Den første olympiske golf-turneringen siden 1904 blir svært amputert. De fire beste herrespillerne har trukket seg. Totalt har 22 herrer meldt forfall, ifølge CBS.

De fleste begrunner det med redsel for å bli smittet av Zika-viruset, men i golfmiljøet tviles det på den begrunnelsen.

Bakgrunn:

Rory McIlroy kommer ikke til å se på golf under OL i Rio. Han vil ikke ta ansvar for at sporten skal vokse. Foto: NTB Scanpix

Rory McIlroy, nummer fire på verdensrankingen, er blant dem som har trukket seg. Han forklarte seg på en pressekonferanse tirsdag, og kom samtidig med noen oppsiktsvekkende uttalelser. — Jeg angrer ikke på min avgjørelse. Jeg skal se på de olympiske leker, men jeg er ikke sikker på at golf vil bli en av de konkurransene jeg kommer til å se på, sa McIlroy ifølge The Guardian.

Hvilke konkurranser vil du se på?

— Jeg vil se på løping, svømming og stuping. Det som betyr noe, sa McIlroy.

Den uttalensen reagerer det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg på.

- Det syns jeg høres litt rart ut. Vi gjorde våre undersøkelser før vi stemte golf inn som OL-idrett. Vi mente at det var stor nok interesse blant de beste i verden. Det har vi faktisk trodd inntil de siste dagene, hvor én etter én trekker seg. Vi er heller ikke helt sikre på at begrunnelsen, Zika-viruset, stemmer, sier Heiberg.

Redd for at golf forsvinner

Etter mange år med kamp og diskusjoner for å bli med i de olympiske lekene, stemte IOC (Den internasjonale olympiske komitéen) golf tilbake i 2009. Blant annet takket være solid innsats fra Suzann "Tutta" Pettersen.

— Jeg har vært med å stemme inn golf som ny idrett. Når det viser seg ta de beste ikke vil være med, er det veldig leit, sier Heiberg.

Jeg begynte ikke å spille golf for å gjøre sporten større, jeg begynte for å vinne Major-turneringer. Rory McIlroy

Foreløpig er golf på programmet i Rio 2016 og Tokyo 2020. Flere i golfmiljøet frykter at det blir de siste turneringene på grunn av holdningen som McIlroy og de andre herrespillerne har til OL-turneringen.

-Hvis de beste ikke ønsker å delta, får vi kanskje ikke lov til å være i OL etter dette. Jeg er bekymret. Golf er i vinden nå, men sporten kommer ikke til å vokse om vi faller utenfor OL, sier Jack Nicklaus, av mange regnet som historiens beste golfer.

— Jeg føler ikke at jeg har skuffet golfmiljøet. Jeg begynte ikke å spille golf for å gjøre sporten større, jeg begynte for å vinne Major-turneringer. Jeg forstår at jeg kommer til et punkt hvor jeg får et "ansvar" overfor spillet, men samtidig er det ikke derfor jeg begynte med denne sporten, sier McIlroy.

Ewan Murray, hos The Guardian, skriver at forfallene vil gjøre det svært vanskelig å fortsette med golf på OL-programmet - spesielt siden IOC skal ta avgjørelsen neste år.

Gerhard Heiberg forteller at IOC vil bestemme seg for golfsportens videre OL-skjebne etter lekene i Tokyo i 2020. - Disse forfallene betyr ikke slutten på golf i OL. Jeg mener vi må satse stort, slik at turneringen i Tokyo i 2020 blir vellykket. Vi kommer til å diskutere om vi skal gjøre noe annerledes i forkant av Tokyo-lekene etter at årets leker er over, sier Heiberg.

Generalsekretæren i Norges Golfforbund, Tor-Anders Hanssen, tror det er viktig for golfsportens utvikling at de er med i OL.

— Jeg er veldig glad at golfen kommer inn i den store idrettsverdenen. Vi har stått på utsiden generelt. Ikke alle ser helt hvor utfordrende, vanskelig, men også interessant golf kan være. Vi skal være glade for at IOC har tatt oss inn i varmen, så er det opp til oss å lage folkefest, sier Hanssen.

— Vi har et veldig hektisk program, og jeg tror jo noen av de som har trukket seg ikke ser dimensjonen av et OL, sier Hanssen.

- Gi det noen år

Aftenposten møtte OL-kvalifiserte Espen Kofstad (28) på Bogstad tirsdag.Nordmannen kvalifiserte seg på siste forsøk søndag kveld.

Han var tydelig på at han ikke bryr seg om Zika-viruset, og er samtidig sikker på at golf har noe i OL å gjøre.

— Vi trenger et par-tre OL for at det skal sette seg og bli en del av golf-kulturen. Etter hvert kommer det flere og flere gode spillere. Da kommer OL til å bli et utrolig bra arrangement som alle i verden setter veldig høyt, tror jeg, sa Kofstad.

— OL er det kuleste man kan gjøre for landet sitt idrettsmessig. Det blir helt enorm å representere Norge i det første golf-OL på over 100 år, sa Kofstad.

Olympiatoppen har foreløpig ikke tatt ut Kofstad til OL, men det skal bare være en formalitet. Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord blir trolig også tatt ut til OL.

Uttaket blir presentert kl. 12.00 fredag.