta av

Veien fra akademifotball og reservelagsfotball og opp til A-laget er lang i England.

– Vi må ikke ta av, sier tidligere England-spiller Jermaine Jenas ifølge BBC.

Han understreker at mange av spillerne på aldersbestemte landslag, aldri klarer å få gjennombruddet som profesjonelle fotballspillere, selv om de er i toppklubber.

– Problemet er at Premier League er sterkere enn noen gang, så det er tøft for spillerne å få førstelagsfotball, spesielt når du er 17 år, sier Jenas.

Phil Neville er litt mer optimistisk.

– Historien viser kanskje at dersom du er en del av en ungdomslag som vinner VM og EM, så har du en gruppe med unge spillere som forhåpentligvis kan vinne på seniornivå også. Vi har sett det med Tyskland og Spania det siste tiåret, sier han.

Alle de engelske landslagene har base på St George’s Park i Burton. Anlegget kostet 120 millioner pund å bygge.