OSLO (Aftenbladet): 4. juni vekket Henrik Ingebrigtsens lillebror internasjonal oppsikt da han satte verdensrekord for 14-åringer med 3.50,57 og senket sin personlige rekord med hele sju sekunder.

Torsdag setter Sandnes-gutten nok en rekord. Da blir Jakob Ingebrigtsen tidenes yngste deltaker i Bislett Games når han løper 1500 meter i Diamond League-konkurransens forstevne på Bislett. Og kanskje blir det også en ny verdensrekord?

Jakob Ingebrigtsen og storebror Henrik etter Siddisløpet i 201.

— Friidrettens Ødegaard- Jeg visste at jeg hadde 3.50-tallet inne da jeg løp på Jessheim, og var på ingen måte overrasket. Det var et optimalt løp hvor jeg holdt en veldig jevn fart og fant en fin rygg, men jeg har mer inne, sa Jakob Ingebrigtsen til Aftenbladet et par dager etter rekordløpet.

Under tirsdagens pressekonferanse med storebror Henrik var han nesten et like hett tema som hovedpersonen selv.

— Jakob er friidrettens Martin Ødegaard, fastslår Ingebrigtsen-brødrenes manager og PR-rådgiver Rune Brynhildsen overfor Dagbladet.

Jakob Ingebrigtsen

Sterkt startfeltLillebror Ingebrigtsen er nemlig i kanonform, og stiller torsdag i et meget sterkt startfelt i hovedstaden.

Rekorden han slettet på Jessheim sist torsdag var nesten 27 år gammel og ble satt av canadiske Kevin Sullivan i 1988. Den tiden slo Jakob Ingebrigtsen med nesten tre sekunder, til tross for mye vind og vanskelige forhold.

Og selv om han stiller i en såkalt nasjonal øvelse i torsdagens Bislett Games, får tenåringen konkurranse fra hele ti utlendinger og bare seks nordmenn på 1500-meteren, som starter klokken 18.10. De fleste har løpt fortere enn 3.50. ## Skal skjermes

Det håper også Jakob Ingebrigtsen å klare. Men etter Bislett skal Sandnes-utøveren skjermes, slik også fotballspilleren Martin Ødegaard blir ved hjelp av faren og et strengt regime i Real Madrid.

— Jakob er et enormt talent. Nå må vi ta vare på ham. Det har blitt mye å takle for en 14-åring. Etter rekordløpet på Jessheim torsdag har media hengt over ham, utdyper Brynhildsen.

Selv lever 14-åringen greit med presset – foreløpig.

— Jeg merker jo at det er mange som har høye forventninger og sånn. Men det er ikke noe press. Jeg jobber bare videre for å bli så god som mulig, jeg, sa stortalentet til Aftenbladet i februar.

Storebror jakter norsk rekord

Også når det gjelder å takle press, har unggutten mye å lære av storebror Henrik Ingebrigtsen. Han nyter både rampelyset og oppmerksomheten som følger med det å være norsk friidretts for tiden største stjerne.

— Det å løpe på et stadion fullsatt med nordmenn som heier og roper navnet mitt er en helt spesiell opplevelse. Jeg har store forventninger til meg selv og trives godt som trekkplaster. Det kommer som en konsekvens av at jeg har prestert bra. Jeg er jo han som leverer, sier 24-åringen.

Når han starter den 50. drømmemila (1609 meter) i Bislett Games’ like lange historie kl. 21.45 torsdag kveld, har også han som mål å løpe under 3.50. I så fall vil han nok en gang slette sin egen norske rekord.

Mektig imponert

Og Henrik Ingebrigtsen stiller i ett av tidenes sterkeste startfelt på Bislett. Han får blant annet bryne seg på tidligere verdensmester og olympisk mester Asbel Kiprop, Ayanleh Souleman, Silas Kiplagat og Bernard Lagat, som alle har perser under 3.50. Selv er han mektig imponert over lillebror Jakob.

– Det er helt kokos, sa Henrik Ingebrigtsen på pressekonferansen før Bislett Games.

– Han løper så fort at jeg ikke hadde trodd på det om du fortalte meg det i vinter. Han løper i alle fall tre sekunder fortere enn jeg trodde var mulig, legger han til.

Knuser brødrene

Overfor Aftenbladet har den 24 år gamle Sandnes-utøveren tidligere vært raus med rosen av den ni år yngre lillebroren.

— Jakob er mye bedre enn jeg var på samme alder. Han sletter jo alle rekordene mine, har Henrik Ingebrigtsen uttalt.

Og selv om han vet hva som bor i sønnen og har store forventninger, er også far og trener Gjert Ingebrigtsen stolt over 14-åringen.

— Jeg vet ikke om jeg vil kalle det verdensrekord, la oss heller si aldersrekord, men uansett er dette helt hinsides, sa pappa Ingebrigtsen til Aftenbladet sist torsdag.

Vil bli verdens beste

— Jakob ligger mange år foran Henrik i utvikling og har et unikt potensial, legger han til.

Mange har vært klar over unge Ingebrigtsens potensial, men at Henriks lillebror skulle sette verdensrekord i sin aldersgruppe er ganske sensasjonelt.

— Jeg skal bli verdens beste løper. Jeg er klar over at det er ekstremt mye som skal klaffe og at sjansen er liten, men det skal i hvert fall ikke stå på at jeg ikke har gjort mitt, sa en bestemt Jakob Ingebrigtsen til Aftenbladet forrige uke.

Jakob Ingebrigtsen

Stortalent lengeSuperløpet på 3.50,57 var altså verdensrekord i hans aldersklasse. Til sammenligning løp storebror Henrik samme distanse nesten 14 sekunder saktere da han var på samme alder. Først som 17-åring klart Henrik å løpe på 3.50-tallet.

Jakob har imidlertid vært omtalt som et løpsfenomen siden han var ti år gammel. I 2011 løp handet 8,2 kilometer lange Siddisløpet — kjent for alle i Stavanger - på under 30 minutter.

Siden den gang har han senket bestetiden i Siddisløpet med over tre minutter. Han har deltatt i tv-program, blitt forsket på og synes fortsatt at det å løpe er det kjekkeste som finnes.

Trener spesialisert

— Denne sesongen har jeg en drøm om å klare NM-kravet for seniorer. Det hadde vært kjekt å stille på samme startstrek som Filip og Henrik i NM, sa 14-åringen i vinter.

Far og trener Gjert Ingebrigtsen er klar på hvorfor Jakob er sterkere enn storebrødrene var på samme alder.

— Han har trent mer spesialisert løping enn det Henrik gjorde på samme tidspunkt. Henrik trente nok flere timer, men han gikk på ski og jobbet mer allsidig, sa Ingebrigtsen senior i februar.

Koster mye

- Hva er det som gjør Jakob så spesiell?

— Han har en fantastisk innstilling. Han er lærevillig og ekstremt sterk i hodet når han konkurrerer. Der er han rå.

- Tror du han velger å satse som sine to brødre?

— Nå er det viktig at han holder seg skadefri. Det koster mye å nå toppen, og jeg tror det blir viktig for Jakob å se at han fortsetter framgangen de neste årene. Det er lettere å motivere seg når du får betalt i form av gode resultater, sier Ingebrigtsen senior.