Viasat-kommentator Roar Stokke fikk et ublidt møte med Manchester United-manager Louis van Gaal etter tirsdagens Champions League-seier over CSKA Moskva.

I et blogginnlegg skrev kommentatoren om episoden og om stjenespillere og -managere som han mener har fjernet seg fullstendig fra folk flest. I sosiale medier er det kommet mange reaksjoner på innlegget som ble publisert på 100% Sports sider onsdag.

«Mange aktører innen toppfotballen er i ferd med å vokse ut av sine egne sko. De er selvhøytidelige og med null respekt for at andre også har en jobb å gjøre», skriver Stokke.

Alsaker: - Utenkelig å gjøre som Stokke

TV 2s fotballkommentator, Øyvind Alsaker. Foto: NTB scanpix

Da Roar Stokke prøvde å få et intervju med Louis van Gaal tirsdag kveld, fikk han et spørsmål tilbake: «Hva gjør du her?» spurte nederlenderen.Øyvind Alsaker har kommentert internasjonal fotball i en årrekke. Som kommentator på Premier League-arenaer har han ansvaret for å gjøre intervjuer med aktører fra kampene for TV 2. Han kjenner seg igjen i Stokkes beskrivelser.

— Bare det å be om et intervju slik Stokke gjorde er helt utenkelig i Premier League-hverdagen min. Hvis vi begynner å nærme oss en spiller eller manager uten å ha fått tillatelse av PR-ansvarlig, blir vi satt på plass og nektet adgang senere. Jeg snakker hollandsk og har lyst til å prøve meg på van Gaal, men det er veldig vanskelig. Men slik han oppførte seg mot Stokke må han ta på sin kappe, det er ikke den gjennomgående oppførselen blant managere, sier Alsaker.

Han har likevel selv hatt flere tøffe møter med managerprofiler.

Ferguson forlot Alsaker-intervju

— Da Ferguson hadde kunngjort at han ville gi seg som United-manager, men så ombestemte seg, spurte jeg om han ville klare å motivere seg når han hadde vunnet alt. Da bare snudde han på hælene og gikk fra intervjuet. Jeg har hatt mange tøffe tak med Mourinho, men jeg synes alltid at det har vært et show. Med ham må man være forberedt på hva som helst, og det er inspirerende. Det gjelder ikke å bli skremt av ham. Jeg har opplevd managere som har vært ubehagelige, noen morsomme, og noen sjarmerende. Men alt som bryter med det klisjéhelvetet vi opplever mye av tiden er forfriskende, sier Alsaker, og fortsetter:

FORLOT INTERVJU: Sir Alex Ferguson. Foto: REUTERS

— Jeg hadde gjerne tatt en skyllebøtte fra van Gaal, hvis det ikke hadde gitt konsekvenser for TV 2 på sikt. Jeg var der da han vant sin første United-kamp mot QPR. Hollandsk TV spurte om et intervju, men fikk bare svaret «hvorfor skal jeg gidde det?». Stokke er ikke den eneste som har fått det av ham. Men han er nok spesiell der. De fleste andre er utilgjengelige på en høflig måte, men det er nesten mer frustrerende.

Supporterleder: - Fremstår veldig lite sympatisk

Oppførselen til van Gaal gjør på ingen måte nestleder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Øyvind Stople Sivertsen, stolt.

– Van Gaal fremstår veldig lite sympatisk, og det er helt klart et tegn på at han ikke føler at han trenger journalistene like mye som journalistene trenger ham. Det er ikke nytt eller overraskende for oss som følger Manchester United tett, van Gaal har vært sånn hele tiden, men det var en god skildring av Roar Stokke, sier Sivertsen – og legger kjapt til:

– Men det er ikke noe man er stolt av som supporter. Det var sånn med Ferguson også, han var ikke spesielt glad i journalister, han heller, men samtidig virket det som om han satte pris på at de var der.

Likevel skjønner supporternestlederen at van Gaal må prioritere rått og at det kan være grunnen til nederlenderens oppførsel overfor enkelte journalister.

- Best for klubben

– Han må gjøre det som er best fra klubben. Og hvis det er å bruke minst mulig energi og tid på pressen, så synes jeg det er greit, sier Øyvind Stople Sivertsen.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker har kjent utviklingen tett på kroppen og kjenner seg igjen i mye av det Stokke beskriver. Han kaller intervjuene etter Premier League-kamper for et «klisjéhelvete».

— For ti år siden var klubber og spillere mer tilgjengelige. Det var vanskelig da også, men mulig. Da handlet det om personlig innsats og kontaktnettverk for å skaffe intervjuer. Gjorde du den jobben bra, fikk du adgang. Det gjorde at jeg kunne snakke med spillere som Steven Gerrard, Ruud van Nistelrooy, Roy Keane, Frank Lampard og Dennis Bergkamp. Det var en fin tid. Den kontakten var også nyttig i intervjuer med spillere og managere etter kamp, forteller Alsaker til Aftenposten.

Tror ikke på forandring

Vendepunktet kom da klubbene fikk egne TV-kanaler, samtidig som antallet medier som dekket Premier League-kamper økte kraftig.

I Premier League kan nå den engelske rettighetshaveren plukke ut én spiller de vil snakke med etter kamp, mens utenlandske rettighetshavere får tildelt én spiller, ofte en som ikke har vært sentral i kampen.

Det gjør at TV 2 har begynt å tenke seg om før de ber om intervjuer etter matcher.

Storklubbene i England har et stort PR-apparat i sving. Alsaker beskriver arbeidsforholdene etter kamper som «rigid, kontrollert og sensurert». Klubbenes presseansvarlige legger ofte klare føringer for hvilke temaer som kan tas opp under intervjuene.

— I gode gamle dager var Michael Owen den eneste som ville ha klarert spørsmålene i forkant. Ellers var det for eksempel greit å spørre Rio Ferdinand om dopingutestengelsen. Du kan bare tenke deg dét i dag. Det henger sammen med utviklingen og at det er så kort vei til publisering. Paranoiaen blir total, sier Alsaker. Alsaker påpeker at reguleringen har gitt et system som sikrer at alle får noe, men at samtidig har fjernet mye av showet rundt fotballen.

- Hvor skadelig er utviklingen for produktet?

— En skulle ønske det var skadelig. Men se hva vi har betalt for Premier League-rettighetene nå (1,6 milliarder for tre sesonger, journ.anm.), og se på hva BT Sport og Sky har betalt for de engelske rettighetene. Man skulle logisk sett tenke at de store stjernen må stille opp for å selge klubben sin. Man skulle tro at den økte avstanden mellom spillere og fans ville skade produktet. Men i praksis er det ingenting som tyder på det. Det er jo synd, for det er dét som må til for at dette skal bli bedre. Jeg skulle gjerne stått med kampens helt etter hver runde, det hadde gjort jobben mer inspirerende. Men ingenting i dag tyder på at vi kan komme dit, sier Øyvind Alsaker.