Norge stiller med 53 utøvere i europalekene i aserbajdsjanske Baku med nyvalgt idrettspresident Tom Tvedt i spissen.

Selv om norsk idrett i utgangspunktet er imot denne nyskapningen som europalekene er, sender Norge en stor tropp. Det kommer av at Den europeiske olympiske komiteen (EOC) har anbefalt alle medlemslandene sine å stille, og norsk idrett følger lojalt opp.

— Årsaken til at vi i norsk idrett ikke ønsker dette arrangementet, er at vi mener det blir for mange slike arrangementer , sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

— Vi har likevel vedtatt å være med i Baku, for vi er medlem i en organisasjon, EOC, som har anbefalt oss å delta, legger han til.

De aller fleste EOC-medlemslandene, og det gjelder alle land i Europa, stiller opp. Totalt er det derfor vel 6000 utøvere som konkurrerer i 20 øvelser.

Boikott ikke vurdert

Tvedt var selv på farten til Baku da NTB fikk tak i ham fredag. Han forklarer at den tvilsomme situasjonen når det gjelder menneskerettigheter ikke har vært noen sak i idrettsstyret.

— Nei, det er riktig. Vi har ikke hatt noen egen sak på menneskerettigheter. Når det gjelder den siden av denne saken, støtter vi det arbeidet Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) gjør på dette området, og europalekene er jo et arrangement i IOCs regi, forklarer Tvedt.

Han er litt overrasket over den oppmerksomheten denne saken har fått, for det har aldri vært stilt spørsmål ved om Norge skulle la være å møte Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen i fotball. Det er jo nettopp dette landet som er motstander på Ullevaal stadion fredag kveld.

— I norsk idrett har vi ikke vurdert å boikotte dette arrangementet, men følger Utenriksdepartementets retningslinjer, akkurat som fotballen gjør det, sier idrettspresidenten.

Nektes innreise

Ingen i den norske troppen har hatt noen problemer med innreisen til Aserbajdsjan, men 24 representanter for Amnesty International er blitt stoppet fra å komme til Baku før europalekene starter. En britisk journalist fra avisen The Guardian er også stoppet.

Årsaken skal være at avisen har hatt svært kritiske artikler om menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan, og representantene fra Amnesty hadde også planlagt demonstrasjoner for å hevde sitt syn. Det vil ikke aserbajdsjanske myndigheter ha noe av.

— Vi ser ikke at en boikott skal kunne løse noen problemer, og i norsk idrett er vi for demokrati og mot utestenging og blokkering av normale rettigheter. Det ønsker vi å markere uansett hvor vi er, sier Tom Tvedt, som i kraft at han er norsk idretts øverste leder, ønsker å være til stede i Baku. (©NTB)