AVGJØRELSEN: Maxi Rodriguez scoret straffesparket som sendte Argentina til finalen. Nederland-keeper Jasper Cillessen fortviler. AVGJØRELSEN: Maxi Rodriguez scoret straffesparket som sendte Argentina til finalen. Nederland-keeper Jasper Cillessen fortviler. Foto: NTB scanpix

Nederlands straffeplan raknet

Holdt Argentina til uavgjort, men feilet da avgjørelsen falt.

Der Brasil-Tyskland går inn i VM-historien som den mest sensasjonelle, blir Nederland-Argentina stående som en av de tammeste.semifinalekampene.

Det var samme idrett. Men semifinalen i går kveld lignet ikke på den første på noen måte.

Dette så ut til å bli en kamp slik den skal være, der lagene må streve litt for sjansene, der begge lag holder høyt nivå, der ingen er så nervøse at de gjør de merkeligste feil så fort verden er vanskelig.

Det var tett og profesjonelt.

Sjansefattig

Men når det ikke blir målsjanser, da er det noe som mangler likevel. Et Messi-frispark var alt som sto på blokken før pause. En fotballkamp bør ha mange sjanser og gjerne noen mål. Men det bør ligge arbeid bak, ikke ukyndig forsvarsspill. Her var alle forsvarerne kyndige.

Messi viste tidlig i kampen at han er i form. Da er han vanskelig å stanse. Ville han klare å slite seg fra nederlenderne før kampen var omme?

Nederland hadde i hvert fall ikke tenkt å selge seg billig. De satte presset inn sent, holdt laget samlet, og utført et kultivert forsvarsspill med tre backer som utgangspunkt. Dette var ikke kvelden for vågale pasninger.

Avventende

Gjennom første omgang virket det som om lagene tok ladegrep før sluttoppgjøret.

Men det var heftig nok på andre måter. Javier Mascherano og Wesley Sneijder lå nede, Bruno Martins Indi slapp unna gult kort da han krysstaklet Messi, alle ville konversere med den tyrkiske dommeren. Skulle vi få en ny kamp med altfor tøffe tak og etter hvert mange skader?

Nei, Indi fikk gult kort da han prøvde seg på Messi neste gang, et klokt inngrep fra dommer Cuneyt Cakir. Derfra og ut hadde tyrkeren kontroll.

Nederlands første omgang var skuffende og uten målsjanser. Robben ble tatt ut av kampen ved at pasningene ble avsperret, van Persie ved at Ezeguiel Garay tok ham i duellene. Kampen så argentinsk ut, i den grad det var riktig å gi en slik vurdering.

Intensiteten økte

Andreomgangen lignet på den første, kanskje var Nederland mer villige til å satse når de hadde en sjanse, ikke til mål, men til å gå i angrep. Det gjorde denne omgangen livligere, men ikke mye.

Men så – Nederland la inn en spurt, og i andreomgangens siste minutt glapp Arjen Robben igjennom. Bare turneringens viktigste og beste takling, utført av Javier Mascherano, reddet ekstraomgangene for Argentina.

Nederland holdt tak i kampen, og nå virket Robben skummel. Han, mer enn Messi, så ut til å bli den som kunne avgjøre kampen. Eller hva med Sergio Aguero, som hadde kommet inn for Argentina?

Ingen av dem. Men ekstraomgangene var intenst spennende, med størst sjanser til Argentina, men igjen med Nederland-trykk inn mot sluttsignal.

Nederland fikk skyte straffer først. I ni av ti straffekonkurranser i VM har det gitt seier, men ikke da Nederland slo ut Costa Rica. Nederlands Jasper Cillesen prøvde å fortsette den psykningen av motstanderne som Tim Krul sto for i forrige kamp, men ble stanset av dommeren.

Og da kunne ingenting hjelpe Nederland, som tapte straffekonkurransen 2-4.