Brann-forsvaret er bunnsolid om dagen, og en avgjørende grunn til at laget bare er målforskjell fra å ligge på direkte opprykksplass.

6. juli 2015 vant Brann 2-1 mot Kristiansund på Stadion. Etter baklengsmålet den dagen, har det ikke kommet en eneste scoring imot fra åpent spill. Men en og annen dødball har endt i Brann-nettet, mot Åsane skjedde det to ganger etter corner.

Og nettopp slike baklengsmål gjør sjefen eitrende forbannet.

— Vi henger dem opp på veggen, de som glipper på dødball. Der er vi trenere ganske stygge, sier Lars Arne Nilsen.

For han kan akseptere feil, men ikke konsentrasjonssvikt eller at folk ikke tar ansvaret de skal ta.

— Å svikte i markering er en dødssynd. Vi har slurvet på noen av dødballene imot, og når noen gjør det er vi nådeløse i garderoben. De som har glippet vet om det, for å si det sånn.

Han sier dødballmarkering handler om ærgjerrighet og stolthet, ikke fysisk størrelse. Man må aldri slippe en mann fra seg, sier han, med trykk på «aldri».

- Er det den eneste typen feil der du peker så tydelig på noen?

— Ja, det vil jeg si. Vi henger ikke ut folk, men tar dem som glipper på dødball.

Acostas suksessformel

En som sjelden svikter i duellspillet, er Bismar Acosta. Han laget rett nok frisparket Sandnes Ulf scoret på i toppkampen for noen uker siden, men har vært en nøkkelmann i forsvaret som er blitt nesten tett. Acosta forklarer den defensive suksessen slik, via tolk:

— Når vi trenger å være aggressive, er vi det hundre prosent. Oftere er det nødvendig å være rolige og smarte, og det har vi kvalitetene til å være. At vi har klart det, er sannsynligvis det som har gjort forsvarsspillet bedre.

Treneren er enig med Acosta i at ro og rutine nå preger Brann-forsvaret.

— Vi slipper jo ikke inn mål i etablert spill lenger. Vi har en god keeper og en meget god forsvarsfirer. I tillegg jobber laget stadig bedre sammen, sier Nilsen.

Acosta peker også på at han kommuniserer godt på spansk med sin makker, Vadim Demidov. Etter sommerpausen har de spilt sammen i alle kamper unntatt den mot Åsane, med bare ett baklengsmål som resultat.

— Det er lett å spille sammen med Vadim, sier Acosta.

- Fantastisk keeper

Foran forsvaret patruljerer Sivert Nilsen. Midtbanespilleren trekker også frem den aller bakerste mannen, når han blir bedt om å si hvorfor det Branns defensive spill fungerer om dagen.

— Jeg synes vi har en fantastisk keeper. Piotr (Leciejewski) har vært fantastisk i kampene etter at jeg har vært her. Det har også Vadim vært, de er flinke å snakke og har gjort det enkelt for meg å spille foran der.

Han tror, som Acosta, at smarthet i posisjonsspillet har hatt vel så mye å si som duellkraft for de mange nullene.

— Mot Hønefoss så du at de spilte smart, de gangene vi fikk overganger mot oss. De stormet ikke ut mot dem, men beholdt roen, falt av og ledet dem ut mot sidene. Det spilles med is i magen og tas ikke noen sjanser, da er det vanskelig for motstanderne å score.

Så vanskelig at det bare har skjedd tre ganger på de siste seks kampene.