STAVANGER (Aftenbladet): Blant klubbene i eliteserien er Viking bortimot den eneste som ikke har benyttet seg av hjelp fra eksterne investorer til spillerkjøp. Investorene har i årevis hjulpet norske klubber med finansieringen av spillerkjøp. Som regel har avtalen vært at investorene får pengene tilbake ved et videresalg, pluss en del av et eventuelt overskudd.

Det er ikke bare overgangssummen klubbene har sluppet av betale, de har også unngått bli sittende alene med risikoen – og ikke minst sluppet å belaste regnskapene sine med høye avskrivninger.

Det har gitt de andre norske klubben et konkurransefortrinn på Viking, men nå ser det ut som om det fortrinnet er borte.

Før nyttår vedtok nemlig FIFA en endring som kan få stor betydning for norsk fotball. Fra 1. januar i år er det forbudt for tredjeparter å gå inn på eiersiden til spillere.

— Flere av de klubbene vi konkurrere med vil nå måtte se seg om etter andre måter å gjøre dette på, og for mange kan det bli en veldig stor utfordring, sier styreleder i Viking ASA, Geir Solstad til Aftenbladet.

Paradoksalt nok jobbet også Viking med å få på plass et investeringsselskap i fjor, men Viking ASAs aksjonærer ønsket heller å hjelpe klubben med penger gjennom en aksjeemisjon. I dag priser Viking seg lykkelige for det aldri ble noe av planene.

— Sett i ettertid er jeg veldig glad for at vi ikke gjennomførte disse endringene, sier Solstad.

Dualmodellen

Viking drives etter den såkalte dualmodellen. Det vil si at Viking FK og Viking ASA har inngått en avtale, der aksjeselskapet har ansvar for å drifte og finansiere hele Vikings elitesatsing.

Den modellen har de også Aalesund, men klubben har i tillegg benyttet seg av eksterne investorer ved spillerkjøp.

Klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesund innrømmer at FIFA-forbudet byr på utfordringer for klubben.

— Vi har ikke gitt opp at vi kan få fortsette med denne modellen i framtiden, men hvis den er ulovlig, er jeg overbevist om at fotballen finner nye måter å finansiere seg på. Foreløpig sitter vi på gjerdet og ser hva NFF og NTF gjør opp mot FIFA, sier Hoff.

Brann har i alle år fått hjelp av Hardball til å finansiere spillerkjøp. Den hjelpen må de nå trolig klare seg uten.

— Hvis vedtaket blir stående som nå, er det bekymringsverdig for Brann på sikt. Vi avventer NFFs dialog med FIFA og er så klart spent på utfallet. Det er en sak som kan påvirke rammebetingelsene våre fremover, sier klubbens daglige leder Vibeke Johannesen til BT.

Vanskelig å tjene penger

Selv om det nye FIFA-reglementet vil bli stående i Norge, vil det være mulig å gi direkte gaver til klubbene, men da ikke som en investering man kan få avkastning på.

En annen måte norske klubber kan få tilført penger på er å gjøre som Viking har gjort i alle år, gjennom at investorer skyter penger inn i aksjeselskapet.

Viking har blitt tilført flere titals millioner kroner gjennom flere aksjeemisjoner, men aksjonærenes avkastning har vært liten.

Aksjonærene kan få avkastning gjennom aksjeutbytter, men i norsk fotball er det kun Viking ASA som noen gang har betalt utbytte til sine aksjonærer. Det skjedde i 2005 og 2006. Da ble det hvert år betalt ut 2 millioner kroner i utbytte. Ikke all verden når utbyttet skulle fordeles mellom klubbens 80 aksjonærer.

I tillegg er det verdt å nevne at Viking da drev med solide overskudd og at selskapets frie egenkapital var på nesten 60 millioner kroner. I dag er det nesten ingen norske klubber som befinner seg i en slik situasjon.

— Du kan godt si at muligheten for å få avkastning ved spillersalg blir veldig mye mindre i framtiden, sier Nils Fisketjønn i NFF.

Viking slipper å omstrukturere

Vikings store fordel er at de allerede har et godt grep om investorene. Aksjonærer er vant med premissene som ligger til grunne for hvordan de økonomisk hjelper Viking.

— Vi ser at den modellen vi har kjørt gir oss en klar fordel sammenlignet med de som nå må omstrukturere. Det er ikke sikkert det oppleves som like attraktivt å gå inn i et aksjeselskap der en må ta ansvar for hele driften av klubben, sier Solstad.

Blir FIFAs vedtak stående, må de aller fleste toppklubbene i Norge omstrukturer seg. Hoff er usikker på om klubben i framtiden vil be investorene om å heller tilføre aksjeselskapet penger.

— Det kan være en måte å gjøre det på, men jeg tror vi finner andre modeller. Kanskje gjennom lån og den type ting. Jeg er usikker på om det oppleves som like attraktivt å investere penger i et aksjeselskap, som det å ha et direkte eierforhold til spilleren, sier Hoff.

Han er imidlertid overbevist over at klubben også i framtiden kommer til å få en eller annen form for hjelp av investorene i Ålesund.

— Selv om vi har tjent gode penger på noen store salg, tror jeg det investeres mer med hjertet enn med hodet. Investorene er glade i klubben og ser at det er viktig for byen at Aalesund gjør det bra. Jeg tror ikke de investerer kun for å tjene penger på det, sier Hoff.

NFF: - Bør være forsiktige med å inngå slik avtaler

Norges Fotballforbund skal gå i dialog med FIFA om de nye lovene, men foreløpig ber de norske klubber styre unna avtaler om tredjeparts eierskap.

Utgangspunktet for FIFAs lovendring var ikke å ramme norske klubber, men andre land der de ofte er vanlig at svært mange kan ha eierandeler i en spiller. Slik FIFAs vedtak står nå, rammes likevel norske klubber.

— Vår tolkning av FIFAs regelverk, er at det er tvilsomt at den norske modellen vil være innenfor FIFAs regelverk. Vi har rådet de norske klubbene til være forsiktige med å inngå slike avtaler i framtiden, sier Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund.

Samtidig skal NFF og Norsk Toppfotball gå i dialog med FIFA for å se på muligheten for at personer som ønsker å investere i fotballen etter den norske modellen, kan gjøre det også i framtiden. Det er imidlertid usikkert om de klarer å holde den norske modellen utenfor de nye reglene.

Lovendringen fra FIFA har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at investorene kan tjene penger på spillere de allerede har medvirket til å kjøpe. I tillegg er det en overgangsperiode med det nye reglementet, som sier at man frem til 1. mai kan inngå avtaler med tredjepartseierskap som varer ett år.

— Selv om dette ikke er ment å ramme den norske modellen, så støtter vi FIFAs kamp mot tredjeparts eierskap, sier Fisketjønn.